Dragos Paul Aligica: D-l Boia a pierdut un bun prilej sa taca. Cum ar reactiona daca ar fi in locul unionistilor din Rep. Moldova?

Print Friendly, PDF & Email

Titlu: „Istoricul Lucian Boia îi dă dreptate ambasadorului SUA”. D-l Boia a pierdut un bun prilej sa taca. Daca domnul Boia trece linia delicata a interpretarii istorice si intra in zona abuzului istoric nici nu ma mai intereseaza acum. In general cred ca un dezechilibru istoriografic NU se rezolva prin simpla contrabalansare la cealalta extrema: de la construct artificial la deconstruct artificial. Ierarhiei national comuniste ii era drag constructul, hegemoniei corect politice progresiste ii e draga deconstructia. Cum cererea creaza oferta, fiecare epoca isi are istoricii ei, nu-i asa?

Dar aia e alta discutie. Altceva, mai aplicat si in alt registru, vreau sa notez despre cei care s-au trezit brusc cu marea revelatie istorica si geopolitica cum ca „ambasadorul are dreptate”. Cum s-ar simti si cum ar reactiona ei daca ar fi in locul unionistilor din Rep. Moldova? Pot sa faca un exercitiu de imaginatie si sa-si inchipuie cum ar suna pentru ei insisi chibitareala lor istoriografica daca ar fi la celalalt capat al ei? Sau nu le pasa?

Sa-i ajutam cu un experiment mental: Daca in cativa ani Romania va fi pusa in relatie cu UE -sau ce va fi acolo ca organizare occidentala- in pozitie similara cu cea pe care o are Moldova de azi? Adica: Daca se pune problema ca Germania (pe motiv de Herrenvolk) si Franta (pe motiv de mission civilisatrice interruptus) sa dea cu sutul Romaniei, sa se spele pe maini de ea?

Vom avea atunci pe cei care azi dau dreptate Ambasadorului pusi la randul lor in pozitie de „unionisti” cu Europa. Blocati insa -ca unionistii din Moldova- intr-o Romanie plina de antiunionisti si toate celelate argumente impotriva, de la coruptie la manelisme de stat si toate cele. Si va veni un d-l Boia al Occidentului, un neamt sau frantuz, nu conteaza, si va glasui dupa cum urmeaza in apararea declaratiilor Ambasadorului la Bucuresti:

„Omul a spus foarte corect. A spus că Romania nu e parte a civilizatiei occidentale, a spus că are o istorie specifică şi are o istorie specifică, pentru că până la 1877 e aceeaşi istorie, nu cu a Europei Occidentale, ci cu a altor sfere civilizationale. România există abia de la 1859, trebuie să fim conştienţi de acest lucru, iar de două secole încoace, istoria ei continua sa fie sensibil alta faţă de istoria Europei Occidentale şi asta a marcat-o din toate punctele de vedere. Europa Occidentala, sigur că e apropiată de Romania, au pornit dintr-un trunchi comun, dar nu poţi să spui că Romania este Europa Occidentala” samd samd pur simplu luati discrusul d-lui Boia si schimbati Romania cu Rep Moldova etc.

Si ar avea dreptate acest domn Boia occidental, neamt sau frantuz ce ar fi el, nu? Sau n-ar avea dreptate? Cam despre asta vorbim aici, in caz ca nu ati sesizat. Asa usor cum va lepadati voi de Basarabia si unionisti, la fel se pot lepada si occidentalii de voi. Si asa cum voi tradati azi unionistii in mod gratuit si nemeritat, la fel puteti fi si voi tratati in viitor. Asa ca idee: nu ca ar fi o morala practica de tras din asta. Alta decat batutul obrazului.

(P.S.)

O precizare cu privire la dezbaterea despre Romania, Basarabia, Europa in continuarea notei anterioare: Daca Romania este sau nu parte a Civilzatiei Occidentale.

