Două Californii

Print Friendly, PDF & Email

Istoricul Victor Davis Hanson observă cum o bună parte din California a devenit un teritoriu de lumea a treia: ferme abandonate, condiţii de viaţă precare şi dependenţă sporită de ajutorul de stat.

Ultimele trei săptămîni am călătorit din loc în loc, luînd pulsul zonelor uitate din centrul Californiei. Am vrut să fiu martor, chiar dacă superficial, la ce se întîmplă într-un stat cu cele mai mari impozite comerciale şi pe venit, cele mai generoase programe de asistenţă socială, aproape cele mai proaste şcoli (conform statisticilor federale bazate pe notele la examene) şi cel mai mare număr de imigranţi ilegali din toată naţiunea, împreună cu un sector privat strivit de reglementări, o bază manufacturieră stagnantă şi un etos de elită ecologică orientat spre restrîngerea productivităţii şi comerţului, fără vreo reducere a consumului.

4 gânduri despre “Două Californii

 1. Dintre primele 20 de state ca marime, Texas este singurul care la ora actuala are mai multe slujbe decat la inceputul recesiunii.

  http://pajamasmedia.com/eddris.....-26-10.gif

  Ca diferenta California a pierdut 1,300,000 locuri de munca de la inceputul recesiunii in timp ce Texas a adugat 221,000 locuri de munca.

  California, un stat care a fost condus de un republican doar cu numele de terminator – a continuat politicile pe care le’a mostenit si care au transformat statul candva guvernat de Ronald Reagan ce ajunsese a saptea economie a lumii intr’un stat de lumea a treia.
  Dar nu’i nimic, pentru ca californienii au decis sa schimbe republicanul doar cu numele si sa puna la loc democratii get-beget.
  Dupa cate se pare California este singurul stat care va avea o legislatie cap and trade, adica mai multe restrictii si impozite mai mari ceea ce va alunga sau falimenta multe firme mici si mijlocii care va conduce duce la un somaj si mai mare.
  Insa ce mai conteaza cand idealurilii invinge capitalismul putred?

 2. Dr Pepper, s-au facut si studii privind fuga din California. The Orange County Register a publicat urmatoarele date:

  Approximately 112,500 more people moved out of California than moved into the state in 2008, the latest data available, according to a new interactive website based on federal tax returns, says the Tax Foundation.

  That net loss of residents meant more than $2.5 billion in net lost income as well.

  Where did these movers go? The states with the highest net migration (more people moving to that state from California than the other direction) were:

  Texas, 32,406 people
  Arizona, 15,533
  Oregon, 12,577
  Nevada, 12,094
  Washington, 11,890
  With the exception of Texas, Californians weren’t going far, just over the border in all directions.

  California was also the net gainer of people from 20 states. The top ones:

  Michigan, 2,782 people
  Massachusetts, 1,984
  Illinois, 1,903
  Florida, 1,898
  New York, 1,822

  Over the past 15 years for which the site has data, California has lost 2.2 million more residents and $48 billion in income than it gained. It has never gained in one year more new residents than it lost in folks moving away.

  The 2007-2008 loss of residents and their wages wasn’t California’s year of greatest loss (we’ll have to wait and see what the recession did to Californians’ moves). In another recession year — 1993-94 — California lost 338,840 more residents and $7.4 billion in wages than it welcomed in. And in 2006-2007, when the economy was booming, California lost 205,017 more residents than it gained and $4.8 billion in wages than it took in.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.