Dragos Paul Aligica: Independenta presei nu apare prin decret. Asteptam sa ne faca americanii trusturi de presa si televiziuni?

Print Friendly, PDF & Email

Imi pare rau ca nu pot impartasi cu totul entuziasmul relativ la vizita d-nei Nutland. Sigur, e un semnal pozitiv: Slaba, dezorientata si confuza – asa cum e politica externa sub administratia Obama – iata ca totusi reuseste sa mentina interesul pentru Romania si sa dea semnale tarilor din jur ca ii pasa si nu renunta. Asta e bine.

Pe de alta parte, ar trebui sa fie clar ca SUA nu detine mijloace magice si misterioase de a rezolva chestiuni interne ale Romaniei pe care poporul roman e incapabil sa le rezolve- in ciuda mitologiei care sugereaza ca le-ar avea.

De exemplu, in plan mass media: Daca geniile politice asociate cu reformismul, PDL si Basescu nu au fost in stare in toti anii de guvernare sa-si creeze niste platforme media prin care sa contracareze propaganda impotriva lor, e greu ca ca produci echilibrul de putere mediatica necesar aparitiei conditiilor unui discurs public moderat si presei independente. E fapt. Principiul echilibrului puterilor si contraponderilor functioneza peste tot, in toate domeniile. Independenta presei apare in conditii de contrapondere si competitie intre fortele sociale si politice contrare ce se manifesta in discursul public, nu apare asa, prin decret: Hai sa fie presa independenta! Si presa independenta se facu.

Ce sa faca America? Sa ne faca trusturi de presa? Sa ne faca televiziuni? Sa explice a enspea oara geniilor ce fusera ani de zile la Putere rupandu-se in figuri de mari politicieni, de ce o forta politica serioasa are nevoie de institutii de presa?

In planul independentei justitiei, la fel: Ce poate sa faca America daca pe romani in doare in 14 de chestiune?

Si asa mai departe.

Sa fim seriosi. America a dat un semnal. Dar de aici si pana la entuziasmul si speranta cu care e primit acest semnal in tara, e mult.

Dragos Paul Aligica

2 gânduri despre “Dragos Paul Aligica: Independenta presei nu apare prin decret. Asteptam sa ne faca americanii trusturi de presa si televiziuni?

  1. Cred că Băsescu și asociații săi au avut la dispoziție suficiente platforme media în acești ultimi zece ani. Ceea ce le-au lipsit au fost platformele media credibile.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.