Dragos Paul Aligica: Iresponsabilitate, manipulare si stupiditate in presa centrala pe tema Brexit

Print Friendly, PDF & Email

Eu un mister probabil pentru majoritatea cititorilor marilor platforme nationale jurnalistice faptul ca in saptamana post Brexit London Stock Exchange a terminat pe plus, ca a fost cea mai buna saptamana a anului la bursa americana etc. etc. Asa cum am spus-o reptat, ideea NU este ca Brexit este validat acum, ca avem certitudinea ca a fost o idee buna, ca nu vor fi consecinte economice, ca bursa nu va scadea saptamana viitoare, ca incertitudinea si structura de costuri relative nu vor duce la anumite reasezari economice etc etc.

Ideea e alta: modul cu totul iresponsabil, manipulator si ultimamente stupid prin care selectiv, neprofesionsit si uneori isteric-vindicativ informatia este filtrata, selectata si prezentata publicului, pentru a se potrivi unei anumite naratiuni si interpretari propagandistice predeterminate. Dupa ce ai facut atata caz de bursa, vinerea trecuta, fii, domnule, onest si spune macar doua cuvinte despre bursa si vinerea asta. In schimb, selectezi toate jenantele pseudofacotide care par cumva ca iti valideaza pozitiile propagandistice cu care ai apucat sa te ilustrezi isteric si le bagi pe gat publicului. Aceasta lipsa deontologica, tradand o profunda lipsa de onestitate intelectuala elementara este in acest moment atat de evidenta ca nu putem decat sa-l parafrazam pe Eugen Ionesco:

„Cauza acestei publicatii este atat de pierduta ca este inutil sa-i semnalam si calitatile: un anumit umor involuntar”.

Asa ca iata-i: Dupa ce au prezis apocalipsa financiara hic et nunc, acum scormonesc universul pentru a sustine alt lant de predictii, la fel de speculative si lipsite de ancora, de data asta cu privire la patternul reasezarii economice britanice si europene. Da. Oamenii acestia stiu. De unde? Nu stim. Dar ei stiu. Si evidenta empirica este peste tot. Important doar sa stii unde sa te uiti. Iata-l asadar, in direct prin Skype, din bucataria parintilor, un potential investitor IT britanic, suparat pe brexit si pe viata, da un interviu despre cum va parasi el Marea Britanie si va investi el la Cluj, cand va termina liceul”.

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.