Dragos Paul Aligica: Europa a vrut sa fie altceva decat era

Print Friendly, PDF & Email

Ca sa intelegem Europa Occidentala de azi trebuie sa o intelegem pe cea de ieri. Uitam mereu cat de usor, comod si bine era pe cale sa se acomodeze de fapt Europa intreaga la proiectul Nazist. Uitam ca daca nu-i incurcau anglo-saxonii in general si nu interveneau americanii in special (fapt pentru care nu i-au iertat nici pana azi) ei erau bine-mersi in noua civilizatie pan-europeana si pan-asiatica a celui de Al Treilea Reich.

Uitam cat de greu le-a venit sa se clarifice fata de Comunism. Nu au fost capabili sa o faca nici macar dupa prabusirea acestuia: un gest simbolic, un vot de condamnare, atat. Uitam cat de mult au tanjit dupa o „a treia cale” care nu insemna atat de mult ceva concret cat insemna altceva decat ordinea capitalist-liberala reprezentata de mult hulita America. „Socialismul”, panaceul tuturor vanitatilor, crizelor identitare si ambitiilor istorice abulice.

Uitam cat de mult si insistent au vrut sa fie altceva decat erau, decat ceea ce reprezentau, decat ceea ce stramosii lor construisera. Citim gresit toata perioada de dupa 1947-48 pana in 1989. Recitind materialele de arhiva din anii 50 intelegem precaritatea sistemului impus de anglo-americani si mai apoi mentinut de americani in fata fortelor sociale si ideologice care fierbeau sub capac. Modul iresponsabil si contrarian era acolo deja. Manifestarile ulterioare au depasit insa treptat orice imaginatie.

A fost suficient ca vointa americana sa intre la randul ei in confuzia si descompunerea pricinuita de acelasi forte sau forte similare, ca rezultatele se pot vedea cu ochiul liber. Conditiile create dupa 1989 si exacerbate in vremea ultimei administratii, dezastruoase, de la Washington, si au accelarat exponential lucrurile.

Mai ramane ca noua administratie de la Washington, de anul viitor, sa anunte ca retrage subventia la protectie pe care le-o ofera de mai bine de 50 de ani. Atunci sa vedeti spectacol. Sa vedeti penibil. Acum marile figuri politice si decidentii de la varf sunt doar prinse cu pantalonii in vine. SI oricum, dupa cum observati, spectacolul este total. Atunci nu va mai fi vorba nici de pantaloni, nici frunze acoperitoare….

Pacat de noi, esticii: nu avem nici cea mai mica vina in toata povestea asta.

In continuarea […], intrebare: Exista un adult, o persona matura si responsabila in structurile de la varf si de decizie europene la ora actuala? Poate cineva sa identifice acea persoana? Imi este imposibil, in masa de mediocritate si carierism pe care o vad citata si pozata pe prima pagina si la pagina politica. Imi este imposibil in valul de taceri, fofilari pe dupa deget care oricum e preferabil declaratiilor, scuzati expersia, absolut imbecile ce vin in serie de la ei.

Cu un Brexit plus retragerea de catre administratia Trump a subventiei la securitate acordata de peste 5 decenii de SUA, Europa intra automat in haos. „Visul european” devine realitate. Europa „prin noi insine”, catre haos social-politic si faliment economic. Va fi pusa rapid pe butuci economic si de acolo, Dumnezeu cu mila.

Aud mai nou ca nu stiu ce dus cu pluta din structurile guvernamentale europene vrea -ca reactie la atentatele de la Bruxelles- intarirea fortelor militare europene comune sau ceva de felul asta. Asta a inteles el. Oameni buni, daca voi avand la dispozitie o structura ca NATO -cea mai puternica si bine echipata structura militara din istorie- nu sunteti capabili sa va gestionati securitatea si sa o folositi geopolitic, cand, cum si cu ce bani veti fi capabili sa va amenajati o structura alternativa?!

Hai a creem o forta militara in judetul Olt pentru ca atentale de la Caracal au dovedit ca e necesar ca avem o structura de aparare independenta de fortele armate romane. Te doare mintea. Astia, scuzati-mi expresia, ne distrug pe toti. Si repet: noi, esticii, avem pacatele noastre dar aici nu avem nici cea mai mica vina.

Dragos Paul Aligica

P.S. Articolul a fost tradus in franceza si publicat pe elargissement-ro de Carmen Lopez.

4 gânduri despre “Dragos Paul Aligica: Europa a vrut sa fie altceva decat era

 1. Intru totul de acord cu duplicitatea si iresponsabilitatea liderilor europeni. Insa:
  1. Ce legatura au nazistii? Sunt un fel de „amuleta” pentru intelectualii care deschid subiectul „comunism”?
  2.”…Uitam cat de greu le-a venit sa se clarifice fata de Comunism..”
  Le-a venit greu sau nu s-au clarificat????
  3. „…Pacat de noi, esticii: nu avem nici cea mai mica vina in toata povestea asta…
  Chiar asa, domnule Paul Dragos Aligica? Atunci cine ar fi trebuit sa ceara Europei si Occidentului sa faca ceea ce era „politically correct” si morally correct, in ce priveste genocidul comunist, daca nu noi care avem informatii (cat om mai avea), l-am experimentat fizic si psihic pana la saturatie ? Nu vreau sa va agresez, nici sa va contest calitatile ci doar sa fiti corect si coerent.

