Dosarul „Trofeul Calităţii”. Adrian Năstase riscă să fie acuzat de preconstituire de probe!

Print Friendly, PDF & Email

DNA are probe din care rezultă că Năstase a comunicat cu Balaban-Grăjdan, abia numit şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, în ziua în care s-a redactat adresa către Înalta Curte prin care Inspectoratul anunţa că nu există prejudicii în dosarul „Trofeul Calităţii”. În baza acestei adrese a Inspectoratului, avocaţii lui Năstase au cerut achitarea fostului premier.

 Specialiştii spun că aceste noi probe ale DNA reprezintă indicii potrivit cărora Năstase poate fi acuzat de preconstituire de probe pentru a scăpa de închisoare, iar Balaban-Grăjdan de favorizarea infractorului, de care, de altfel, a fost învinuit deja. În situaţii similare de preconstituiri de probe, inculpaţii au fost arestaţi preventiv.
Adrian Năstase poate fi acuzat de DNA de tentativă de preconstituire de probe pentru a scăpa de închisoare în dosarul „Trofeul Calităţii” deoarece a ţinut legătura cu proaspătul şef al Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, Adrian Constantin Balaban-Grăjdan. Potrivit probelor, Năstase a comunicat cu Balaban-Grăjdan inclusiv în ziua de 22 mai 2012, când şeful Inspectoratului de Stat pentru Construcţii a redactat pentru Înalta Curte o adresă oficială de retragere a Inspectoratului din proces, anunţând că nu mai este parte prejudiciată de inculpaţii din lotul Năstase deoarece nu există prejudiciul de 75,5 miliarde de lei vechi.

Citeşte şi Informaţie şoc. Grăjdan a fost detaşat de la Armată la Inspectoratul în Construcţii „pentru a executa misiuni”
Potrivit documentelor depuse ieri la Înalta Curte de către DNA, la data de 22 mai ora 5,53 ( dimineaţa!), Balaban-Grăjdan i-a trimis un SMS lui Adrian Năstase. De asemenea, din aceste documente depuse la instanţă ar rezulta că Balaban-Grăjdan a ţinut permanent legătura cu lideri importanţi ai PSD, între care Adrian Năstase şi Marian Vanghelie, atât înainte de numirea sa la Inspectorat, cât şi după ce a fost instalat ca şef de către premierul Victor Ponta.

Probele noi, dezvăluite ieri de DNA la şedinţa de judecată, pot induce suspiciunea că adresa trimisă la Inalta Curte ar fi fost redactată de Balaban-Grăjdan la îndemnul/sugestia/rugămintea lui Adrian Năstase. Acum se explică şi mai bine declaraţia dată de Balaban-Grăjdan în ziua de 23 mai „României Libere” în care spunea că a trimis adresa la Înalta Curte „pentru a-mi repara cumva greşeala faţă de Năstase”, greşeală făcută cu câţiva ani în urmă când tot el a dus documentele la DNA, în baza cărora Năstase a fost inculpat, trimis în judecată şi condamnat de prima instanţă la doi ani închisoare cu executare.

Citeşte şi Ministrul Justiţiei îi dă o mână de ajutor lui Victor Ponta în scandalul Balaban – „Trofeul Calităţii” – Adrian Năstase

Comunicările lui Blaban-Grăjdan cu liderii PSD, între care Adrian Năstase şi Marian Vanghelie, întăresc o altă suspiciune, existentă deja, potrivit căreia premierul Victor Ponta a pregătit salvarea lui Năstase deoarece încă din prima sa şedinţă de guvern a mutat Inspectoratul direct sub comanda sa şi apoi l-a numit şef pe Balaban-Grăjdan, special pentru ca acesta să trimită adresa salvatoare la Înalta Curte.

Ponta l-a demis pe Balaban abia după ce scandalul izbucnit a luat amploare. Scuzele lui Ponta potrivit cărora nu a cunoscut dinainte intenţia lui Balaban-Grăjdan deoarece era în Afganistan pot fi înlăturate de noile probe ale DNA din care rezultă că şeful Inspectoratului proaspăt numit de el a ţinut legătura permanent cu lideri PSD.

