Dragos Paul Aligica: Inafara de discount la gaze si Savatie Bastovoi, care e oferta Rusiei?

Print Friendly, PDF & Email

ilustratie: Devis Grebu

Una la mana: Orice discutie pe bune, onesta si credibila intre Rusia si Romania trebuie sa inceapa de la doua chestii: 1. Reunificarea fara conditii a Basarabiei cu Romania si asumarea de catre Moscova a abuzului istoric la care a fost supusa aceasta provincie istorica a Romaniei si 2. Tezaurul. Atat. Daca Moscova vrea o relansare istorica a relatiilor dintre cele doua tari, asta e tot. E si pretextul, si contextul si testul seriozitatii Moscovei si bunei sale credinte in relatia cu Romania. Restul e, sa fiu scuzat, vrajeala, nici macar inteligenta.

Doi la mana: Trecand peste punctul 1, nu e clar ce vrea Rusia de la viata, cand e vorba de noi. Ce vrea ea sa spuna, in afara de propaganda antioccidentala? Ce au ei de oferit in comparatie cu Occidentul?! Ce vor ei de la Romania? Sa renunte la aliantele militare si de securitate? Sa dea cu flit NATO? Sa renunte la tratatele comerciale si de liber schimb, la integrarea in UE? Sa dea cu piciorul la conditiile care au dus de bine de rau la cea mai dinamica, modernizatoare si stabila perioada din istoria sa?! Ca sa ce? Sa-i dea Rusia un discount renegociabil pe 18 luni la gaze? Care e alternativa economica sau de securitate pe care o ofera Rusia?! Vrajeli ideologice si propagandistice!? Ruperi in figuri identitare!? Savatie Bastovoi?

Intelegem ca agentii Moscovei de aici de pe facebook si in general din media romaneasca sunt retardati prin defintie. Dar nu stim ce e in mintile alora de la Moscova care ii capaciteaza. E curios daca ei si-au pus vreodata intrebarea: „Bine ma, bagam strambe la romani pe chestia cu occidentul, dar noi, cu ce venim?! Ce vrem noi sa propunem mai concret si la obiect?!”

Se gandesc ce se gandesc si ii si vezi cu fetele luminate: „Savatie Bastovoi! Plus un bonus suplimentar de 25%: Iei 4 metri cubi la pretul de discount deja stabilit si al patrulea e gratis!”. Oferta istorica!

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.