Dragoș Paul Aligică: Din ciclul cam asta e valoarea

Print Friendly, PDF & Email

Din ciclul cam asta e valoarea. Azi: Mircea Cartarescu. Scriitorul este câștigatorul de anul acesta al premiului elvețian pentru literatură „Spycher: Literaturpreis Leuk”. Premiul, considerat una dintre cele mai importante distincții literare europene, este acordat de fundația elvețiană Stiftung Schloss Leuk iar câștigătorii obțin o bursă și dreptul de ședere la castelul din orașul Leuk timp de două luni anual, pentru o perioadă de cinci ani.

Realitatea e ca M. Cartarescu e ca si auto-exilat din Romania. Pot sa pun pariu ca sederile sale in Romania vor deveni o exceptie in anii ce vin. Si nu-l poti condamna.

Poti condamna insa plevusca intelectuala si litererara care a participat, legitimat si instigat linsajul public la care a fost supus Cartarescu. Intr-un sens au reusit: au instaurat in cultura romana medioritatea, frustrarea si ratarea cu ambit. Valorile lor si tipul lor uman sunt la putere in mod absolut azi.

In alt sens insa au esuat. De ce? Uitati-va la ei cum stau pe burta acum si se fac ca lucreaza in campul cultural. Si nu le iese nimic. Si sunt dezorientati. Si sinecurile degeaba vin ca tot nimic nu iese. Si nici nu mai au pretextul cu Patapievici, Tismaneanu si Cartarescu…

Si ambitia e mare, si talentul si competenta mici, mici. Si vizibile, vizibile… tot mai vizibile.

Intr-un fel parca mai bine era inainte cand nu ne puteam da masura ca nu ne lasa Cartarescu si Patapievici sa ne maifestam plenar amplitudinea etica si intelectuala… Jos Basescu!

4 gânduri despre “Dragoș Paul Aligică: Din ciclul cam asta e valoarea

 1. Nu Patapievici și Băsescu nu ne „lasă”, ci prostia, care e plagă națională. Iar cel puțin Băsescu și ai lui (nu-l includ anume pe Patapievici) au partea lor de vină. Dacă ținem, invariabil, ca vina să aparțină celorlalți – ne furăm căciula. Pe de o parte perorăm împotriva „poporului prost”, pe de alta ne așteptăm ca același popor să-l înțeleagă pe Cărtărescu. E perfect coerent ca un popor „prost” să nu-l înțeleagă. Sunt 3 soluții: 1. Pleacă „poporul”. 2. Pleaca Cărtărescu, sau 3. facem ca „poporul” să devină mai puțin „prost”. Voila….Nu sunt însă convins că o dorim, intr-adevar (ar fi o soluție„ de stânga”).

 2. Nu poporul e prost. Nu poporul l-a „exilat” pe Cărtărescu. Statistic, nu se poate argumenta că poporul e de stânga. Dimpotrivă. USL nu a luat la alegeri mai mult decât ia stânga de 20 de ani încoace.
  Problema e mai degrabă la nivelul „elitelor”. Poporul nu are ce elite de dreapta să urmeze/să voteze.
  Caz concret. Recent.
  Elitele de dreapta sunt exasperate că poporul pupător de moaște e habotnic și nu pricepe ce urgentă necesitate/binefacere modernizatoare e căsătoria homosexualilor. Aceste elite cer să se treacă peste popor, și să se impună de sus binefacerea în chestiune. (Să se impună înseamnă în realitate să i se bage poporului pe gât, cu poliția, cu bastonul, duba și pușcăria, ca în Franța lui Hollande.)
  Să se bifeze răspunsul corect:
  1. Cine e prost ?
  a. poporul;
  b. elitele.
  2. Cine e de stânga?
  a. poporul;
  b. elitele
  3. Cine e gata să arunce pe geam o cultură și o civilizație de cel puțin 2000 ani despre care se vede treaba că nu are habar?
  a. poporul;
  b. elita
  4. Cine e gata să calce în picioare principiile democratice, de care face atâta tărăboi?
  a. poporul;
  b. elita
  (Indicație pt rezolvare 4.: nr. de atei/fără religie autodeclarați la recensământul din 2011 e de 0,2%.)

 3. Și, știți ce? A devenit agasantă văicăreala asta intelectuală. Generația pușcăriilor din anii 50 nu învinuia poporul pentru batjocura și suferințele atroce prin care a trecut (suferințe față de care mârlăniile antenelor de azi la adresa lui Cărtărescu sunt floare la ureche). Ei erau intelectuali de-adevărat, dar se simțeau solidari cu poporul, și nu ar fi zis niciodată că poporul e prost.

 4. Da, doamna, a devenit penibila, vaicareala. Poate ca ar trebuie sa se opreasca – domnii astia. Luati ce am scris au deuxieme degre: nu spun ca „poporul e prost”. Nu eu afirm. Eu CITEZ tocmai intelectualii „de dreapta” (daca doriti va pot da linkuri). Nu e nici prost nici destept. E cum l-a facut Dumnezeu. E ca si cum am zice ca ploaia e desteapta/proasta. Dar aceste sunt ideile intelectualilor nostri. Nu zic deloc ca e de stanga/dreapta, din acelasi motiv.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.