Dragoș Paul Aligică: Institutul Revoluției; o propunere

Print Friendly, PDF & Email

A trecut si revolutia. Nu mai zice nimeni nimic. Ca si cum nu mai departe de luna trecuta intregul popor dezlantuit n-ar fi strigat prin reprezentantii sai la Bucuresti: „Cine nu sare/ Cine nu sare/ Ori e gabor/ Ori e prost de moare” etc. Desigur, acum, la rece, multi vor sa faca uitata fervoarea revolutionara cu care au sarit. Uneori in moduri antologice. Dar nu despre sensibilitatile lor e vorba. E vorba despre Istorie. O revolutie devine Revolutie cu adevarat abia dupa ce se incheie. Reconstructia ei post-factum, in memorie, analize si interpretari este decisiva, ea fiind factorul care-i da semnificatie si relevanta la scara Istoriei Nationale si Universale.

A trecut si revolutia. Nu mai zice nimeni nimic. Ca si cum nu mai departe de luna trecuta intregul popor dezlantuit n-ar fi strigat prin reprezentantii sai la Bucuresti: „Cine nu sare/ Cine nu sare/ Ori e gabor/ Ori e prost de moare”

Asadar sa nu ne luam cu mondenitati si sa lasam treaba neterminata. Cu atat mai mult cu cat identitatea Revolutiei din Ianuarie este inca neclara: A fost sau nu a fost? Si daca da, ce fel? Care a fost natura ei? Impotriva cui? Si pentru ce? Scopul si durata? Ce nume sa-i dam: „ Marea”? „Nationala”? „Glorioasa”? Si mai ales: A biruit? Sau nu?

Iata intrebari serioase. E clar ca ceva e in neregula daca nu dam un raspuns la atatea necunoscute. Cum am vrea sa intre in Istorie daca nici macar n-are un nume cat de cat pasabil si habar nu avem daca si-a atins sau nu obiectivele propuse?! Pe scurt, se cere un angajament intelectual serios, pana la capat. Degeaba avem centrare/ daca nu-i finalizare, cum s-ar spune in limbaj revolutionar.

In acest punct, cititorul va replica:

„Bine, inteleg, domule Aligica. E groasa: Efortul si sacrificiile Poporului se pot duce pe apa sambetei din superficialitate si delasare. E corect ce observati. Dar ce propuneti? Aveti si o solutie?”

Raspuns: Am. E evident:

Infiintarea Institutului Roman pentru Studierea si Prezervarea Memoriei Revolutiei din Ianuarie „Vasile Ernu” (IRSPMRIVE). Condus de reputatul ganditor si praxeolog omonim (alaturi de colegi cum ar fi -pentru a mentiona doar un nume ce denota legitimitatea indubitabila a propunerii- Costi Rogozanu, Vocea Revolutiei, Constiinta Poporului sau, ma rog, viceversa) Institutul isi va dedica eforturile unor activitati precum:

Analiza comparativa a Revolutiei din Ianuarie. Comparatii cu: Revolutiile Americana, Franceza, Rusa. Condorcet, Madison, Trotsky. Cine a fost Condorcetul nostru si de ce? Dar Trotsky? De nu avem un Havel? Dobrin: legenda si adevar.

Martirii Revolutiei (Revolutie fara martiri nu se poate.) Identificarea lor. Organizarea de pelerinaj la monumentul eroilor revolutiei si depunere coroana flori. Coordonatori, Vasile Ernu si Costi Rogozanu.

Metodologia analizei comparative a programelor revolutionare, sinteza din arhivele twitter si facebook. Masa rotunda cu istorici romani contemporani, martori ai revolutiei. Programul de la Cluj si Critica Programului de la Gotha: Dialog cu autorii. Moderator, Slavoj Žižek. Din ciclul „Gandire revolutionara inainte de Revolutie”, azi, Emil Bobu. Conferinta de Vasile Ernu.

