Dragos Paul Aligica: Corectitudinea politica, omniprezenta si, totusi, inexistenta

0

M-am intors asadar de la conferinta anuala a diviziunii Asociatiei Americane de Stiinte Politice din care fac parte. Ca de fiecare data, am cautat sesiunile sau sesiunea, macar una, care sa discute, analizeze, evalueze „corectitudinea politica”: fenomenul, ideologia, implicatiile.

dragos paul aligica16Ca imi zic, ca in fiecare an: Mai omule, daca toata lumea vorbeste de asta de ani buni, daca vieti, averi si cariere sunt facute si desfacute de asta, daca vechi industrii viabile sunt subminate si noi industrii parazitare sunt create de ea, daca milioane de oameni traiesc de pe urma ei ca politruci, activisti, rentieri, comisari politici sau personal auxiliar iar altii sunt amenintati cu inchisoarea sau aruncati pe drumuri, daca partide, guverne si imperii si civilizatii intregi sunt zguduite de chestia asta atat de profund -si vuieste lumea de ispravile halucinante ale guvernantilor, mass mediei si intelectualilor bantuiti de obsesiile si maniile induse de ea- deci daca toate de mai sus, nu se poate ca tocmai Stiinta Politica, disciplina prin excelenta menita sa studieze aceste tipuri de fenomene, sa nu trateze problema cu toate metodele si mijloacele moderne de care dispune. Nu se poate ca din sutele, miile de politologi sa nu se gasesca 4-5 sa puna de un panel, o masa rotunda, ceva care sa zica: „Corectitudinea politica…. cutare si cutare in cutare perspectiva” sau ceva de felul asta…

Ca in fiecare an: iata ca se poate. Nimic. Zero. Nu inseamna insa ca avem o situatie in care „corectitudinea politica” nu e reprezentata. Din contra: am estimat ca peste 60% din prezentari sunt fie (a) exercitii de bulshit politically correct nemijlocit sau sub acoperire conceptuala fie (b) contributii mai mult sau mai putin tehnice si statistice la o tema sau alta legata de punctul (a).

Acestea fiind spuse, sa subliniem insa ca nu inseamna ca suntem cumva in eroare, malpraxis sau impostura ideologica, noi politologii academici. Nu. Pur si simplu nu avem conceptul. Nu a ajuns la noi, aici in universitatile americane in departamentele de stiinte politice, ideea asta ca ar exista ceva numit „corectitudine politca” care e un fenomen politic-relevant. Ca daca am fi aflat si am avea conceptul, alta ar fi situatia, fiti siguri ca l-am analiza statistic si hermeneutic pana ar iesi fulgii din el.

Asta e. Teorema lui Thomas pe invers: „Daca oamenii definesc o situatie ca non-existenta, ea e inexistenta in consecintele sale”.

Poate la toamna, la conferinta mare, la APSA, la Philadelphia. Revin atunci sa va raportez cum ne luptam cu fascismul, inegalitatea, incalzirea globala, neoliberalismul, capitalismul si Donald Trump.

Dragos Paul Aligica

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here