Dragos Paul Aligica: Klaus Iohannis si lectiile lui 2012

Print Friendly, PDF & Email

dragos paul aligica Apropo de lectiile lui 2012, de ce momentul a fost examenul decisiv al ultimilor 20 de ani de istorie politica romaneasca si testul suprem al romanilor ca natiune occidentala sau cu pretentii si aspiratii de occidentalizare. Un preambul la un comentariu ulterior despre Iohannis, candidatura sa si pretentiile sustinatorilor sai. (Si evident, pentru cine nu sesizeaza evidentul, ca nota in sustinerea candidaturii lui M. Macovei).

Benedetto Croce: “Cei ce isi dau cu parerea sau construiesc teorii atacand domnia legii sau statul de drept, isi permit sa o faca cu usurinta si cu iresponsabila preocupare pentru implicatii pentru ca sunt inconjurati, protejati, tinuti in viata de legi si de respectarea lor; in clipa in care edificiul legilor [si aparatul constitutional care il tine in picioare] se prabuseste, si vor vedea pe pielea lor ce inseamna asta, vor pierde imediat gustul pentru trancaneala si teoriile lor iresponsabile”.
La care Giovanni Sartori comenteaza: “Asta ar trebui sa fie un avertisment si o tema de meditatie serioasa. Pana la urma faptul ca de doua mii si ceva de ani omul occidental, civilizatia occidentala isi cauta si gaseste sursa libertatii in domnia legii, si nu altundeva, ar trebui sa insemne ceva, trebuie sa fi existat un motiv serios pentru asta…” Si continua: “Cand domnia legii se dizolva si degenereaza in domnia legislatorilor, se deschide calea unei opresiuni si tiranii fara precedent in istorie, exercitate in numele legii.”

Bun. Deci:
1. Nu e un moft, o chichita si un partipri insistenta cu 2012 si lectiile sale. E o chestie majora. De fapt chestia majora a traditiei politice si de guvernare occidentale de 2000 si ceva de ani. Punct.

2. Faptul ca Iohannis nu s-a clarificat si nu a clarificat public chestiunea nu e o sicana de campanie electorala balcanica. E chestie serioasa care separa apele.

3. Faptul ca tot felul de pretendenti la gazetarie, publicistica si comentariat gasesc cu cale sa ia peste picior tema statului de drept, nu arata decat un lucru: Ca polemica sau discutia cu aceste mostre de balcanism si spoiala –facaturi cu pretentii- trebuie sa se reduca din partea noastra la o simpla expresie accesibila mintilor lor de mitocani si mahalagii regionali, semiliterati si uneori semialfabetizati: “Hai Sictir”.

In sfarsit: Minoritatea care a fost si ramane constant pe o parte a baricadei, pro-occident, pro-reforma, pro-stat de drept, pro-capitalism intelege necesitatea aliantelor si compromisurilor intr-un sistem democratic liberal. Dar exista niste principii si limite si in asta. Asta e. Nu de noi depinde restul.

Minoritatea asta in Romania este avatarul si echivalentul minoritatilor care timp de sute de ani in Occident au sustinut aceste idei si principii indiferent de circumstante si suisuri si coborasuri. Cine intelege ce inseamna asta, intelege ca oamenii astia si influenta lor in opinia publica si electorala, atata cata e, nu sunt manipulabili cu spaime electorale si voturi strategice. Cine nu intelege, n-a inteles nimic nici despre democratie, nici despre liberalism, nici despre Occident, nici despre viitorul sau lipsa de viitor a Romaniei.

Asta e. Si cu asta inapoi in mahalaua si metocul propovaduite si implementate institutional-national de elitele si majoritatile populare, mandre ca sunt romani.

Dragos Paul Aligica

2 gânduri despre “Dragos Paul Aligica: Klaus Iohannis si lectiile lui 2012

 1. “A nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master, and deserves one.” – Alexander Hamilton.

  Cam asta e alegerea acum. Sunt unii care sunt de acord sa-l votam pe Iohannis (in turul 2, tinandu-ne de nas, uitand ce a facut in 2012) doar ca eliminam pericolul numit Ponta. Well, nici eu nu cred ca o varianta. Stiu, e riscant, e un pericol pentru democratie si tot ce s-a castigat pana acum. Da, corect. Insa si Iohannis e, daca nu unul chiar mai mare.

  Cei care merg pe aceasta variata pot spune ca exagerez si duc la extrem, ca Blaga nu va fi niciodata ca Ponta, sau ca Iohannis nu va incalca legile tarii, nu va da ordine catre procurori. Well, eu nu as baga mana in foc. Mie mult mai periculosa mi se pare zona asta calduta, asa’zis onorabila, in care lucrurile par ca merg, dar de fapt nu doar ca stau pe loc si taraganeaza, ci imprastie o coruptie tacuta de sute de ori mai periculoasa pentru oricine, permanent.

  Spune cineva de ginerele lui Blaga, si licitatiile lui de zeci de milioane de euro pentru paza unor autostrazi, castigate la nici 26 de ani? Nu (*si cine stie cate mai sunt – fix aici fiind problema). S-a gandit macar o clipa Iohannis ca toata sustinerea pe care o doreste acum nu doar ca nu valoreaza NIMIC in lipsa unui filtru etic atat de necesar dar mai rau, i se poate intoarce impotriva cand se asteapta mai putin? Merge si el cumva pe varianta lui Melescanu, cel care spune ca are nevoie de Dogaru si ca se bucura de sustinerea lui? Sa inteleg ca mai nou, scopul scuza mijloacele?

  Nu mersi. Nici nu vreau sa ma gandesc unde poate duce genul asta de coruptie morala, unde uitam ce faceau unii in urma cu 2-3 ani. Ponta nu are ce sa mai ascunda, el asa e de felul lui. Stiu la ce sa ma astept de la el sau PSD, nu e nici o surpriza. Insa cand ma uit la Iohannis, ar trebui sa imi aduc aminte intotdeauna ca am pus stampila pe el, si ca am incalcat principiile in care cred doar ca sa legitimez un PDL ce a devenit poate de 100 de ori mai corupt decat era PSD-ul mai demult, care face blaturi cu oricine doar ca sa scape cu basma curata din fraude poate de sute de ori mai mari.

 2. PDL de 100 de ori mai corupt decat PSD?!? Nu cred.
  Si eu as dori sa avem doar politicieni ca Monica Macovei, pe care o voi si vota. Dar, din pacate, n-o avem decat pe ea. Si tot din pacate, nu va ajunge in turul 2. Doar de s-ar retrage Udrea din cursa, da Doamne…
  Sunt de acord ca Iohannis trebuie pedepsit pentru momentul 2012. De aceea ii voi intelege pe cei dintre noi, astia ne-sinistri, care nu il vor vota in turul 2, dar eu ma mai gandesc. Nu e totusi chiar aceeasi situatie cu cea din 2000.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.