Dragoș Paul Aligică: Dacă BOR face greșeala să fie asociată POLITIC cu PSD, îi va fi fatală

Print Friendly, PDF & Email

Daca BOR face greseala sa fie asociata POLITIC cu PSD, ii va fi fatala. Pana acum a reusit cum-necum sa mearga pe sarma si sa scape de aceasta politizare fatisa. In ultima vreme insa vad ca incepe sa-i alunece piciorul.

Viitorul BOR NU e in complicitatea relatiei cu statul, bugetul sau partidul care controleaza vremelnic bugetul de stat si administratia publica. Relatia poate sa-i aduca pe termen scurt oarecare avantaje materiale. Pe termen mediu este moarte sigura. O Biserica traieste si moare in spirit si pasiunea credintei, in respectul si entuziasmul pe care il genereaza in sufletele oamenilor, nu in aranjamente administrative si politice. Daca Istoria Ecleziastica ne invata ceva, cam asta e lectia cea mare.

Mizand pe cartea politic-administrativa, BOR nu face decat sa se retraga din arena religioasa, din spatiul unde este menita sa lupte in mod real, si sa devina un instrument intretinut pentru foloase electorale de catre factorul politic. Nu subestimati implicatiile. Daca pana acum BOR avea in domeniul public adversari ideologici, majoritatea fiind perceputi (correct as zice eu) doar ca agitati ai corectitudinii politice sau atei identitari in cautare de validari personale, acum BOR va infrunta furia politica. Adversarii publici vor fi motivati politic si nu stiu daca este pregatit cineva sa faca fata la ceea ce va urma.

In clipa in care ortodoxia si nationalismul vor fi capacitate electoral pentru Ponta sau PSD, poate ca Ponta sau PSD vor avea ceva avantaje electorale. BOR insa isi va semna singura certificatul intrarii intr-o criza publica fara precedent. Toate elementele sunt adunate. Nu lipseste decat eroarea BOR care sa aprinda fitilul (vezi scandalul recent cu protocolul cu educatia). Si fiind in secolul internetului si retelelor sociale, habar nu avem cum se va sfarsi aceasta criza.

Cititi materialul de mai jos. Cum spuneam, scena a fost pregatita.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.