Dragos Paul Aligica: Incepe numaratoarea inversa: 6 luni din an vom munci pentru Stat

1

Incepe asadar numaratoarea inversa. Cate zile va lucra in medie un roman obisnuit pentru a achita in 2017 obligatiile fiscale impuse de catre Stat? Raspuns: Aproximativ 178 de zile. Adica incepand de azi cam pana in 27 Iunie – aproape sase luni-, un roman obisnuit va munci si va produce cu un singur scop: alimentarea aparatului de stat si a operatiunilor si politicilor aceastuia, plus intretinerea birocratiei si clientilor aferenti. Sa zicem insa ca data ar fi 15 mai, patru luni jumatate.

E mult? E putin? E la latitudinea fiecaruia sa decida. Cateva repere pentru analiza evaluativa, pentru cei interesati:

a. Raportul pret / cantitate-calitate e esential evaluarii: Ce primesti in schimbul acestor sase luni de munca? Ce servicii iti ofera Statul? Merita 6 sau 4 luni de echivalent munca? Poate ca unii sunt multumiti si atunci 27 Iunie e o data modesta, un inceput timid spre mai bine.

b. Alte date comparative. Bulgaria, 145 zile, 25 Mai.
Spania 136 zile, 16 Mai. Suedia 181 zile, 30 Iunie. Da, ati citit corect. Putem fi la trei zile distanta de modelul suedez.

c. Elemente comparative diverse. Exemplu: Legiuirea Caragea (promulgată oficial la 1819).

§ 1. Claca este un chip de clădire în Țara Rumânească și se întocmește când stăpânul moșiei primește pe clăcaș, adecă pe săditoriu, să șază pe moșia lui.
§ 2. Datoriu este clăcașul să lucreze stăpânului moșiei: 12 zile pe an…..
§ 4. Clăcașul, afară de claca de 12 zile, să are stăpânului moșiei încă o zi primăvara sau toamna, să-i dea și un car de lemne la Crăciun, cărându-le ori la moșia lui sau aiurea, unde are stăpânul trebuință de dânsele, până la un loc cu depărtare de șase ceasuri……
§ 6. Să nu fie volnic stăpânul să aducă pe clăcaș de la moșia ce locuiește pe alta să lucreze, fără numai când moșia [î]i va fi cu depărtare cel mult de trei ceasuri…….
§ 16. Clăcașii să dea stăpânului moșiei:
Din douăzeci vedre din vinul său o vadră domnească (5%)
Din zece clăi de grâu, de orz, de mei, una (10%).
Din tot pogonul de porumb patru banițe de porumb bătut sau opt cocoloși cu banițe de ocă 22 (5%).
Din toate celelalte roduri de la zece 4 una (10%). Toate acestea cărându-le la casa stăpânului ce are pe moșie….

…Si asa mai departe. Diverse elemente comparative….

Si cu asta, numaratoarea inversa poate incepe.

PS Ideea acestui calcul nu este data si ora precisa -care este intotdeauna o estimare ce depinde de metodologie si dinamica comparativa. Ideea este ca indiferent de data ca e 28 iunie sau 28 Iulie sau 28 mai, chestiunea este: (a) ce primesti in schimb pentru efortul respectiv si (b) ce primesc altii comparativ pentru un efort similar. Data ajuta acel calcul estimativ dar NU este si NU poate fi in sine o solutie. De altfel, un simplu efort de gandire arata absurditatea cifrei/datei in sine care nu spune nimic.

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

1 COMENTARIU

  1. haios. altminterea de la 1000 de clacasi boiaru pretindea 1000 de carute de lemne. 10.000 de banite cereale care mergeau toate la turchiia. pentru boiar si pentru gurile lui taranu muncea 365 zile pe an,din zori pana-n seara adica 16 ore adica 5600 ore anual . azi rumanu are 104 zile libere,30 concediu,14 sarbatori,1o concedii medicale 5 zile invoieli, din alea ramase pt munca sub 200 zile anual munceste la 8 ore zilnic fix 60 zile intregi. o parte din romani circa 2 milioane ,lefegii la stat nu muncesc deloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here