Dorin Lazăr: De ce construim o biserică la 3 zile

  Print Friendly, PDF & Email

  … și nu un spital la 3 zile, sau o școală la 3 zile, sau măcar, nu știu, o groapă de gunoi la trei zile? Păi hai să vă zic, că tot plîngeți anti-ortodox cînd auziți că BOR construiește.

  Românii construiesc o biserică la 3 zile pentru că, spre deosebire de celelalte organisme (de stat), BOR este mai puțin coruptă și chiar face cu banii ceea ce zice că vrea să facă. Așa ajung să se construiască 112 biserici într-un an. Sunt multe? Sunt puține? Nu știu. Dar ce știu este că nimeni nu s-ar supăra dacă statul român ar lucra la fel de eficient ca și BOR.

  Cea mai repetată minciună din ultimii ani este că românii ar fi cei mai religioși din Europa. Evident că nu sunt, pentru că deși suntem înregistrați ca 90% creștini, suntem creștini nepracticanți. Da, probabil avem creștini practicanți vreo 10%, maxim 20%, marea majoritate oameni peste 50 de ani (cu întorsătura ironică că marii religioși de azi sunt foștii secretari de partid de ieri, fundamentaliști atei pe-atunci).

  De unde vine această minciună? Păi e simplu, e vorba de care e întrebarea, și care e răspunsul. Întrebarea e aceeași și în mintea noastră și în mintea occidentalilor: “Sunteți creștin-ortodox?” Răspunsul însă nu are aceeași valență. În mintea noastră “da” înseamnă că sărbătorim Crăciunul (prin îmbătare) și Paștele (asemenea) la fel ca și fiecare ocazie de a bea în timpul anului. Pentru occidentali, “da” înseamnă mers la biserică duminică de duminică. Trimis copiii la școli speciale de pe lîngă biserici în timpul liber (summer-school religios). În mintea lor suntem o nație de Martorii lui Iehova (mă rog, lui Dumnezeu Creștin Ortodox), ceea ce evident că nu e adevărat.

  Ateii practicanți au preluat ideea asta din zbor, și încep să trăiască după ea. Dacă vorbești cu un ateu practicant, el e urmărit de toți creștinii din firmă, chiar dacă procentul e de 1%. Îl sufocă influența creștină a celei mai apropiate catedrale, deși e la kilometri distanță. Iar cînd aude că BBC îi spune că se construiesc 112 biserici pe an se simte și mai sufocat, plîngînd după școli, deși evident că el în comunitatea lui nu ar da nici doi lei pentru zugrăvirea școlii.

  Ce mi se pare comic e că dacă mergi prin țară și întrebi tinerii despre creștinism, cei care reușesc să articuleze două cuvinte (și care de obicei vorbesc și engleză) o să te surprindă ca și critici în cel puțin 50-60% din cazuri.

  Deci cum e? O lăsăm un pic moartă cu faza asta cu România ultra-religioasă? Că e ca și cum ai spune că toți românii sunt fani Bayern München, dacă faci un sondaj la 20 de minute după ce a cîștigat Liga Campionilor.

  PS: Atenție, videoclipul inclus conține imagini vulgare (recte, Remus Cernea)

  PPS: Se pare că finanțarea cultelor se face cu 0.2% din buget. Enorm!

  3 gânduri despre “Dorin Lazăr: De ce construim o biserică la 3 zile

  1. BBC este o instituție care se declară și, ca atare, este (re)cunoscută ca atee și agresivă prin definiție împotriva credinței în Dumnezeu și a religiei creștine. Prin urmare, ei continuă să se îndrăcească nescăpând nici un prilej de a o face. Că tinerii de azi sunt în destul de mare proporție inculți din pdv spiritual benefic nu e o noutate. Nici nu e necesar să fim religioși, ci să fim credincioși în Dumnezeu !!!
   Autoarea acestui articol, incapabilă să deceleze acest lucru, a făcut și ea ce și cât a știut, împuternicindu-i pe dușmanii lui Dumnezeu și contribuind la confuzia care domnește și contribuie la îndrăcirea celor ce-și pleacă urechea/ochiul/mouse-ul/etc !
   După faptă și răsplată !

  2. De ce construim biserici? Pentru că (mai) putem… pe de alta parte adevarul este doar parțial spus. A stat cineva și a numărat toate bisericile construite sau în construcție din țară? Dar de ce nu a numărat puzderia de „temple” și case de „adunare & rugăciune” construite de miriadele de secte neoprotestante (asta ca sa vedem cât de intoleranți sunt cei 85-90% din romani – ortodocși + greco catolici).
   De exemplu la mine în cartier (~80.000) de locuitori sunt vreo 4 biserici în construcție de 15, 17, 22 de ani și de-abia una e câtuși de putin terminată! ( încă nu e zugrăvită…). Sincer va indemn… mergeți într-o scoală/liceu/universitate și apoi într-o biserica (măcar la Sfânta Liturghie de Duminica – diferență este zdrobitoare – fără Dumnezeu și fără credință neamul asta nu mai are identitate – rădăcini – principii morale – istorie. Nu credeți că e mai bine ca Duminică de Duminică sute de mii de oameni se duc la mănăstiri în loc sa stea în fata tembelizorului, să dea foc la păduri, să otrăvească lacurile, să se îmbete și sa-și bată copchii?
   BTW – Ce te învață rău la biserica? sa respecți cele zece porunci? Sa nu furi, sa nu juri strâmb, sa nu ucizi… sa cinstești pe tatăl tău și pe mama ta, adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești, să nu poftești casa aproapelui tău… E simplu – am avea o țară mai bună, oameni mai buni, pușcării mai puține… Pentru a șterge urmele experimentului social la scara mare – crearea „omului nou” (1947 – 1996) este nevoie de mai multa educație (dar nu de aia cu meditații făcute cu profesori de nota 5, finalizată cu șpaga de rigoare… urmând inevitabila facultate particulară!) morală și de mai mult bun simt.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.