Dragoş Paul Aligică – Jules Michelet (sec. 19): Rusia ţaristă urmăreşte sinuciderea românilor ca naţionalitate

Print Friendly, PDF & Email

Lucian Mindruta via Andrei Luca Popescu: „Sa vedem cu ce se mai ocupa oamenii lui Putin: la Donetk cauta cutiile negre sa le ascunda. La Bucuresti tocmai se machiaza sa apara din nou la televizor si sa minta ca Rusia n-are nici o treaba. Nu-mi dau seama care sunt mai abjecti: aia care se bat, ucigand, pentru neamul lor, asa cum e el…Sau astia ai nostri care si-l tradeaza?”

Intamplarea face ca citesc Jules Michelet, Istoria Revolutiei, care in traducerea in romana din 1973 e ceva foarte ciudat: Volumul cuprinde, neanuntat pe copeta, si lucrarea (sau setul de scrieri) „Principatele Dunarene”. Iata ce spune marele istoric francez, despre cea mai luminoasa perioada a relatiilor romano-ruse, perioada in care supusii tarului ne civilizau si eliberau in secolul 19:

„Lacuste infometate s-au abatut din nou asupra campiilor Moldovei si Valahiei. Asa numesc romanii armiile tarului; armii flamande, cersetoare, pe unde trec, pustiu ramane….Ceea ce tatarii faceau din instinct de barbarie, tarii rusi fac dintr-un machiavelism calculat. La fiecare 20 de ani se revarsa peste tara, aducand-o la deznadejde; vor sa o duca pana intr-acolo incat sa-si doreasca ea insasi sinuciderea ca nationalitate. Agentii tarului asta si spun: Sa ne adapostim in marele imperiu , sa devenim o provincie a tarului!

Bun prilej altminteri sa-si refaca armata si s-o hraneasca. Scheletele acelea in zdrente vin pe acest pamant al fagaduintei sa se intremeze… Acestia trec la spolierea totala, cara tot. Case ravasite, golesc tot ce se poate lua…s-a ajuns acolo incat in 1832… populatia (redusa cu un sfert in trei ani!) n-ar mai fi vrut sa are campul…

Dar ce spun? Toate astea sa se fi intamplat demult? Nu, e insusi prezentul, cel din iulie 1853. Marea EXECUTIE [sublinierea J.M.] a Romaniei, pradata periodic, incepe iar in aceasta clipa”.

Jules Michelet, istoric, democrat si republican francez, prieten al libertatii, civilizatiei emancipatoare occidentale si al Romaniei.

Retineti aceste doua randuri. Merita meditat la aceasta constanta in strategia bunului nostru amic de la nord-est:

„….vor sa o duca pana intr-acolo incat sa-si doreasca ea insasi sinuciderea ca nationalitate. Agentii tarului asta si spun: Sa ne adapostim in marele imperiu, sa devenim o provincie a tarului!”

Un gând despre “Dragoş Paul Aligică – Jules Michelet (sec. 19): Rusia ţaristă urmăreşte sinuciderea românilor ca naţionalitate

  1. -un „prieten „s-a intors de curand de la Moscova..!?–STI CA DACA PLECI DIN MOSCOVA IN ORICE DIRECTIE CU TRENUL–E GRATIS SI ASTA IN FIECARE ZI…!- pai zic.., ai timp sa te si intorci!?-DESIGUR ,TRENURILE MERG DOAR LA …CULES DE SCOROAMBE…,ASTEAPTA SA TE SATURI….,SUNT BUNE CHIAR COAPTE…!

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.