Dragos Aligica: Stanga trebuie sa-si trimita la periferie nefrecventabilii. Dreapta a facut-o.

1

dragos paul aligicaDaca dreapta romaneasca si-a facut curat in curte si incearca dupa toate puterile sa mentina curatenia, daca dreapta s-a delimitat si se delimiteaza sistematic de extremele legionaroide, national-socialiste, fascistoide sau pur si simplu dezaxate, nu putem spune acelasi lucru despre stanga romaneasca. Asimetria este batatoare la cer. Asta e marea problema. Cat timp stanga in Romania va fi asociata cu extremisti, dezaxati, iresponsabili, imaturi, panglicari, gaunosi, oportunisti si mascarici publici (adica cu ceea ce e actualmente considerata esenta „cool” a stangismului in aceasta tara) nici dialogul nici progresul constructiv nu va fi posibil.

Dreapta romaneasca, buna sau rea, nu defileaza cu tricouri cu echivalentul criminalului Guevara pe burta. Nici nu se joaca de-a simbolica zvasticii. Dreapta nu ar ezita sa se dezica public de un mascarici care ar spune ca hitlerismul e un nimic, o flatulenta isorica. L-ar lua in suturi si l-ar trimite unde i-a trimis pe alde ala si celalat – nu ii mai numesc- si altii de aceeasi natura.

Dreapta nu ar accepta sa fie reprezentata de niste impostori si dezaxati ideologici si probabil si psihologic. Nu e speculatie. Se poate face o lista cu numele tuturor celor care au fost eliminati si trimis la periferia vietii publice respectabile sa urle acolo si sa spumege „adevarata dreapta”, „adevaratul conservatorism”, „adevaratul nationalism” si doctrina redistributionista sau alte bazaconii in lupta lor (maincampf) cu neoliberalismul si neoconservatorimul si alti pitici de pe creier. Totul in colaborare cu puscariasii trecuti, prezenti si viitori ai politruciei jurnalistice romanesti si rusofile.

Dreapta nu gestioneaza miscari anti-democratice. Dreapta nu neaga Holocaustul si Gulagul. Dreapta nu cocheteaza cu stalinismul si nihilismul antioccidental. Dreapta nu chestioneaza legitimitatea Israelului. Dreapta nu se joaca de-a antisemitismul selectiv. Dreapta nu submineaza legitimitatea si reputatia aliatilor occidentali. Dreapta nu cocheteaza nici cu islamismul, nici cu putinismul, nici cu totalitarismul. Asta e. E fapt. Imperfect si inca rudimentar dar dreapta romaneasca s-a occidentalizat si de bine de rau are anticorpii democratiei si bunului simt functionali.

A fost greu sa ajungem aici? A fost. Imperfect si cu erorile inerente, dreapta romaneasca incearca sa invete din greseli. Sa speram ca si stanga va incepe sa faca acelasi lucru. Un inceput ar fi izolarea si trimiterea la periferia vietii publice (preferabil la ghena) a personajelor care in mod cert sunt compromitatoare si nefrecventabile. Va fac rau voua, ne fac rau noua, ne fac rau tuturor.

Episodul de ieri ar trebui sa fie semnalul desteptarii pentru stanga romanesca.
Dialogul si progresul constructiv intre toate orientarile ideologice e posibil. Cadrul civilizatiei democrat-liberale occidentale e suficient de generos si flexibil pentru noi toti. Putem coexista si ne putem intelege. Dar nu asa. Nu cu astia scosi sau autodesemnati in fata si pe post de voci si portavoci. Faceti curatenie. Scapati de grupurile de interese camuflate in pseudo-oengisti, scapati de panglicari, dezaxati si iresponsabili. Scapati de cozile de topor. Dreapta a aratat ca se poate. E randul vostru.

Dragos Paul Aligica

Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here