Dragos Paul Aligica: Inca nu e momentul votului strategic. Acum, directia e clara: sustinerea candidaturii Monicai Macovei

Print Friendly, PDF & Email

[…]

Politica nu e geometrie, nu e contabilitate si numerele, certitudinile si predictiile opereaza in alti parametri in universul politic. Nu aduce anul ce aduce ceasul. E un univers al neprevazutului.

Vad ca multi sunt retinuti la candidatura Monicai Macovei din motive strategice, de fezabilitate si in ideea votului strategic: Nu are sanse, deci nu are rost sa o sustin. Gresit:
Inca nu e momentul sa aplicam logica votului strategic (votul sau sustinerea unui alt candidat decat cel al optiunii noastre primare, pe considerente de rationalitate pragmatica electorala). Momentan e cazul afirmarii si sustinerii primei optiuni. Asa e si logic si principial.

Sunt doua momente cand se va aplica aceasta logica strategica si pragmatica a second best: (a) Daca devine clar ca intra in turul doi candidati care sunt indezirabili chiar si optiunii a treia pe lista noastra si/ sau (b) in turul doi.

Pana atunci toata povestea asta cu „as sustine-o dar nu are sanse” e apa de ploaie, intoxicare a adversarilor sau pur si simplu semn de incompententa in analiza si intelegerea logicii si strategiei electorale.

Logica strategica a taberei MM e simpla:
1. Adunat semnaturile necesare. Nu e nevoie de calcule strategice electorale ptr nimeni ca sa inteleaga ca poate semna si sustine fara probleme si complicatii candidatura MM in faza asta, in actualele conditii.
2. Obtinut o sustinere cat mai mare, adunat cat mai multe optiuni de vot possibil in spatele MM.
3. Daca intrarea in turul doi pare a esua, retragerea MM cu sustinerea si negocierea unei pozitii in sustinerea contracandidatului mai pasabil dintre ceilalti in cursa, pentru a-l impinge in turul doi si a obtine de la el angajamente ferme pentru tabara lui MM.

Deci din cele de mai sus e clar ca abia cand se va ajunge aproape de alegeri se poate discuta de vot strategic. Pana atunci toti cei care se simt afini lui MM si ce reprezinta ea pot sa o sustina fara teama ca pericliteaza sansele ca un second best sa aiba loc.
Asta in conditiile date. Daca au loc schimbari sau evolutii majore, e altceva dar acum, asa cum stau lucrurile, .

Peste o luna se evalueaza si reevalueaza. Ca sa ai ce sa masori si evaluezi insa e nevoie sa pui la bataie unitatile de masa. Bucata cu bucata. Daca le pastrezi si nu le scoti pe cantarul preelectoral in ideea ca nu se face masa critica oricum, care naiba e logica electorala dupa care operezi?

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.