Dragos P. Aligica: Contraselectia comunista si sociopatia ca trasatura de succes. Cazul Iohannis.

Print Friendly, PDF & Email

L-am criticat pe Prim Ministru dar asta era inainte de a afla ce a facut mai apoi Presedintele tarii. Execrabil. Ciolos -in improvizatia sa timida la doua capete- este cruciat al normalitatii morale, legale si constitutionale cand e comparat cu omul asta. Iata insa ce cred: Ne amagim daca speram ca omul nostru va raspunde sau poate sa raspunda la apeluri de bun simt, indignare, batutul obrazului etc. De ce? Iata, traduc un paragraf pe care va rog sa-l cititi cu atentie:

„Ne-am obisnuit sa credem ca sociopatii sunt criminali violenti dar in cartea sa The Sociopath Next Door, psihologul de la Harvard Martha Stout demonstreaza ca un socant 4% din oamenii obisnuiti – unul din 25- sufera de o boala psihica nedetectata si nediagnosticata, al carui principal simptom este ca persoana respectiva nu poseda o constiinta in sens moral; pur si simplu este lipsita de acest „organ”. Acesti oameni nu au capacitatea de a simti rusine, vinovatie, remuscare. Altfel spus, 1 din 25 dintre cei ce ne inconjoara este in mod secret si nediagnosticat un sociopat”

Si acum observatiile mele:

1. La noi, la romani, procentul e mult mai mare. Motivul: 50 de ani de communism au exacerbat dezechilibrele psihice in general in populatie si e destul de plauzibil ca sociopatia a fost intre cele mai de success trasaturi functionale in noul sistem. Sistemul communist stim bine ca a fost bazat pe puternice mecanisme de contraselectie la nivel de leadership si elite. Sociopatia era trasatura perfecta in acest sens. La varf ajung sociopatii. Oamenii normali care au organul rusinii, vinovatiei, remuscarii nu fac fata competitiei de leadership in tipul de sistem care era comunismul.

2. Sistemul post-comunist a continuat sa fie unul al contraselectiei scapata de sub orice control si -acum realizam- sociopatia este o trasatura distinctiva de success in acest tip de sistem. La varf au ajuns treptat sa se autoselecteze din ce in ce mai dominant sociopatii. Doar ei fac fata mediului toxic creat de ei insisi. Nu trebuie sa ne miram deci de lucrurile pe care le observam in jur. Ponta, Nastase, Tariceanu, Voiculescu si evident Iohannis sunt studii de caz in sine.

Cand sociopatia este combinata si cu ceva ce pare o forma usoara de sindrom Asperger, aveti imaginea completa a modului cum arata varful varfului piramidei de putere careia acum, cu totii, incercam sa-i sensibilizam pe cale rationala simturile morale si de responsabilitate sociala.

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.