Dilema Angelei Merkel

Print Friendly, PDF & Email

Andrew Stuttaford, membru al colectivului National Review Online, este un observator atent al crizei euro. Cîteva observaţii despre ascensiunea recentă a popularităţii Angelei Merkel în rândurile electoratului german.

Veşti bune şi proaste pentru Angela Merkel, într-un nou sondaj de opinie din Germania. Vestea bună este că procentajul celor care o apreciază pozitiv a crescut substanţial (la un impresionant 63%) şi, în plus, o parte a acestei creşteri se datorează prăbuşirii sprijinului popular pentru partenerul de coaliţie, Partidul Liber Democrat (Freie Demokratische Partei, partid oarecum în tradiţia clasic liberală). Dacă mâine ar avea loc alegeri, ar fi foarte improbabil că PLD să întrunească cele 5% necesare pentru a intra în parlament. Acest fapt îl va determina, probabil, să zgâlţâie mai puţin ambarcaţiunea coaliţiei.

Vestea proastă este că acest trend de creştere a sprijinului popular reflectă, cel puţin parţial, impresia electoratului că Merkel a adoptat o linie mai dură faţă de un eventual bailout al victimelor din zona euro. Şi este o veste proastă deoarece, mai devreme sau mai târziu, Merkel va trebui (pentru a salva zona euro în forma actuală) să dea drumul, într-un fel sau altul, la tiparniţele de bani, iar când va face acest lucru (şi aproape sigur îl va face) simpatia sporită din prezent se va transforma în furie.

Merkel înţelege acest lucru foarte bine şi de aceea încearcă tot felul de planuri fără valoare ca alternativă la soluţia tipăririi de bani şi deocamdată nu a renunţat la aceste măsuri bagatelă cu rol de ameliorare. Asta înseamnă că Eurogeddonul nu se va încheia prea curând.

Şi cu cât durează mai mult, cu atât va fi mai rău.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.