Dragos Paul Aligica: Expertologia nu a invatat nimic, va pierdeti timpul cu ei

1

Am primit azi de la mai multi prieteni intrebari privind evaluarea situatiei din politica americana, cu linkuri la diverse articole de diversi analisti, din locuri precum Dilema, Adevarul etc. Probabil acest accident statistic e functie de faptul ca acum concentrarea pe chestiunile interne din Romania s-a disipat iar atentia s-a refocalizat automat pe problemele internationale.

Asadar ma intreaba ce cred despre opiniile lui X si Y promovate cu autoritate si emfaza pe platforma A sau B. Reactia mea instinctiva este aceeasi cu cea pe care o vad reflectata chiar acum pe Facebook, intr-o scurta nota semnata Marcela Tusca:

„Știu că s-a mai zis, dar ce caută expertologia aia care a zis că Clinton „cîștigă leeeejer” să ne explice în continuare ce și cum cu America și lumea și UE și Rusia și NATO?”

Nu stiu nici eu ce cauta. Daca ar fi dovedit ca au invatat ceva din seria metodica de fiascouri de interpretare, analiza, diagnoza, etc. As zice ca avem un salt calitativ dialectic -teza, antiteza, sinteza- dupa cum urmeaza: Inceput cu prostie pura si incompetenta iresponsabila, apoi negarea prostiei si incompetentei prin confruntarea critica cu realitatea, si apoi sinteza: prostie, asa, mai amestecata, nu chiar pura; plus incompetenta, dar nu total iresponsabila ci doar asa, balcanica, mai relaxata in criterii. Dar nu e asa. NU am ajuns inca acolo.

Asadar estimarea mea, dragi prieteni, privitor la articolele si opiniile analistilor si expertilor in cauza, de pe platformele respective este ca va pierdeti vremea si energiile cu ei. Lasati oamenii sa se rupa in figuri analitice si posturi corecte si judicioase. Nu o sa-i putem schimba. Nu e o chestie epistemica. E o chestie de caracter si conduita. Explicatia nu e in stiinta si nestiinta pana la urma. Este intr-un sistem sociologic si pshihologic in care sunt ancorati: ca identitate, ca interese profesionale si financiare, ca imagine de sine, ca status, ca dialectica a dusmaniilor personale sau a lecturilor accidentale.

(Apropos: toti cei indicati sunt cititori informati de presa de calitate occidentala, apexul lor este sa citesti The Economist, preluat la imbarcare de pe tavita si la capatul calatoriei bilunare, de doua ore, cu avionul sa aiba satisfactia ca au inteles toate cuvintele din articol si toate referintele la nume si acronime).

Trebuie multa forta si vointa sa poti sa pui in paranteze toate astea si sa incepi se distingi in propria practica intelectuala si proiectie publica unde se trag liniile. De unde incepi si unde te termini. Ce vrei sa fii si ce esti de fapt. Cat din ce faci este in mod onest un efort de substanta si cat e doar carausie memetica si poza si reciclare de posturi preambalate.

Aveti asteptari nerealiste, dragi prieteni. Lasati oamenii in pace: Ii luati prea in serios.

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

1 COMENTARIU

  1. comparati numarul de voturi la cele doua camere in 2016 cu cele ale lui trump. democratul a luat aceleasi voturi ca hillary, republicanul a luat mai multe ca trump. daca nu exista evan mcmullin (utah si alte state) si gary johnson de la partidul libertarian (care a luat 5%, nu 1% ca acum 4 ani) atunci trump castiga si votul popular si colorado, minnesota si new hampshire (sondajele au aratat ca daca nu exista gary johnson, 75% din votantii lui votau cu trump si 25%stateau acasa).
    deci daca trump isi pastreaza votantii si castiga un pic mai multe voturi in orase si suburbii (cei care au votat cu romney si apoi cu mcmullin si gary johnson) atunci putem vorbi de un landslide in 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here