Dragos Paul Aligica: Cel mai mare protest colectiv din istoria Romaniei. Cum ar arata Romania fara ei

1

Evaluarea cantitativa e clara: Cel mai mare protest colectiv din istoria Romaniei. Punct. Ce n-am facut este evaluarea calitativa, care, asa cum se va vedea mai jos, e chiar mai importanta. Iat-o:

Metodologia a fost inventata de Saint-Simon la inceputul secolului 19 in Franta, cand a propus un experiment mental care ajuta la evaluarea rolului si aportului social al diferitelor clase si grupuri sociale: Contrafactuala absentei, disparitiei. Asadar:

Sa presupunem ca peste noapte, maine, dispar toti protestatarii si sutinatorii lor. O Romanie fara ei. O Romanie populata doar de cei care sustin actualul guvern etc. Intrebarea opertionala e simpla. Ce inseamna asta, cum se traduce asta in:

-deficit de capital uman, expertiza tehnica, capacitate manageriala, capital social, nivel de educatie, capital relational, productivitate si capacitate de munca etc;
– grad de civilizatie si aport la transmiterea informala a unor norme si cutume de convietuire sociala civilizata;
-cultura civica, standarde de vista publica si politica, echilibre sociale intre sistemul de putere si societate.

Putem fi si mai concreti. Putem estima sistematic ce ar mai ramane fara ei in planul GDP-ului, capitalului uman, resursei tehnice, a variilor indicatori relevanti -sociali si de performatia economica-. O estimare chiar si superficiala spune asta:

Contrafactuala absentei tipului de grupuri sociale prezente la proteste si a sustinatorilor lor, lasa Romania la nivelul unei tari de lumea a treia. O prabusire dramatica a TUTUROR indicatorilor de performanta sau sociali. Dealtfel e clar si intuitiv: Acum cand aportul acestor protestatari e calculat, si Romania e pe ultimul loc in UE. Fara ei, Romania ar cadea sub republicile fost sovietice, probabil la nivelul african.

Putem face insa o estimare si inversa. Cum ar arata o tara populata doar de tipul uman si grupurile sociale reprezentate la proteste. Iarasi, estimarea e simpla: Ar fi la nivelul oricarei tari OECD, probabil in topul listei la toti indicatorii relevanti economici, sociali si de guvernanta. Sau alternativ: sub Elvetia dar nu cu foarte mult.

In lumina celor de mai sus, totul devine atat de clar.

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

  1. Poate ca nici nu e nevoie de acest „experiment mental”. Am trait pe viu acest fenomen in anul de gratie 1990. Democratia originala adusa de Iliescu si acolitii lui, culminand cu mineriadele, a dus la un exod in masa al partii sanatoase a societatii romanesti, in genere acei protestatari din piata universitatii si sustinatorii lor luand drumul occidentului. Urmarile s-au vazut, nenorocirea fiind atenuata doar de intrarea in UE si NATO si implicit reformele ce au dus la schimbari ce au salvat ce se mai putea salva pentru noua generatie. Adica acesti tineri care acum au facut posibila aceasta minune. Cati dintre noi ne-am mai fi asteptat dupa ’90 sa mai vedem ceva atat de asemanator cu marea bucurie din 22 decembrie? Probabil ca nimeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here