Deschide.md: EXCLUSIV // Doi AGENȚI ai Moscovei declarați INDEZIRABILI în R.Moldova

Print Friendly, PDF & Email

de: Vadim Ungureanu (autor), Svetlana Maftei (autor)

Doi agenți ai FSB au fost declarați indezirabili, în această dimineață, la ieșirea din țară, la Aeroportul Chișinău. Cei doi cetățeni ai Federației Ruse, Andrei Medvedev și Dmitrii Galkin sînt suspectați de susținerea acțiunilor separatiste în Republicii Moldova.  Aceștia s-au aflat la Chișinău, în perioada 9-13 octombrie, pentru a participa în calitate de „experți” la o masă rotundă cu tema „Aspectele economice ale integrării euroasiatice a Republicii Moldova”.

Unul dintre presupușii agenți FSB, Andrei Medvedev, absolvent al Şcolii Superioare a K.G.B-ului de la Moscova, a activat în cadrul Serviciului Federal de Securitate al FR, fiind detaşat în diferite misiuni în regiunea Caucazului de Nord şi Asia. Andrei Medvedev este fondatorul Centrului „Politcontakt” din Federaţia Rusă, specializat în elaborarea şi implementare unor strategii secesionist-subversive pe teritoriul Republicii Moldova şi Ucrainei.

Menționăm că Medvedev nu a vizitat o singură dată Republica Moldova, acesta a mai fost în țară atît în perioada pregătirii Referendumului din Găgăuzia, cît și după demararea acestuia.
Al doilea „sol” al Moscovei, care a fost declarat indezirabil, este Dmitrii Galkin, membru fondator al organizaţiei radicale de stângă „Frontul de Stângă” din F. Rusă (Леворадикальная организация „Левый фронт„).

Cei doi au participat, vineri, la o masă rotundă cu tema „Aspectele economice ale integrării euroasiatice a Republicii Moldova”. Evenimentul a avut loc vineri, la ora 10 în sala de conferințe „Mozart” de la hotelul Codru.
În această dimineață, în jurul orei 10:30, Medvedev a plecat cu un taxi, de la hotelul Jolly Alon, din centrul capitalei spre Aeroportul Internațional Chișinău. Acesta a zburat spre Moscova, la ora 13:20 cu Syberian Airlines (S7). La aeroport, însă, l-a așteptat o surpriză de proporții. Autoritățile moldovene, l-au declarat indezirabil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al doilea presupus agent FSB, Dmitrii Galkin, și-a luat zborul spre Kiev cu o altă cursă aeriană, în jurul orei 10:40. Ambii „oaspeți” au fost declarați indezirabili în Republica Moldova.

 

 

În  timpul vizitei, în perioada 09-13 octombrie, mascată cu participarea la o masă rotundă, grupul s-a întâlnit cu mai mulţi militanți ai coloanei a 5-a din Moldova, susținători și promotori ai ideii socialiste și a aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală.

Scopul final al „ECHIPEI”, specializată în politologie și sociologie, este crearea unor platforme informaţionale şi organizaţii informativ-subversive care ar asigura implicarea activă în procesele social-politice interne ale țării în perioada pre şi post electorală.

În anul 2005, Medvedev s-a evidenţiat în calitate de fondator al Centrului „Politcontakt” de pe poziţiile căruia demarează anumite cercetări socio-politice în regiunile Crimeia, Basarabiei de Sud, iar din 2012, organizaţia îşi face apariţia pe teritoriul Republicii Moldova.

Studiile realizate de către organizaţia dată, se axează în special pe subiecte ce vizează următoarele preocupări „Bucovina şi Basarabia lecţii istorice în perspectiva securităţii regionale”, „Alegerea geopolitică a R. Moldova şi starea de spirit a populaţiei”.

[…]

Medvedev A. a comparat UTA Găgăuzia cu Republica Autonomă Crimeea, menţionând că autonomia diferă de Ucraina la fel cum Găgăuzia diferă de Republica Moldova.

Urmare a acestor acţiuni, în perioada august-septembrie 2013 Centul „Politcontakt” a realizat un sondaj sociologic în anumite localităţi din Găgăuzia prin care a studiat opinia publică în privinţa preferinţelor integrării externe a găgăuzilor. Rezultatele studiului au fost prezentate oficial de către Medvedev A. la Comrat (08 octombrie 2013)şi, respectiv la Chişinău (10 octombrie 2013).

Deschide.md precizează că, ieri, autoritățile RM l-au expulzat din țară pe Vasilii Kașirin, consilierul Ninei Ștanski, ministrul de Externe de la Tiraspol și vicedirectorul „Dnestrovskii-Prutskii Țentr” (Centrul Pruto-Nistrean al Institutului) al RISI inaugurat la Tiraspol în luna martie 2014.

cititi in intregime pe  deschide.md

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.