Dragos Paul Aligica: Echidistantii, impaciuitoristii, neutrii si obiectivii. Nimic nou sub soare

1

Cu privire la echidistanti, impaciuitoristi, neutri si obiectivi, oamenii moderatiei „caii de mijloc”, autodesemnatele „voci ale ratiunii” cand e vorba despre abuzurile si pervertirea sistemelor constitutionale, democratice si liberale prin utilizarea perversa a cailor constitutionale, liberale si democratice. Au dreptate: NU e nimic nou sub soare.

Ei reprezinta un stil si o specie deja bine documentata in istoria moderna si recenta. Priviti in perspectiva lungii durate, a razboiului rece si a ceea ce urmat, putem face cateva generalizari despre ei:

1. Intotdeauna detasarea si neutralitatea lor este, la o privire mai atenta, un partizanat camuflat mai bine sau mai rau pentru partea cealalta: comunisti, rusi, FSN, PSD, corupti etc.

2. Intotdeauna, la ridicarea obietiei de la punctul 1, indivizii in cauza vor raspunde cu evocarea celor mai inalte principii de drept, intelectuale, politice si morale.

3. Presati sa explice cum acele principii pot functiona intr-un sistem in care rusii, comunistii, FSN ,PSD, corupti etc. decid cu privire la interpretarea si aplicarea acelor principii, vor raspunde din nou cu evocarea unor si mai inalte principii de drept, intelectuale, politice si morale. samd.

4. Dat fiind 3, cu acesti oameni NU se poate discuta.
In cel mai bun caz totul este o poveste despre ei insisi, despre imaginea lor de sine in varii contexe sau despre rupere in figuri intelectuale ca strategie identitara a unor intelecte slabe si prost mobilate (calea de mijloc ca medie aritmentica si formula a intelepciunii). In cel mai rau caz este vorba despre niste agenti ai partii adverse.

In ambele cazuri, evident, NU e vorba despre o disputa intelectuala sau doctrinara cu ei. Acesti oameni in general nu au coloana vertebrala doctrinara sau intelectuala.

Asta e tot.

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

1 COMENTARIU

  1. Extrem de corect !!!

    Nu pot sa mai inghit discursurile ultra cretinizante care fac apel la pacea intre romani si romani, la linistea criminala, pana la urma. Cand il vad pe Hoandra la televizor, imi vine sa arunc cu o caramida inspre sarmanul electrocasnic. Atata prostie este cu greu digerabila pentru oricine.
    Imi vine in mine celebra replica din „Senatorul Melcilor” : „Sa se impace !” (victima cu agresorul – nota mea.)
    Pai cand in Scriptura ti se spune clar, ca adevarul NU SE IMPACA cu minciuna de nicio culoare, ce dracu mai cauti tu sa ne demonstrezi ca calea de mijloc este media aritmetica intre Dracu si Cel de sus ? Cum e posibil asa ceva ?? Autorul are perfecta dreptate, merita un eseu mai elaborat aceasta tema…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here