Dragos Paul Aligica: Autori care functioneaza ca antemergatori; ca „early warning system”

Print Friendly, PDF & Email

Sunt autori care functioneaza ca antemergatori; ca „early warning system”. Traian Ungureanu este unul. Cand TRU scria cu ani in urma exact despre lucrurile care sunt azi la ordinea zilei, era catalogat drept controversat, deplasat si ideolog. Era doar un realist: observator atent si inteligent al realitatii. Cititi ultimul sau editorial. Omul este din nou inaintea trendului. Nu traduce povestiri, mituri si legende dupa CNN. Vorbeste despre realitatea in miscare:

Germania a pierdut, iar, Europa.
http://adevarul.ro/…/germania-pierdut-iar-europa…/index.html

Daca liderii de la Berlin continua pe linia inceputa, contra-reactia anti-germana care se coace in Europa de Est va fi de dimensiuni epice. Cine isi inchipuie ca polonezii, cehii, ungurii, grecii sau romanii vor inghiti hegemonismele si idiosincraziile clasei politice germane, face o mare eroare. Germania nu are nici hard power si cu atat mai putin soft power sa faca fata la ce va urma.

Vorbeam ieri aici despre Petre M. Iancu. Nu va trece mult si faptul ca a scris si scrie ce scrie pentru „Deutsche Welle”, credibilitatea sa castigata in fata publicului romanesc, vor conta cat 10 departamente de politica externa ale ministerului de externe german. Ca sa comunice si sa se angajeze in diplomatie publica, Germania va avea nevoie de voci credibile esticilor. Va fi greu. Abia atunci va realiza partea germana valoarea unuia ca PMI pentru Deutsche Welle si pentru Deutschland in Romania.

La Frankfurter Allgemeine Zeitung, exista o institutie a jurnalismului european. Numele sau este Karl-Peter Schwarz. Respectul pe care si l-a castigat in capitalele est europene acoperind de decenii politica din Estul Europei pentru prestigioasa publicatie germana si contribuind prin analizele si evaluarile sale la politica europeana privind estul, este imens. Probitatea morala, claritatea analitica si mai ales profunda intelegere istorica si geopolitica a Estului Europei fac din Karl-Peter o institutie in sine. Va veni o vreme cand actuala clasa politica si tot ministerul de externe german vor face coada si penitenta la usa sa, rugandu-l sa vorbeasca est europenilor si sa medieze in relatie cu ei.

Cititi editorialul lui TRU. Cititi ce scriu cei mai sus mentionati. Merita.

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.