Dragos Paul Aligica: Care e oferta rusilor? Imensa piata Rusa? Sa fim seriosi.

0

Reintors din Romania, inca si acum imi mai suna in cap: Rusia in sus, Rusia in jos. Relatii cu Rusia. Rusia sfera de influenta in Romania. Reorientare. Avantaj si necesitate… samd. Bine, asa sa fie. Dar mai precis, ce se doreste? Cum arata mai precis lucrurile cand se cere precizat ce inseamna toata povestea asta? La ce se refera? In afara de eterna poveste a interferentei si santajului cu amenintarea destabilizarii sau fortei, mai precis, despre ce se face vorbire? Care e valoarea adaugata?

Putem sa le luam pe rand, ca la scoala. Sa incepem ilustrativ cu economia. Care e avantajul economic nematerializat acum, materializabil in „noua relatie cu Rusia”, formulata ca oferta?

Russia: GDP nominal in miliarde $: 1,267.754, 1.69%din GDP-ul global nominal.
Spania: GDP nominal in miliarde $: 1,252.163, 1.66%din GDP-ul global nominal.

Nu am luat intamplator Spania. Spania e o tara cu o economie cunoscuta romanilor. Aproape un milion de romani sunt stabiliti acolo si estimativ 2 milioane au avut intr-un fel sau altul tangente cu economia spaniola in ultimele decenii. Acum: Chiar se asteapta cineva ca economia Rusa va absorbi 2 milioane de romani emigranti sau imigranti in anii urmatori? Chiar se astepata cineva ca Rusia sa devina sursa de venituri si remitente pentru economia romaneasca? Nu. Nici cei mai fanatici sustinatori ai putinismului in Romania nu sunt atat de dusi cu pluta ca sa sustina asa ceva.

Imensa piata Rusa? Sa fim seriosi. GDP-ul nominal al UE este estimat la €16.5 trillioane in 2016 adica 22,8% din GDP-ul nominal global. Geniala ideea asta cu reorientarea spre piata rusa, 1.69% din GDP-ul global nominal, nu-i asa?! Ahh: resursele minerale neexploarate ale Rusiei! Pazea ca o sa dea rusii voie sa sape romanii o gropa in Siberia sa extraga resurse. Era exact ce ne lipsea noua. Momentan romanii sunt incapabili sa le exploateze judicios si profitabil pe alea de le au la ei in curte. E ironic dar de fapt, cu toate resursele lor rusii sapa gropi acum -pe fata si acoperit- la noi in curte…

Nimeni nu zice ca nu e bine sa ai o relatie buna cu Rusia. Sa avem asadar o relatie buna. Dar in ce consta asta si care e avantajul, nu trebuie sa ramana o chestie nebuloasa sau fantezista. Sa gandim lucrurile. Sa nu mai participam cu entuziasm sau panica la negandirea asta colectiva care este trasatura centrala a mediilor publice si analitice romanesti actuale. Sa vedem cum arata oferta ipotetica si care e cererea noastra. Si invers.

Care e oferta Rusa la ora actuala? Sa analizam la rece:
In afara de eterna poveste a interferentei si santajului cu amenintarea destabilizarii sau fortei, despre ce altceva se face vorbire? Eu nu am vazut altceva pana acum pe masa de negociere ipotetica. Rusii vor influenta si control ca taxa de protectie… impotriva lor insisi. Asta e targul? Asta ni se propune? Pai spuneti asa de la inceput…. de aici sa incepem discutia, ca oamenii maturi…

Dv sunteti emisarii in spatiul public romanesc ai unui santaj geopolitic. Bun. Sa stam de vorba acum.

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here