Dragos Paul Aligica: De ce ne regasim in Steinhardt? – „Pentru a fi liberala se cere ca societatea sa fie intai supusa moralei.”

Print Friendly, PDF & Email

De ce ne regasim in Steinhardt? Pentru ca pur si simplu asa stau lucrurile si nu altfel

„Pentru a fi liberala se cere ca societatea sa fie intai supusa moralei. Cine nu vrea sa inteleaga aceasta necesitate si nici nu-i convine sa o recunoasca deschis, recurge la in subtrefugiu si afirma -auzi, ma- ca societatea are nevoie de „cultura adevarata si adanca” . E o formula ce cantareste o mie de tone de greoaie ce e, iar inauntru este goala.

Trebuie sa ai curajul sa spui lucrurile pe nume: nu ajunge cultura, mai e nevoie de morala. Asta-i cuvantul pe care-l evita cu toti si de care se tem: morala… Ceea ce cred democratii, nu ajunge: Asa zisul sentiment democratic nu-i decat o parere politica, vine si se duce, o iei si o lasi dupa imprejurari si potrivit intereselor tale. Dar morala e temelia culturii si vietii politice a societatii.

Cultura „adevarata”, adanca, „stiinta inaintata”, „spirit democratic” puternic sau „inalt”: vorbe goale, ma. Cata vreme libertatea tine de ele, libertatea danseaza pe o sarma subtire, e o lada cu indicatie „atentie! fragil!” incaputa pe mainile unui hamal ametit. O consolideaza doar morala, numai ea. Morala e conditia libertatii, morala e pavaza libertatii…
…o cheama moralitate si izvoarele ei sunt trei: religia, datoria, onoarea”.

Scurt comentariu:
Nicu Steinhardt vede cu precizie tehnica si claritate impecabila -in 1937 cand scrie cele de mai sus- prin opacitatea si turbulenta veacului 20, pana azi. Est si Vest. Romania si Occidentul, Pozitia descrisa de el – si de la care ne revendicam- nu este una moralista ci pur si simplu una stiintifica, strict descriptiva. Asa stau lucrurile. Ne place sau nu.

Asta este esenta adevaratului „realpolitik”, asta e adevaratul „realism” in filosofie si stiinta politica. Sa fii capabil, desi pacatos si imoral asa cum esti -eu, tu, el, ea- sa recunosti acest fapt elementar al ordinii sociale si politice. Sa fii suficient de tare in suflet si limpede in minte ca sa nu te autoamagesti cu privire la datele problemei. Sa ai capacitatea sa intelegi ca desi poate ai fi dorit si ar fi fost bine si placut si comod sa fie altfel, ordinea libertatii NU poate fi constituita altfel decat -si citam iar aici din Steinhardt- in „regiunea ce sta intre civilizatie, morala si ordine”.

Cele de mai sus sunt esenta a ceea ce ne desparte si ne va desparti mereu de ei, pe noi, cei ce am trait din interior, ca indivizi si societate, experimentele devierii de la acest pricipiu ordonator si vivisectiile adiacente, si care refuzam sa ne mintim si furam singuri caciula. Prin urmare ne ambitionam sa gandim, sa intelegem si comunicam ceea ce am trait, experimentat si experimentam…

Este -si citam iar aici din Steinhardt- ceva care cei ce „traiesc pe acea parte a lumii nu pot intelege, ei care se zbat din rasputeri sa ajunga unde suntem noi cei de aici”. Si se zbat, prieteni, vedeti bine. Se zbat. … Asa a aratat 1938 pentru Steinhardt si iata, ironia sortii, asa arata si pentru noi, azi, 2018…

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.