Dragos Paul Aligica: Asta nu e partiotism, domnilor de la Academia Romana. Ceea ce faceti este un act de tradare

1

A iesit si echipa de la Academia Romana cu vechiul si clasicul santaj, nationalist patriotard. Pentru cei mai tineri, care nu au de unde sa stie, sa traducem ce se intampla:

1. Academia Romana e fata de Academiile din lumea civilizata echivalentul doctoratului tipic PSD-ist luat cu autocarul la Chisinau, fata de un doctorat luat pe bune. De altfel nu e nevoie sa va mai spunem asta, dragi tineri, ca ati citit acum capodopera cu care -dupa ani de tacere in care NU au avut nimic de spus despre toate problemele intelectuale, sociale si economie ale generatiilor de fata-, au gasit de cuvinta sa se produca brusc public, azi, acesti domni.

2. Care e schema? Cum se joaca jocul cu santajul? Ideea e simpla:

Academia Romana

Cand e groasa rau si coruptii, iresponsabilii, incompententii care conduc si pun in pericol economic, politic, social, cultural etc. tara duc lucrurile intr-o situatie de conflict social si de extrem malpraxis de guvernanta, hop, apare cine? Ati ghicit: pericolul extern, pericolul dezmembrarii teritoriale, pericolul pierderii unitatii nationale, visul de veacuri al poporului roman etc etc etc.

Pe scurt, suntem santajati. In mintea lor, ei ne iau abil la sentiment cu ceva de felul: Poate ca va simtiti prost guvernati, umiliti, furati si insultati DAR hei, suntem romani, avem integritate nationala si trebuie sa o pastram, nu? Asa ca: ciocul mic. Mandri ca sutem romani. Nu tulburati apele. Lasati clasa conducatoare sa conduca. Ca apara Unitatea Tarii. Se poate sa nu intelegeti asa chestie simpla? Pai voi sunteti adevarati romani, ganditi si simtiti voi romaneste?!

Asta e nivelul, draga generatie mai tanara. Daca veti mai avea sansa ca in viitor sa reconstruiti tara asta, nu uitati un lucru: Totul incepe si se termina de la minte, de la intelect, de la ideile si practicile intelectuale ale unui popor. Cand institutionalizarea la varf a intelighentiei unei natiuni arata cum a aratat Acamemia Romana in toti acesti 27 de ani, rezultatul pe termen lung si ceea ce vedeti azi ca se intampla in tara, nu trebuie sa mai mire…
Asta nu e partiotism, domnilor de la Academie. Ceea ce faceti este un act de tradare. Tradare a vocatiei intelectuale, a responsabilitatii publice, a standardelor de decenta si conduita academica si nu in ultimul rand de un act de tradare nationala in cel mai profund sens al lucrurilor.

p.s.

Indraznesc, prima data cred, in cei 20 de ani de cand sunt si eu prin peisajul publicistic din tara, sa spun ceva in numele generatiei mele intelectuale. Iar daca voi gresi sau exagera, ii rog pe colegii si prietenii mei intelectuali romani sa imi ierte in avans indrazneala:

Legat de postarea mea anterioara privind Academia si ispravile ei, o precizare: Generatia mea intelectuala nu are nici cel mai mic resentiment si nici cea mai mica ambitie in ceea ce priveste onorurile si binefacerile statusului oferit de Academie.

Simplu: nici nu exista pentru noi. E o non-entitate. Nici macar nu luam o pozitie constienta. E o atitudine spontana. O chestie ce decurge prin implicatie logica si atitudinala din multiplicarea cu zero. Se poate verifica prin procentul din cele scrise de noi si pozitiile noastre publice. Cred ca sub 1% are ceva de a face cu Academia si rezidentii ei. Pur si simplu populam universuri intelectuale diferite. Atat.

Pentru noi, modelul si spiritul director in aceast privinta este Profesorul Matei Calinescu. Cand intr-un tarziu si-au dat seama ca totusi o Academie Romana cu o sectie cu orientare de profil fara Profesorul Calinescu e chiar prea de tot, i-au cerut sa devina membru. Matei Calinescu le-a spus simplu si elegant:

„Nu, multumesc. Apreciez invitatia dar, stiti, nu pot: intre mine si Academie exista o inadecvare stilistica”.

Asta e tot. Noi ne revendicam de la Matei Calinescu. Pentru noi, el si cei ca el sunt standardul si aspiratia. Nu voi. Nu e nimic personal. E doar o inadecvare stilistica.

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

  1. E totusi regretabil ca nu mentionati (reamintiti) ca toate aceste lucruri se intimpla din cauza faptului ca probabil majoritatea celor 80 de semnatari sint academicieni securisti (si nu e greu de crezut ca is datoreaza chiar membria in Academie in primul rind apartenentei la sinistra institutie care, iata, nu inceteaza nici moarta sa conspire impotriva statului de drept si a libertatilor si drepturilor omului). Si cind spun „aceste lucruri” nu ma refer doar la situatia Academiei, ci la situatia dezastruoasa (de 27 de ani) in care a fost adusa Romania datorita securistilor, tara in care mai nimic nu functioneaza…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here