Despre lichele. Iată de ce greşeste GRAV Adam Michnik!

  Print Friendly, PDF & Email

  AMichnik a fost aplaudat voluptos la Ateneul Roman de o parte a salii cind l-a facut pe Gabriel Liiceanu “procuror bolsevic”. Starul polonez a fost aplaudat si mai apoi – de tot felul de femei nescrise ale culturii romane si de baietei neterminati ai aceleiasi culturi. Au facut-o si mirlani cu multi bani si cu obraz gros, fericiti ca, in sfirsit, cineva are curajul sa i-o zica “de la obraz” lui “Filosofeanu”! Repet: mirnali cu bani multi si cu obraz foarte gros!

  As vrea sa ne intoarcem putin la fapte si, in acest sens, voi reproduce mai jos textul scris de Gabriel Liiceanu, acel text pentru care, nedrept si intr-o grava eroare, Adam Michnik l-a jignit pe Gabriel Liiceanu:

  “Sunteti putini in mijlocul acestui popor, de vreme ce el s-a putut regasi peste noapte cu o asemenea forta si gratie; si totusi multi, daca ati putut face cu putinta, hrani si cautiona oroarea vreme de 40 de ani. Voua, acestor multi-putini, va adresez urmatoarea chemare:

  Lasati o respiratie mai lunga intre ultimul omagiu pe care l-ati scris, intre ultima sedinta in care v-ati exprimat entuziasmul pentru realegerea lui Ceausescu la cel de-al XIV-lea Congres si adeziunea grabita pe care ati venit sa v-o dati in zilele in care timisorenii nu terminasera sa-si ingroape mortii si in care sangele de pe bulevardul Magheru si din Piata Palatului nu se zvantase inca.

  Nu mai strangeti o vreme, barbateste, mana colegilor vostri si nu-i mai priviti senini in ochi. Lasati sa se intrevada o urma de sfiala in privirea voastra. Fiti o vreme stingheri.

  Nu mai apareti la televiziune.

  Nu mai scrieti in ziare.

  Nu va mai ridicati glasul decat pentru o scurta cainta, caci altfel il ridicati din nou in miciuna.

  Lasati cuvintele sa spuna ceea ce spun; nu mai folositi o vreme vorbele “demnitate”, “libertate”, “constiinta”, “dreptate”, “popor”. Nu asasinati aceste cuvinte.

  Renuntati la alibiuri morale spunandu-va ca ati facut neincetat raul ca sa puteti face din cand in cand binele.

  Sa nu va fie frica, ci doar, din cand in cand, o lunga si insuportabila rusine. Cautati un parinte care si-a pierdut in zilele acestea copilul si cereti-i iertare. Intrati in noul an meditatitivi. Si aprindeti o lumanare pentru cei morti si pentru voi.

  Iar daca veti da curs acestei chemari, veti inceta sa fiti lichele si veti primi recunostinta noastra. Va vom iubi.

  E un text publicat, daca nu ma insel, in 30 decembrie. Unde e bolsevismul? Unde il vede cineva dotat cu bun-simt? Unde e atitudinea sovietica?(…)

  2 gânduri despre “Despre lichele. Iată de ce greşeste GRAV Adam Michnik!

  1. Cred ca era vorba doar de indemnul ca pentru o perioada de 3-4 luni acestia sa se „ascunda in munti”, sa lase loc liber „revolutiei”.

   Adica fostii directorasi de fabrica sa nu intre in panica, sa stea linistiti. Pana la mineriade mai era timp..

   ..

   Ca sa poata avea o autoritate morala pentru a putea intra in aceasta dilema el ar trebui sa raspunda la intrebarea DE CE si nu CUM, sau CINE, sau CE a facut.

   Iar aici nu il vad in stare, pentru ca in opinia mea, el ar trebui sa nege o buna parte din existenta lui, sa renunte la compromisul de pe urma caruia el (si altii) au avut de castigat.

  2. Da, Michnik l-a jignit fara rost pe Liiceanu cu un termen de prost gust „procuror bolsevic”. De fapt textul lui Liiceanu infirma timpenia lui Michnik, textul spune la urma „Va vom iubi”. Ei, asta e o trasatura umana, foarte „ne-bolsevica”. Bolsevicii n-au fost si nu sunt capabili de iubire.
   Dezgustator e insa faptul ca a fost aplaudat de o parte a salii. C. Campeanu are un articol foarte bun in RL „Triumful lichelelor”. Asta e si motivul pentru care sunt atit de pesimist ca un nou partid/organizatie civica s-ar putea naste in Romania. Pentru ca lichelismul predomina.

   http://www.romanialibera.ro/op.....17820.html

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.