Dragos Paul Aligica: E razboi. Cu cine sunteti? Cu Ghita & co sau cu adversarii lor?

Print Friendly, PDF & Email

Trei observatii privind povestea cu auto-paratul Ghita etc. inainte de a trece mai departe, cu fluxul si valul evenimentelor:

1. Oamenii care au sustinut principiile probitatii academice sau simetriei morale si logice intotdeauna, le sustin in continuare, dar au intrebari sau nedumeriri. Au toata aprecierea chiar daca insista cu ele cand de fapt aici – cu manevra asta a lui Ghita & co – nu e vorba prioritar de asta. Si chiar si cand depasesc masura in exprimarea indignarilor si nedumeririlor. Au castigat acest drept in trecut: desi e un pic trist sa vezi efectele devastatoare asupra unor oameni la care tii, a faptului ca ironia nu se mai preda la licee si universitati in tara asta.

2. Apologetii probitatii academice si simetriei morale si logice, aparuti fie din neant, fie din groapa cu postaci si mass media a cleptocratilor, sunt insa alta mancare de peste. Multe si foarte interesante cazuri. De la mirmidonii lui Ghita si alte specimene de acelasi gen, bine documentate, pana la extremistii cu state vechi, legionaroizii si vagonul refuzatilor (aspirantii eterni, blocati in ascensiunea lor de varii forte oculte si gata sa-si puna ratarea in solda oricui le valideaza frustrarile), adica in general zona care opereaza acum in Romania sub tutelaj extern, moscovit. Aici lucrurile stau cu totul altfel.

3. Si acum vine partea interesanta: cei de la punctul 1. trebuie sa se gandeasca bine: intr-o lume imperfecta, a conjuncturii si compromisului, cu cine preferi sa fii alaturi pe baricade? Cu cei de la punctul 2? Sau cu adversarii lor? Asta e tot. E o chestiune practica inainte de a fi orice altceva. Si o dilema morala pe care nu poti sa o fentezi, rupandu-te in figuri principiale.

Vreti sa stai pe margine la povestea asta si sa repetati principial si mecanic regulile „razboiului just”? Foarte bine. Anuntati-va ca atare. A fost loc pentru neutri principiali in lupta oribila dintre Hitler si Lumea Libera, e loc si aici pentru voi. Dar nu mai pretindeti ca faceti parte din forta de lupta, in slujba binelui. Nu sunteti. Sunteti pe gard si neutri, pozand superioriate morala.

Vreti sa puneti umarul alaturi de Ghita si ce reprezinta el? Foarte bine. Luptati alaturi de ei, cu energie, in alianta asta care va onoreaza. Dar asumati-va ce faceti. Nu va furati caciula si nu incercati sa ne prostiti. Asumati-va insa ca prin ceea ce faceti, puteti foarte bine contribui la un dezastru moral, politic si social. E si dilema voastra morala, nu doar a noastra.

Nimeni nu ne garanteaza nici noua, nici voua victoria binelui. Dar noi ne asumam dilema morala si tensiunea dintre principii si lumea practica. Si mizeria si incertitudinea si ambiguitatea si compromisul inerente. Asta e: viata e complicata. Cine a facut lumea asta nu a facut-o sa fie plina de dileme sociale rezolvabile recitand principii.

Asadar, un experiment mental, daca nu altceva: e razboi. Cu cine sunteti? Cu Ghita & co si ce reprezinta ei? Sau cu adversarii lor? Tertium non datur. Adica fiindca momentan nu este a treia cale decat in fanteziile unor naivi. Si oricum, daca ar fi, nu ar fi inventata de oameni care stau pe gard sau dau sustinere mecanica la orice obiect zburator neidentificat a carui traiectorie trece razant prin campul lor de principii moral-politice.

PS:  O nota preemptiva: atunci cand cineva iti pune in fata tertium non datur fie 1. exprimi alegerea intre cele doua fie 2. prezinti terta varianta sub acelasi raport si gen si specie cu clasa celor doua variante initiale. Cand cineva nu face nici una nici alta, nu angajeaza tema. Atat.

Dragos Paul Aligica

foto: reportervirtual.ro

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.