 2. @1 Ada

  1. Sigur că au legătură, Dr. Watson. De ei e vorba.

  De națiunea germană, care a trecut în masă de la național-socialism la multikulti-socialism, fără să priceapă nimic. Respectiv (RDG) a trecut cu maximă ușurință la sovieto-socialismul cel mai fanatic. Nu a existat o convertire, în sens creștin, de întoarcere la Adevăr, la Dumnezeu. S-a trecut de la o ideologie (idolatrie) la altă ideologie (idolatrie).

  Se vede treaba că ritualul punerii cenușii în cap de către nemți pentru crimele lor ca naziști nu a avut corespondent în profunzime. A fost numai un ritual. Și oricum, s-a terminat. Acum nu mai e nici măcar ritualul.
  Nemții nu s-au descotorosit de Hitler prin vreo revoluție – că de alegeri, nu mai era cazul (ultima oară când mai putuseră să aleagă, l-au ales pe Hitler). De Hitler i-au scăpat americanii. Nu e deloc sigur că își doreau asta. De-nazificarea, atât cât a fost, a fost pt că au impus-o americanii. Nu e deloc sigur că nemții au dorit de-nazificarea. I-au pus toate bețele posibile în roate. V. despre asta EricVoegelin, Hitler und die Deutsche – seria de conferințe pt care a fost atât de atacat în Germania.
  http://m.friendfeed-media.com/.....e887114a14

  Germania a fost nazistă trup și suflet. A fost convinsă că e mai avansată și mai progresistă și mai luminată decât toți ceilalți din Europa. Au murit din cauza ei milioane de oameni. Germania a atacat Polonia, și a fost și un război, din cauza căruia noi am rămas sub ruși și sub comuniști – deși nu i-am vrut și nu i-am ales niciodată.
  Acum Germania e multiculti trup și suflet. E convinsă că e mai avansată și mai progresistă și mai luminată decât toți ceilalți din Europa. Deocamdată atacă Polonia doar din gură. Dar e gata oricând să ne împartă cu rușii, în seria Rapallo /Ribbentrop-Molotov/ Minsk1 /Minsk2. Din cauza politicii cretine a Germaniei față de America, Rusia, Europa de Est, Orientul Mijlociu și imigranții islamiști, s-ar putea să avem iar război în Europa… Deja avem război hibrid și terorism. Dar asta riscă foarte tare să meargă spre război mondial.

  2. Le-a venit greu. Unii (puțini) s-au clarificat (puțin) – adică au început să spună că da, într-adevăr, s-au mai făcut și greșeli de aplicare a marxismului în Europa de Est. Au fost nevoiți să constate că realitatea nu a confirmat, de exemplu, teoria lui Marx asupra economiei.
  Alții nu s-au clarificat nici atât.
  Acum, că am răspuns la întrebare, întreb și eu: so what? Ce relevanță are aici gradul ălora de clarificare? DP Aligică a zis deja că e mic. Ce mai trebuia să facă? Să-l cuantifice în cifre?

  3. Chiar așa. Poate nu ați auzit, dar noi, esticii, am cerut de multe ori Europei să facă ceea ce trebuie dpdv moral (nu văd ce caută aici expresia „politically correct”) în ceea ce privește genocidul comunist. Și am vorbit cu pereții, de fiecare dată.
  Asta pentru că pe căciulile liderilor Europei staționează muște mari și verzi.
  Indivizii care conduc azi Europa sunt 68iștii de ieri. Nu au cum să condamne comunismul și nu îi interesează crimele acestuia și suferințele Estului, pentru că și ei au fost complici. Lustrația ar trebui să includă și Europa Occidentală. Și mai ales pe liderii UE.

  Calitățile lui Dragoș Paul Aligică nu depind de aprobarea sau contestația comentatorilor de pe ILD. Printre aceste calități, corectitudinea și coerența sunt incontestabile.

 3. @2 Anca Cernea:
  Sunt convins că ar putea fi scrise zeci de pagini ca răspuns la cele trei (în special la primele două) aberații de la @1.
  Vă mulțumesc pentru că m-ați luminat în privința „părerilor de rău” ale cetățenilor germani vizavi de ororile săvârșite de conducătorii aleși tot de ei – cu una sau cu ambele mâini din dotare. Nu bag mâna în foc că știam sau realizam cât de „rău” le-a părut.
  Recunosc că dacă exista buton LIKE la comentarii pe ILD, dădeam click cu două mâini pe el. 🙂

 4. @3 RazvanN

  Mulțumesc.
  Iată și un clip lămuritor. Cum se văd nemții, „adevărații nemți” cum își văd misiunea lor în prezent în Europa.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.