Vreau sa le amintesc tuturor puristilor occidentalizati si occidentalizanti ca Germania a luptat doua razboaie mondiale de pe pozitia ANTI-occidentala. A asumat programatic, sistematic si militant o identitate specific non-occidentala, impotriva ideilor si civilizatiei anglosaxono-franco-latine.

Este fapt istoric. Magnitudinea fenomenului in primul razboi poate fi vazuta chiar si la un sustinator al occidentalismului in Germania interbelica, Thomas Mann (cititi „Reflectiile unui om apolitic” pentru o pledoarie antioccidentala de gen). De al doilea razboi: nu mai vorbim.

Ca Germania e azi parte a Occidentului si stalp al civilzatiei occidentale -altfel hulite de mai toti marii ei gandtori si ideologi la vremea aceea- nu e ceva natural si de la sine inteles. Ca si Romania, ca si Basarabia, rezultatul acesta a fost atins de o minoritate militanta care in alianta cu occidentalii au transformat si adus Germania pe orbita pe care e azi. In ciuda unor forte istorice, culturale si ideologice formidabile.
Deci haideti sa dam istoriei ce e al istoriei daca tot ne-am apucat de asta. Germania ca si Romania, in masura in care se bucura de un sistem democratic, pace si comert liber, are sa multumeasca altora si unei minoritati interne, in primul rand. Deci sa fim mai ponderati cu aprecierile si autoaprecierile. Si in bine si in rau.

Dragos Paul Aligica

5 gânduri despre “Dragos Paul Aligica: D-l Boia a pierdut un bun prilej sa taca. Cum ar reactiona daca ar fi in locul unionistilor din Rep. Moldova?

 1. Afirmatiile sunt, totusi, corecte, desi ar fi fost mai bine sa ramana nespuse. Tocmai pentru ca au atins coarda romaneasca a specialistilor in de toate, nefiind aici cazul autorului. Dupa ce ca nu suntem noi in stare sa intram in randul natiunilor democratice, in UE si sa ne gasim locul in Europa, avem pretentia ca i-am putea ajuta pe altii cu integrarea in lume. Consider Basarabia parte a Romaniei si Republica Moldova o creatie artificiala, suntem acelasi neam, insa unirea a doua state e un proces care nu se face peste noapte si nu este sigur ca va ajuta la rezolvarea problemelor vreunora. Si daca se va face, diferentele intre conationali vor dainui generatii, ca peste tot in lume dealtfel.

 2. Afirmatiile nu sunt corecte. De altfel, mesajul transmis de Boia este mesajul transmis de URSS: Basarabia nu face parte din spatiul romanesc si este locuita de moldoveni, un popor distinct de cel roman.

 3. Doamnelor si domnilor, oare distinsul istoric pune semnul egalitatii (caci sub nici o forma nu as putea presupune o scapare din partea domniei sale), intre ceea ce am putea numi realitate istorica si propria viziune? La urma urmei, ce reprezinta istoria daca nu o naratiune, prezentata si modificata in functie de o multime de factori…
  Si oare cum am putea identifica elementul obiectiv, temelia sigura in multitudinea de idei? De aceea cred ca este extrem de riscant, din partea domnului profesor, sa prezinti aprecieri tehnice intr-o zona volatila chiar si din punt de vedere stiintific,dar care mai ales musteste de emotie personala si nationala.
  De accea sunt cu totul de acord cu ideea ca a pierdut ocazia …

 4. dar dl istoric nu a scăpat nici de data asta marea ocazie,
  de aceea unii dintre noi ne gândim că poate dl istoric nu o fi scriind numai de capul lui
  prea îi ies toate cf. intereselor politicii istorice a rușilor și a nemților
  care nu degeaba fac efortul să-l traducă

  http://enews.md/articles/view/3960/
  http://www.oei.fu-berlin.de/ge.....sion4.html

  parafrazându-l pe Joe McCarthy, „if Boia were merely stupid, the laws of probability would dictate that part of his widely publicized theses would serve this country’s interest”

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.