Dragos Paul Aligica: Grecia – unde duc iresponsabilitatea si demagogia stangista

  Print Friendly, PDF & Email

  Cazul Greciei este atat de evident, atat de simplu, atat de bun simt. In mod normal nu ar fi nimic de discutat. Doar de constatat. Unde duce iresponsabilitatea, transformarea redistributiei etatizate in prinicipiu de organizare, insitutionalizarea demagogiei stangiste, impostura ingineriilor macroeconomico-fiscal-monetare atat la nivel national cat si international-european, coruperea si parazitarea administratiei de stat de grupuri de interes, manipularea sistemului monetar si de credit in lumina obiectivelor si intereselor unei elite statiste pretinzand ca are o stiinta, o tehnologie sociala si o intelegere morala care depaseste principiile simple ale vietii productive a indivizilor si comunitatilor obisnuite. Lista este evidenta.

  Sunt lucruri in lumea asta care nu presupun decat un minim bun simt si un minim de luciditate pentru a intelege ce si cum. Grecia e unul dintre ele.

  Dar nu. Ce se intampla acum in dezbaterea publica globala este pur si simplu patologic. Impostura, iresponsabilitatea si tupeul dar si isteria manicala a stangistilor dezaxati ideologic si a idiotilor utili de la partidul global de la Comedy Channel sau ruperea in figuri si strigatele mediatice nesimtite de “eu, eu, eu!” ale sofistilor egomaniaci care isi folosesc autoritatea academica pentru a specula platforme publice, pozand in Mesia si Napoleoni ai economiei, pot fi admirate in toata splendoarea lor zilele astea.

  Asta e: Vedeti turnesolul momentului istoric la lucru.

  Cu astia vreti sa dezbateti? Cu astia vreti sa dialogati lucruri mai subtile, mai nuantate, mai profunde? Cu astia vreti sa clarificati lucrurile simple? Cu astia vreti sa asumati responsabilitatea publica? Ce sa discuti cu cei care complica, alambicheaza, ofuscheaza, fandeaza, fenteaza? Nu-i contraziceti. Nu aveti cu cine. Nu ai ce sa discuti despre gri cu unii care spun ca negru e alb si albul negru. Nu are rost sa dezbati cu cei care – fie din orbire fie din tupeu – sfideaza evidenta de bun simt, accesibila oricarui om normal.

  Lumea asta are niste legi ale ei. Si ordinea economica le are. Mai devreme sau mai tarziu, nu poti consuma mai mult decat produci, nu poti crea avutie nationala tiparind inscrisuri de hartie, nu poti creste economic cand capacitatile productive sunt redirectionate spre parazitare statista, nu poti da directie unei entitati atat de complexe ca economia reala aducand din condei statistic si trancanind mediatic si academic despre economia simbolica.

  Mai devreme sau mai tarziu realitatea va vorbi. Sigur, secolul nostru a inventat o teorie care spune ca pe termen lung suntem toti morti. Deci multi se amagesc ca furatul caciulii economice si pasarea ei de la unul la altul pe la spate, este ceva legitim pe termen scurt. Si trancanitul mediatic sau academic despre aceasta practica a ajuns, după cum vedeţi, ceva lucrativ. Cateodata insa – vezi bine – nu toti murim la timp. Si realitatea ne prinde din urma.

  Dragos Paul Aligica

  2 gânduri despre “Dragos Paul Aligica: Grecia – unde duc iresponsabilitatea si demagogia stangista

  1. superb articolul. Excelentă analiza domnului aligică, f.pertinent și exhaustiv tratată problema greciei

  2. Stirile care circula acum ii dau castigatori pe cei care au votat impotriva UE in Grecia.
   De obicei, genul asta de speculatii nu inseamna nimic, mai ales daca vin de la Guardian and the like, dar oricare ar fi rezultatul, pana la urma e clar ca e ceva putred in Grecia, iar Rusia e singura care are de castigat din toata afacerea astea.

   nu UE, nu conspiratia internationala neocona si in primul rand, NU grecii. De fapt, grecii sunt cei care au cel mai mult de pierdut.

   Prea obisnuiti cu furatul caciulii si marcilor, orbiti de demagogi, sunt gata sa se arunce in bratele Rusiei. Niste prosti!

   Nu degeaba ii lauda capsali, ernu & rogozanu.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.