Poezia revolutiei, revolutia poeziei: serata literara. Lectura autorilor; la chitara, Costi Rogozanu. Marcel Raducanu, Hagi, Balaci – tripleta de aur. Invitat, Catalin Tolontan. Lansare Carte: „In fata Revolutiei. Insemnari Revolutionare pe facebook”, de Vasile Ernu, culese si prefatate de Costi Rogozanu. Acordare premiu opera omnia, Vasile Ernu.

Organizare concurs Miss Revolutia 2012 plus tombola cu premii sociale pentru studenti defavorizati. Coordonatori, Ernu si Rogozanu. Prezentator, Emil Hurezeanu.

Pacatele limbii: Gramatica, aritmetica si vocabular in Programul de la Cluj (in aproximativ 8 puncte, plus-minus cateva idei). Coordonator, TBD. Organizare cantina sociala cu ocazie sarbatoare Sf. Paste si 1 Mai. Coordonator: la fel. Din ciclul „Gandire revolutionara inainte de Revolutie”, azi, influenta gandirii lui Cornel Burtica si Cornel Pacoste asupra lui Emil Bobu. Conferinta Vasile Ernu.

Constituire lista eroi revolutie ianuarie, plus beneficii. Coordonatori, Ernu si Rogozanu.

Bucurestiul nostru: pentru un transport urban ecologic, modern. Invitat special, Sorin Oprescu.

Spiritul anti-Revolutionar si eradicarea sa, azi: Vladimir Tismaneanu, un incult ignorant. Prezinta, Vasile Ernu.

Pentru o noua Ana Ipatescu: Femeie, Feminitate, Feminism in Revolutia din Ianuarie, Sex si Crima. Moderator, Costi Rogozanu.

Lansare Carte: „Literatura revolutiei, revolutia literaturii. Anti-Tismaneanu, un om rau, care nu inspira incredere si mai e si incult”, de Costi Rogozanu, prefata Vasile Ernu. Acordare premiu opera omnia, Costi Rogozanu.

Revolutia din Ianuarie si criza capitalismului global. Invitat, domnul Vacaroiu. Intocmire liste distributie ajutoare sociale. Coordonatori, Ernu si Rogozanu. Cum se scrie corect, poezie sau poiezie? Intalnire-dezbatere cu studentii. Coordonatori, Ernu si Rogozanu.

Locuri si amintiri ale Revolutiei. Excursie autocar Pitesti. Depunere coroana flori.

Din ciclul „Gandire revolutionara inainte de Revolutie”, azi, Recitindu-l pe Bobu. Conferinta Vasile Ernu.

Memoria Revolutiei: Intamplari amuzante de la filmari la Revolutie, povestite de protagonisti. Participa Saitul de Cultura de pe Facebook, Mircea Diaconu si invitati surpriza. La nai, Maestrul Gheorge Zamfir. Tombola. Cum sa cheltuim social si ecologic indemnizatia de revolutionar. Masa rotunda.

Mersul Istoriei Universale de la Marea Revolutie din Ianuarie 2012 pana azi. Manual pentru clasele primare. Colectiv de autori sub indrumare Rogozanu si Ernu. Gimnastica aerobica, componenta esentiala a gandirii revolutionare. Workshop. Idem. Organizare cor, cantece revolutionare, balalaica. Coordonator, Vasile Ernu. Politici publice, la fel. Din ciclul „Gandire revolutionara inainte de Revolutie”, lansare carte, „Ce-a gandit Emil Bobu cu adevarat: Manuscrisele din tinerete”. Editie ingrijita de Vasile Ernu. Postfata, Costi Rogozanu. Cu participarea intregului colectiv.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

3 gânduri despre “Dragoș Paul Aligică: Institutul Revoluției; o propunere

  1. @Vlad #1: Chiar ma gindeam dupa ce-am citit pe Contributors: ce diferenta intre Dragos Paul Aligica si Fumurescu!
    Ce articol fain cel al lui Dragos Paul Aligica si ce timpenie anosta e articolul lui Fumurescu in care se lauda ce republican e si cum n-o sa iasa Mitt/ Santorum si ce-o sa-l bata Obama pe bietul cistigator etc etc…

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.