Dragos Paul Aligica: Am intrat intr-o fereastra de maximum 24 de ore care e decisiva pentru evolutia evenimentelor

  Print Friendly, PDF & Email

  Tot ceea ce stim din istorie si stiintele politice despre miscari si situatii similare cu cea de azi in Romania sugereaza ca acum, dupa prima victorie a fortelor revendicative, am intrat intr-o fereastra de maximum 24 de ore care este decisiva pentru evolutia ulterioara a evenimentelor.

  dragos paul aligicaMomentan ambele forte in coliziune (miscarea protestatara si establismentul politic) sunt intr-o faza de deruta si confuzie- la unii amestecata cu euforie, la altii cu panica. Ambele parti par pe moment depasite de evolutia rapida a evenimentelor. Ambele cauta sa definesca si sa inventeze o solutie sau un obiectiv pentru faza urmatoare. Pe margine sta majoritatea imensa (sa nu uitam ca 20 de mii sau 30 sau 50 de mii este o fractiune dintr-o fractiune a unei populatii de 20 de milioane). Ceva ce poate fi numit „vointa populara” si ceva ce poate fi numit „vointa politica” este foarte greu de articulat in mod legitim in acest moment. Totul sau aproape totul pare posibil.

  Aceast echilibru precar nu poate continua indefinit si nu va continua. Daca in urmatoarele ore miscarea protestatara nu isi regaseste coordonarea si focalizarea si se disipeaza in varii agende si revenidicari si deziderate bine intentionate dar irealiste si inoperante pentru imperativul momentului in intervalul de timp in discutie, clasa politica se va regrupa si va reveni la carma definirii agendei si calendarului ostilitatilor.

  Dar asta este intotdeauna problema miscarilor revenidicative de acest gen. Deja actuala miscare a obtinut mai mult si mai repede decat se putea anticipa in comparatie cu miscari similare. Intrebarea este: Pana unde, cum si cat se poate presa inainte? Si cu ce sanse de reusita? Clasa politica si establishmentul sunt la podea, numarate dar departe de a fi KO. Sa nu-i subestimam: se vor ridica foarte repede, scutura si incerca sa mearga inainte pe calea lor.

  Spun astea evident nu ca observator neutru, echidistant si obiectiv ci ca sustinator al miscarii protestatare.

  Dragos Paul Aligica

  sursa foto

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.