Dragos Paul Aligica: Enigmaticul Suflet Slav si Spiritul Cultural German, recomandare de nelectura

Print Friendly, PDF & Email

Recomandare de nelectura. Ce NU trebuie sa cititi.

Thomas Mann: „Victoria Democratiei”. In 1938 Mann, exilat in SUA, da un tur al tarii cu o serie de conferinte propagandistice adunate in acest volum. Ideea e asta: nu ma pricep la politica sau economie, zice el, dar tot am sa-mi dau cu parerea. Ma pricep insa la Cultura si pot sa va spun ca fascismul zice ca face Cultura dar nu face.

aligicaFix 20 de ani inainte scria „Ganduri/reflectii ale unui om impolitic/apolitic”, lucrare in sprijinul efortului de razboi german in care Cultura germana era amenintata de Civilizatia Occidentala Latin-Anglosaxona. Mann era de partea Culturii. Desi recunostea spasit ca fiind literat, literatii fiind o constuctie a civilizatiei -romanul ca gen e ceva englezesc-frantuzesc- se simtea cam cu musca pe caciula. Un fel de tradare prin vocatie. In fine. Nu asta e problema reala. Cartea debuteaza cu vaste referiri la gandirea politica a lui Dostoievsky. Iar acela este punctul cel mai inalt atins. De acolo lucrurile merg in jos si o tin tot asa, labirintic, pret de 300 de pagini.

Deci puneti-o si pe asta pe lista.

Acum: cand cineva il ia pe Dostoevsky ca reper de gandire politica si construieste argumente pornind de la halucinatiile mesianice si metaistorice pravoslavnice, stii ca titlul cartii este exact ales. (Cum zice si vorba veche: Cine nu-l imbratiseaza pe Dostoevsky pana la 25 de ani e lipsit de simtire, cine o face dupa, e lipsit de minte – urmam aici pe Conrad si Kundera, care nu pot fi banuiti de inabilitati hermeneutice in aceasta privinta).

Dar deja devine prea lunga discutia. Doua observatii:

1. Sa ne fereasca Dumnezeu ca ultima noastra linie de aparare a civilizatiei – aia anglosaxona, frantuzita- sa ajunga sa fie facuta de literati si de specialisti in cultura (cu sau fara majuscula).

2. Sa ne fereasca Dumnezeu ca in razboiul acesta cultural si civilizational care vine, sa fim nevoiti sa luptam prin argumente logice cu descalcirea intuitiilor si profetiilor mistico-istorico-culturale ruso-germane. Naiba ne-a luat pe toti.

Astia cu legile tranzitivitatii logice, cultural si genderal postmodernist determinate, care ne terorizeaza intelectele si universitatile la ora asta, sunt micii copii pe langa ce poate Enigmaticul Suflet Slav si Spiritul Cultural German cand isi dau mana sa faca o treaba Cultural-Geopolitic-Istorica, sanatoasa, robusta.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.