Dragos Paul Aligica: Care e problema? Raportul statistic al DNA, similar cu justitia din lumea civilizata

0

Asadar, conform raportului statistic al DNA, din 1271 trimisi in judecata in 2016 au fost achitati 134. Statistica -cel putin la prima vedere- pare convergenta cu statisticile din alte sisteme de justitie din lumea civilizata. Cand 10%, 1 din 10 cazuri e achitat, 9 din 10 merg mai departe, nu ne aflam in cine stie ce deviere aberanta de la tendintele centrale…

Deci, ca nespecialisti, nu putem decat sa intrebam; Care e problema?
Ni se crease impresia ca cel putin 50% din cazuri, daca nu mai mult sunt intr-o forma sau alta viciate… Ca e urgie cat de incompetenti si rauvoitori sunt acesti indivizi de la DNA. Totusi daca datele arata precum mai sus, e o chestie de statisica pura: Cate cazuri de abuz si eroare judiciara pot sa fie in sistemul romanesc, generate de DNA, daca statistic vorbind, totul se aliniaza la statisticile generale? Cate exemple stiute avem de erori si abuzuri dovedite si cat reprezinta ele statistic?

Nu zic ca nu sunt. Sunt. Pentru ca in ORICE sistem sunt. E o lege a erorii si a statisticii. Nu exista sistem pur, fara erori de Tip I si de Tip II (achitarea vinovatului, condamnarea nevinovatului). Totusi nu exista nici un patern statistic dubios, in mod special in datele prezentate de DNA si din ce stim despre evidenta publica a cazurilor existente.

Deci: Care e problema? Intreb la rece, fara polemica. Ca oameni lucizi si rationali. Nu uitam la numerele acelea, ne uitam la sistemul romnesc, tara de 18 milioane de locuitori…

Exista intr-adevar totusi o MARE asimetrie statistica, daca ne uitam mai bine. Numarul infim: 1271. DOAR 1271. Pentru acesti 1271 din 18 milioane este tot acest scandal mediatic si poltic non stop. SI aici trebuie sa o spunem: exista o asimetrie si o aberatie statistica dubioasa. Aici avem intr-adevar un fenomen statistic interesant, cel putin la prima vedere.

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here