Dragos Paul Aligica: Fascismul, holocaustul, comunismul, gulagul NU sunt subiect de speculatii oportuniste sistrategii publicistice personale

  0

  Inainte de a face in zilele urmatoare cateva anunturi de interes general privind anumite evolutii in peisajul publicisticii din Romania, as vrea sa iau cateva masuri igienice in modestul perimetru facebook gestionat aici, sub numele meu. Mai precis, vreau sa rog un numar de persoane sa paraseasca aceasta lista, imediat dupa ce vor citi aceasta nota.

  Asa cum stiti, de ani de zile, gestionez acest spatiu cu toleranta maxima, sub deviza: „Dorim nu pieirea pacatosului ci indreptarea sa”. Altfel spus, speram ca expunerea la anumite idei, nu ostracizarea, va duce la schimbarea, modelarea si nuantarea anumitor prejudecati, puncte de vedere sau primitivisme atitudinal-intelectuale ale unei categorii de cititori.

  Oricine m-a citit chiar si superficial in toti acesti ani stie ca una dintre temele majore, as spune chiar obsesii ale susemnatului este ca cei care abuzeaza si devalorizeaza normalizand, trivializand si golind de continut termeni cruciali pentru memoria istorica, morala publica si ordinea politica precum Fascism, Comunism, Holocaust si Gulag, sunt un pericol public. Ca trebuie sa reactionam dur, sistematic si neobosit la aceasta practica iresponsabila. Dispretul si adversitatea mea pentru cei care se joaca cu cuvintele si memoria istorica in acest sens nu cunoaste limite.

  Nu este doar o optiune personala ci si o obligatie profesionala. Predand Sisteme Alternative de Guvernanta si Sisteme Economice Comparate, am obligatia profesionala ca cele 8 rafturi de lucrari si tratate din biblioteca mea pe tema Fascismului si Comunismului sa nu fi fost scrise degeaba. Am obligatia sa fac astfel ca dezbaterea si opinia publica sa NU se miste ca si cum realitatea politica, economica si istorica pe care o trateaza acele lucrari, cu victimele ei, NU ar fi existat niciodata, lasandu-se fara lectii si repere.

  Asadar, daca cineva in toti acesti ani, NU a reusit sa retina pana acum acest aspect minimal al filonului de idei si sentimente exprimate aici, NU cred ca mai are rost sa mentinem iluzia unui proces pedagogic, educativ in acest spatiu. In momentul in care pe acesta pagina apare insertata in mod abuziv o postare si un link la o improvizatie jurnalistica in care termenul fascist este insidios asociat susemnatului, nu astept o reactie concreta, dar am asteptarea minimala ca cineva care ma citeste de ani buni sa aiba bun simtul moral si intelectual sa NU aprecieze acea ticalosie strigatoare la cer. Atat.

  Sa repetam: Folosirea abuziva a termenului „fascism” este o mare iresponsabilitate si ticalosie:
  1. Fata de victimele reale ale fascismului real.
  2. Fata de societate in general pentru ca termenul se dilueaza, trivializeaza si isi pierde continutul moral si politic sinistru.
  3. Fata de cei abuziv etichetati sau asociati cu termenul, care sunt stigmatizati nedrept cu una dintre cele mai odioase etichete din lexiconul politic.

  Asadar, am rugamintea ca cei care au avut lipsa de bun simt si discernamant apreciind acel act de iresponsabilitate oportunista al unui personaj ale carui disperari si aspiratii personale neimplinite il motiveaza intr-o nesfarsita agitatie exibitionista de prost gust in cautarea notorietatii prin manufacturarea si specularea scandalului, sa paraseasca imediat lista mea. Fascismul, holocaustul, comunismul, gulagul NU sunt subiect de speculatii oportuniste si strategii publicistice personale, intr-un melanj kitsch de spoiala, facatura si iresponsabilitate, montat pentru un public pe masura.
  Locul dumneavostra NU este asadar aici. Va rog sa parasiti aceasta pagina imediat. Locul dumneavostra NU este pe acesta pagina alaturi de ceilalti cititori ai mei.

  Dragos Paul Aligica, 6 decembrie 2016

  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here