Dragos Paul Aligica: Campania impotriva est-europenilor, nimic mai absurd

Print Friendly, PDF & Email

Nu credeam sa vad ceva mai absurd ca actuala campanie impotriva Est Europenilor. Care continua la noi nivele de iresponsabilitate. Aia se omoara in Siria sau pe unde se mai intampla atrocitatile si abuzurile respective, Marile Puteri se uita in alta parte; aia care scapa vor sa mearga in cateva tari din Europa Occidentala, occidentalii nu ii pot primi si…. la mijloc cad Est Europenii, ticalosii in aceasta poveste. E incredibil. Si dai si dai campanie impotriva Est Europenilor.

dragos paul aligicaSINCER: nici macar nu se intelege ce vor astia care tot ii dau cu blamarea si rusinarea esticilor. Sunt un om practic. Chiar si in teorie, un mediul universitar, lucrez pe partea aplicata: guvernanta, design institutional, politici si structuri institutionale aplicate. Orice afirmatie pe care colegii mei o fac -teoretica, normativa, formala- in mintea mea se converteste aproape reflex in intrebarea: Bun. Ce inseamna din punct de vedere practic, aplicat, ceea ce spui tu? Asta e testul meu epistemic. Ce insemna dpdv al designului institutional sau politicilor publice ceea ce spui? Ce pot face eu la nivel aplicat din ceea ce spui tu la nivel normativ sau teoretic? Daca ceea ce spui nu se poate converti intr-un model de design institutional sau de politica fezabil sau designul respectiv e absurd sau are implicatii absurde atunci pentru mine pozitia respectiva e irelevanta.

SINCER: NU intelg ce vor oamenii astia de la Est Europeni. Un numar de migranti NEDETERMINAT (pentru ca numarul NU E FIX ci e in functie nu doar de rata dislocarii din zonele de origine ci si de rata cost/beneficiu, costurile de oportunitate si stimulentele si semnalele date si determinate din Europa) vor in Germania si Scandinavia. NU vor in tari ca Romania si Ungaria.

Exista dincolo de ratiunile de stat nationale niste parametri, obligatii si constrangeri colective, europene pe care aceste tari trebuie sa le aiba in vedere. Nu inteleg ce li se cere in planul ce decurge din pozitia emotional-retorica-acuzatoare a corului anti-est european.

Singurul lucru pe care il vad e urmatorul:
1. Tarile Est Europene sa respecte vointa migratoriilor si preferintele lor.
2. Daca (1) atunci singurul lucru pe care trebuie sa il faca este sa organizeze la punctele de intrare in spatiul UE convoaie umanitare -trecute apoi din tara in tara cu distribuirea colectiva a costurilor- cu destinatiile predefinite de optiunile migratoriilor.
3. Sa ii depuna la usa tarilor in cauza.
4. Pe tot parcursul sa repete din 5 in 5 minute ca le pasa si ca sunt mandri ca sunt est europeni si ca nu sunt ticalosi ca occidentalii care (a) nu respecta vointa si preferintele de relocare ale migratoriilor si (b) le inchid portile in fata.
5. Sa repete (1) – (4) pana cand conditiile intre zona de origine si zona de destinatie se egalizeaza si astfel fluxul migrator se diminueaza spre echilibru.

Asta e ce inteleg eu. Intreb: asta e planul pe care il sugereaza toti astia carora le-a casunat pe est europeni? Daca nu: care este?

isis

3 gânduri despre “Dragos Paul Aligica: Campania impotriva est-europenilor, nimic mai absurd

  1. Bine, am inteles, un om practic trebuie sa se intrebe la ce foloseste aratatul cu degetul spre estici. Si poza aia cu teroristul cu Kalashnikov de la sfarsitul articolului la ce foloseste?

  2. la asta

    Aia se omoara in Siria sau pe unde se mai intampla atrocitatile si abuzurile respective, Marile Puteri se uita in alta parte; aia care scapa vor sa mearga in cateva tari din Europa Occidentala, occidentalii nu ii pot primi si…. la mijloc cad Est Europenii, ticalosii in aceasta poveste.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.