Dragos Paul Aligica: Acest Parlament si-a pierdut credibilitatea si legitimitatea si ar trebui dizolvat

  Print Friendly, PDF & Email

  Reactiile si evolutiile de azi, fara precedent, confirma gravitatea situatiei create. Practic ne aflam intr-o situatie exceptionala. In acest moment contractul social implicit, contractul politic explicit, intre alegatori si reprezentantii lor, asa cum sunt ele definite in parametrii constitutionali, au fost incalcate in mod grosolan.

  Ceea ce s-a intamplat nu a fost o eroare administrativa, un exemplu de proasta guvernare – balamabile dar acceptabile ca ceva natural in actul politic. Nu a fost nici macar un act de coruptie. A fost mai mult:
  O incercare de a folosi in sistemul democratic parlamentar pentru a schimba radical regimul politic din Romania prin crearea unei caste oligarhice plasate deasupra legii, democratiei si economiei concurentiale.

  Acesta este un profund act de tradare nationala. Cu asa ceva nu se glumeste.

  Constitutional si legal se vor cauta si gasi modalitati de a dezescalada situatia si da acesti giboni jos din copacul in care s-au urcat. Dar politic vorbind, sa nu ne ascundem dupa deget: contractul social fundamental si implicit ce sta la baza relatiei dintre alegator si ales, popor si lideri, intr-o democratie, a fost calcat in picioare.

  In mod normal, acest Parlament si-a pierdut credibilitatea si legitimitatea politica si ar trebui dizolvat iar electoratul ar trebui sa ii sanctioneze drastic.

  Daca nu se va intampla nimic si ne vom face iar ca ne uitam in alta parte dupa acest episod unic in Europa civilizata –ceea ce se va si intampla probabil- e problema noastra. La ce autorespect avem pentru noi ca electorat si popor, la exact atat respect sa ne asteptam sa ne dea ei, acesti impostori politici cu clanurile lor cu tot.

  6 gânduri despre “Dragos Paul Aligica: Acest Parlament si-a pierdut credibilitatea si legitimitatea si ar trebui dizolvat

  1. Din păcate infracțiunea de înaltă trădare nu e prevăzută decât pentru Președintele României. Dar pentru ăștia există totuși infracțiunea numită abuz în funcție. Și nu pot scăpa de ea prin scoaterea de sub definiția funcționarului public deoarece au această poziție în timp ce propun asemenea inițiative ”legislative”. Adică înainte de a ieși de sub această definiție.

   Pentru viitor ar fi necesară o proviziune constituțională care să demită automat orice demnitar, magistrat sau funcționar, al oricăreia dintre cele trei puteri, din momentul în care deschide instituțional inițiative anticonstituționale. Iar demiterea să poată fi constatată, preferabil, de orice instanță românească, de orice grad.

   În altă ordine de idei, scanez continuu știrile pentru a detecta o inițiativă a societății civile, o petiție pentru dizolvarea Parlamentului cu suspendarea posibilității actualilor membri de a mai candida pentru următoarele 2-3 mandate. Are cineva la cunoștință ceva despre așa ceva? Semnez imediat.

  2. Poate fi ce petitie vreti voi. Nu exista nici o portita constitutionala. Defact major in democratia de azi, nu doar la noi. E o lacuna. Suntem protejati de dictatura, prin procedura de suspendare a presedintelui, guvernul e tinut in frau de ambele instututii insa avem o problema. Ce facem cu oligarhia? Raspunsul este, nu prea exista optiuni. Decat una singura, o lovitura de stat. Dar trebuie ca cineva sa o declare si poporul sa sprijine, indirect cel mai adesea ( adica nu se revolta impotriva loviturii de stat). Basescu ar putea, declara stare de urgenta, si isi ia atributiile de comandant suprem si dizolva parlamentul ( neconstitutional, deci se aboga tacit si constitutia). Apoi pune de niste alegeri si noi reguli democratice. Ce credeti? Posibil oarecum dar Plauzibil? Nu prea… din pacate

  3. Am trimis o ‘cerere’ acu’ un an doi, pe vremea cind Cacarau era prin stiri cum ca nu prea dadea pe la treaba. I-am intrebat: ok, pe baza ‘frecventei’ – un parlamentar nu poate fi dat afara? Raspunsul a venit prompt (chiar sint constiinciosi contopistii din parlament) intr-o zi doua: cerere dvs cu nr … etc, bla bla … am pdf-ul pe undeva: NU
   Si explicatia era ceva de genul: fiind alesi de popor pentru popor, ei pot sa faca/nu faca orice. Deci petitiile/initiativele astea sint frectie.
   Nu poti destitui nici macar unul, nici-decum sa dizolvi pe toti.

  4. Acu, dragi prieteni, nu mi-o luați în nume de rău. Eu am vrut să fiu curat constituțional. Adică, legitim. Nu pentru că țin neapărat să mă cantonez într-un legalism steril. Ci pentru că nu prea văd ce opțiuni alternative viabile avem. Dacă ar fi posibil să năvălim peste ei în Casa Popoului… pardon Poporului, să facem un ”citizen arrest” – aș merge special la București pentru asta. Nu de alta, dar cred că o altă soluție, gen ”execuții Neceaev”, nu doar că sunt nefezabile, dar nici nu cadrează cu noi, dreptacii, care vrem să ținem cont de Lege, ci mai degrabă cu capitalismu pe pâine de tip giurgevist. Sau cu milițiile spirituale și spartakiste.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.