Deutsche Welle despre Cabinetul Ponta 2: „Guvern de penali, sfertodocţi şi incompetenţi”

Print Friendly, PDF & Email

Presa germană critică vehement numirea lui Victor Ponta în funcţia de premier, dar şi componenţa noului Cabinet, în care se află „puşcăriabili”. Jurnaliştii germani nu sunt de acord, în principal, cu miniştrii Liviu Dragnea, acuzat de fraudă electorală, şi Relu Fenechiu, trimis în judecată pentru escrocherie.

„Guvernul de penali, de sfertodocţi şi de incompetenţi pus pe picioare în toată splendoara sa de către Victor Ponta n-a scăpat atenţiei observatorilor occidentali”, se arată într-o revistă a presei internaţionale realizată de Deutsche Welle.

Surprinzător este faptul că „Suddeutsche Zeitung”, cel mai important ziar de stânga din sudul Germaniei, critică actualul guvern al României. Jurnalistul german Klaus Brill dedică o bună parte a materialului vicepremierului Liviu Dragnea, care deţine portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Brill îl prezintă pe Dragnea drept un ministru bănuit de fraudă electorală. Ziaristul german evocă faptul că portofoliul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale atribuit social-democratului include accesul la sume enorme, se arată în revista presei realizată de DW. Aşadar, spune ziarul din capitala Bavariei, Dragnea are acces „la contracte de stat şi la ample fonduri de promovare ale Uniunii Europene”.

Ziarul german reia suspiciunile privind cumpărarea de voturi de către Dragnea, precum şi fraudarea referendumului de demitere a preşedintelui, când au votat „nu doar morţi, ci şi deţinuţi, şi militari care se aflau în acel moment în Afganistan”.

„Suddeutsche Zeitung” nu-i scapă din ochi nici pe liberali. Numele lui Relu Fenechiu apare într-un dosar ajuns în instanţă, în care acesta este acuzat de escrocare şi licitaţii aranjate. Presa germană explică Fenechiu a vândut companiei Electrica Moldova transformatoare vechi, revopsite, la preţ de piese noi.

„În fine, ziarul nu uită să consemneze aspectul probabil cel mai uimitor pentru observatorii occidentali. Şi anume, faptul că premierul a admis el însuşi că a inclus în cabinet indivizi precum Dragnea şi Fenechiu, cercetaţi penal. În context, ziarul îl citează pe premierul plagiator, care invocă prezumţia de nevinovăţie câtă vreme cei doi n-au fost condamnaţi.
[…]

„Frankfurt Allgemeine Zeitung”, celălalt cotidian important din Germania, de centru-dreapta de data asta, consemnează că modificările Constituţiei pe care Ponta intenţionează să le opereze „ar slăbi ultimul bastion al statului de drept. Toate progresele realizate în ultimii opt ani ar fi răsturnate dintr-o singură lovitură”. „Şi România ar putea fi din nou unde era la începutul anilor 1990, când comuniştii ce controlau Frontul Salvării Naţionale au izolat ţara pe plan internaţional şi au pavat drumul spre putere şi bogăţie pentru o nouă clasă de oligarhi penali”, continuă prestigiosul ziar german.

[…]

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.