Dragos Paul Aligica: Impartirea romanilor in doua mari categorii sociale, cu doua tipuri de relatie cu legea

0

Si cu asta avem consfintit de jure ceea ce de facto era realitatea pura si simpla: existenta unui sistem de clasa si casta:

Pe de o parte cei aflati in forme si grade diferite deasupra legilor, dincolo de responsabilitate publica si penala, cei cu privilegii, cei cu imunitati, cei cu pensii speciale, cu retributii si sporuri speciale, cu un sistem social cu access privilegiat la bugetul de stat, sistemul de decizie si redistribuire si reglementare.

Ei NU sunt elita conducatore, clasa guvernanta. Astea sunt notiuni prea slabe. Ei sunt de jure acum o casta conducatoare. Sunt aici mai multe subcategorii dar momentan accentul este pe ceea ce ii uneste. Adica cele de mai sus.

Si pe de alta parte Restul. Iar restul se imparte si el in mai multe categorii:

1. Cei care se zbat sa parvina in categoria de mai sus.
2. Cei care sunt masa de manevra electorala pentru cei ce au creat si sustin sistemul social de mai sus.
3. Cei care se lupta impotriva sistemului social de mai sus dorind demantelarea lui. Impreuna cu cei de la punctul 2 sunt principalii finantatori si victime ai celor de la punctele de mai sus.
4. Si cei care pretind ca fac parte din (3) dar de fapt in idiotenia lor (utila sau nu) fac parte dintr-o categorie in sine, ce transcende orice logica, ratiune si stratificare sau taxonomie sociala.

Sa ne facem ca nu observam acesta realitate si sa ne facem ca NU e nimic problematic in impartirea romanilor in doua mari categorii sociale, cu doua tipuri de relatie cu legea, doua tipuri de responsabilitate publica si de control asupra mecanismului de redistriutie economica, este sa ne complacem sa traim in pura fictiune.

Eu nu pot sa polemizez cu asa ceva. Daca eram autor de literatura de fictiune, poate. Dar nu sunt.

Tot respectul meu pentru cei de la categoria 3 de mai sus. Pentru mine ei sunt Romania. Prefer sa traiesc in acesta fictiune. Daca tot e vorba sa ne alegem fictiunea favorita…

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here