Mai mult, se poate interpreta că Victor Ponta a plecat special din ţară pentru a nu-i fi asociat numele cu demersurile lui Balaban-Grăjdan de a-l salva pe Năstase şi aşa se explică de ce vizita premierului la trupele noastre din Afganistan a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe, deşi astfel de vizite în teatre de război nu sunt anunţate dinainte, pentru a se evita eventuale atentate.
Citeşte şi Victor Ponta despre numirea lui Adrian Grăjdan la Inspectoratul de Stat în Construcţii: Nu pot numi doar îngeri în funcţie

Întrebările procurorului şi răspunsurile lui Năstase de la şedinţa de judecată

Procurorul de şedinţă
: Îl cunoaşteţi pe Adrian Balaban-Grăjdan, aţi discutat cu el?

Adrian Năstase:
„Pe domnul Grăjdan l-am întâlnit în cadrul departamentelor partidului. Domnul Grăjdan este membrul departamentelor partidului. Este membru PSD. Îl cunosc de vreo doi ani, iar în fiecare joi a săptămânii mă întâlnesc cu Balaban-Grăjdan la şedinţele departamentelor PSD, unde sunt peste 100 de persoane.”

Procurorul:
Aţi luat legătura cu Balaban-Grăjdan înainte de începerea acestui proces sau în timpul acestui proces?
Citeşte şi DNA face percheziţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Vezi care este legătura cu dosarul în care Năstase a fost condamnat pentru corupţie

3 gânduri despre “Dosarul „Trofeul Calităţii”. Adrian Năstase riscă să fie acuzat de preconstituire de probe!

  1. 75,5 miliarde de lei vechi=1887500E (la cursul din momentul respectiv ar fi fost mai mult, dar hai, sa zicem). Din banii mei si ai dvs, dnelor si dnilor. Eh, dar nu-i nimic, gainile de la Cornu sa fie sanatoase.

  2. Si inca, „pioni” din astia precum nenea Balabanu-Grajdanu sunt cu sutele, in ISC-ul ala; pentru ca, dupa cum toti USL-asii o spun (motivand astfel trecerea ISC-ului inapoi in subordinea prim-ministrului), ISC-ul a fost dintotdeauna in subordinea prim-min-ului. Pai da, ca altfel cum ar mai fi putut Bombo sa „mulga” 10% spaga din fiecare tun imobiliar care s-a dat in tara asta sub guvernarea lui? Mme Irina Jianu se pare ca locuia vizavi de Nastase si, avand si ea accese de slugarnicie matinale, suna la usa rugand „doooooomnule Nastase, imi dati voie va rog sa va plimb catelul? ca nu prea pot sa dooooorm….”. Si mme Jianu, si mme Iosipescu Dorina, si inca sute si sute de alti neica-nimeni, au fost si sunt, in acel ISC „la ordin”; institutia e intesata cu militari, in rezerva sau inca activi. Un alt exemplu: dl Cost, responsabil cu autorizarile in tot Ilfovul (adica undeva unde-s bani, nu gluma!!). Am avut „onoarea” sa-l cunosc personal: un mosulet aproape senil, de 1.50 m, si vesnic ametit (trebuia sa-mi stampileze o expertiza, si nu mai era sigur daca o facuse el sau nu 🙂 ….enfin). Ce e mai putin funny, despre dl Cost, e ca dansul face expertize, probabil, pe banda, pentru cladiri imense, in care locuiesc/vor locui sute de oameni, desi si-a luat patalamaua de expert tehnic cu spaga, el nefiind de fata in ziua examenului, pentru asta fiind martori toti membrii comisiei de examen (il cunosc personal pe unul din ei). Deh, detalii, ce mai conteaza, in definitiv si dl. profesor la ASE, Dan Voiculescu, si-a luat diploma de absolvire la carciuma Dunarea, nu?

  3. Revin: problema e cu atat mai grava cu cat ISC-ul, ca institutie, este foarte necesar, si, in felul asta, reuseste sa nu isi mai faca treaba. Institutii de genul ISC exista in toata lumea, scopul lor e sa verifice legalitatea proiectelor cladirilor care se construiesc, sa impiedice „dezvoltatorii”, „antreprenorii”, sa construiasca ilegal. Dupa cum insa bine se stie, la noi e ce mai greu sa construiesti legal. ISC-ul, in mod normal, ar trebui sa fie full de juristi, avocati si specialisti in drept. In realitate, dupa cum se observa azi cu ochiul liber, e full de militari.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.