Dragos Paul Aligica: Asa gandeau premergatorii nostri la 1848. Sa comparam cu ce cuvinte, imagini si idei pompeaza azi 2017 elitele romanesti

  Print Friendly, PDF & Email

  C A Rosetti la 1849: „Toti oamenii sunt facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, toti nasc liberi, inteligenti si perfectibili, avand aceleasi drepturi si dorinte. Fiesce om este iubitul fiu al naturei… in fiesce om sunt semintele tuturor ideilor si faptelor omenirei intregi, precum intr-o singura ghinda sta faptuirea padurilor. Tot omul este fiul tatalui, tot omul este artistul si tinta sa…”

  Asa gandeau premergatorii nostri la 1848. Sa comparam (a) ce cuvinte si ce imagini si idei incerca sa transmita unui popor de tarani covarsitor analfabeti elita romaneasca pe la 1840, folosind mijloacele mass media primitive de atunci si (b) ce cuvinte, imagini si idei pompeaza azi 2017 elitele romanesti dotate cu cele mai avansate mijloace de comunicare in masa. Asadar C A Rosetti la 1849:
  „Cuget deci sunt a zis Descartes. A cugeta este a urzi. Ca sa fiu urzitor trebuie sa fiu liber. Dar fiindca sunt inconjurat de fiinte cugetatoare, urzitoare si libere ca si mine, trebuie ca libertatea fiecaruia nu numai sa nu intalneasca o piedica in libertatea celuilalt ci sa gaseasca in fiecare solidaritate si ajutor….”

  Sa citim atent mai departe. Oamenii aceia nu se jucau cu cuvintele:
  „Urzitorul a ascuns in fiestce om far-osebire o parte din vointa sa, actia si mintea lumei intregi si prin urmare, precum ceasornicul nu mai merge de-i va lipsi un singur cui, astfel si intr-un stat de va fi un singur om ce nu poate resufla, gandi, trai, vorbi si lucra liber desfasurand in toata intinderea lor si potrivit cu caracteru, vointa si propria sa misie putintele ce i-a dat natura, statul acela este perdut….”

  Iata si ideea democratica:
  „De cand pamantul, stapanirea sau s-a impus prin sila sau a domnit prin alegere…. Cand trece domnul pre din naintea ta, nu te inclina lui, caci sau e uzurpator, o statuie facuta de streini ce va pieri maine cand poporul va cere drepturile sale, sau ca este omul ce ai ales tu vremelniceste ca sa pue in lucrare vointele tale..”

  Si un ultim adevar politologic uitat azi, din motive care merita o discutie de sine statatoare:
  „Intr-adevar daca omul este cugetator urzitor si liber, legile ce-l conduc nu pot fi cele ce cad din cer sau din Rusia, scrise pe lespezi de piatra, ci cele ce se nasc dintr-insul si stau scrise pe lespezile inimii sale…Tot omul are intr-ansul o parte din spiritul universal si de aceea tot omul este respectabilu si inviolabilu. Orice lege, revolutie sau prefacere este inchisa in inima omului…”

  Asa gaseau de cuviinta sa isi invete si educe poporul inaintasii nostri, elitele occidentalizante romanesti de la 1848. Ati recunoscut cele mai profunde teme ale liberalismului clasic si ale marilor revolutii democratic-liberale de secol 18 si 19. Din acest spirit s-a facut Romania moderna, experimentul social-politic pe care inca il mai locuim intr-o forma de intertie in crepuscul.

  Sa deschidem acum si sa cercetam canalele media si mesajele noii elite romanesti -politice, economice, mediatice- cocotate asupra poporului roman in 2017: ce spun, cum spun si de ce o spun. Comparatia face orice comentariu de prisos.

  Dragos Paul Aligica

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.