Dragos Paul Aligica: La Bucuresti NU se intelege gravitatea evolutiilor din lume. Schimbarea de la Washington este REALA

3

Este absolut criminal ceea ce fac! Clasa politica romaneasca ar trebui sa inceteze imediat alimentarea aceastei crize nu doar absurde si iresponsabile ci pur si simplu criminale. La Bucuresti NU se intelege inca gravitatea evolutiilor rapide din lume la ora actuala. Schimbarea de la Washington este REALA. Reducerea ei la glumitele, frustrarile si reactiile infantile si superficiale propagandistice si a continua sa te porti ca si cum ar fi vremuri normale sunt o imensa prostie.

Ceea ce e permis poate unui public de gura casca, incapabil sa discearna, care-i da cu mema si cu doctrina de la Comedy Channel pe aici pe facebook, NU e permis oamenilor politici. Leaderii de la Bucuresti ar trebui sa stie mai bine: NU este momentul acum pentru dispute manufacturate. Sa vii de la Washington si dupa ce ai vazut acolo (daca ai vazut si inteles ceva) in loc sa-ti inghete sangele in vine si sa anunti mobilizare generala, sa continui sa te tii de gainarii si manufacturare de crize, este criminal.

Ceea ce se intampla acum cu rapiditate este o schimbare de paradigma de politica externa globala -comprehensiva si radicala- ce a dominat de 100 de ani viziunea Washingtonului. Se trece de la un internationalism cosmopolit la o noua formula. Se revine la o pozitionare realist-tranzactionala dupa cotitura indusa de Wilson cu implicarea Americii in Europa in primul razboi mondial si tot ceea ce a urmat de atunci. Totul e pe masa de reevaluare acum. Totul e in flux.

Consecintele geopolitice sunt masive si placile tectonice ale sistemului mondial sunt in acest moment in miscare. In toate capitalele unde exista urme de inteligenta, alerta este maxima, incordarea maxima si toti ochii si toata atentia fixate pe desfasurarea evenimentelor.

NU va luati dupa zgomotul si agitatia de fond. Nu va luati dupa propaganda puerila, infantilizanta transmisa in mass media. Se intampla lucruri foarte serioase, puse in miscare de forte foarte serioase cu consecine plantere foarte serioase. Schimbarea vine acolo nu de la un om sau o mana de politicieni. Vine din structuri adanci ale statului, ale societetii si este articulata cu determinare in motivatiile si directiile ei.

NU e momentul acum pentru crize de lux, manufacturate in tari Est Europene total dependente de umbrela de securitate americana. E momentul unei mobilizari nationale. E nevoie ca guvernul si toate institutiile de forta, informatii etc. sa fie capacitate la maximum. E nevoie ca societatea sa fie pregatita pentru ce va urma.

Cu haosul asta, cu iresponsabiliatea asta, cu disputele si cu circul asta, in actualele conditii Romania merge spre dezastru garantat.

Spun cele de mai sus -in cunostiinta de cauza- cu toata responsabilitatea profesionala.

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

3 COMENTARII

 1. Vă supun atenției acest mic comentariu:
  ,,America rămâne un experiment. Formată din trei straturi suprapuse de imigranți: căutătorii de libertate religioasă, căutătorii de aur și căutătorii de ,,novum ordum seculorum“ (noua ordine mondială), America este un paradox continuu.
  Trump este doar un manipulant nou la ,,un tramvai numit dorința“.
  Cele trei straturi americane amintite mai sus își au fiecare năzuințele și escatologia proprie.
  Pentru cei ce au ochi dar n-au văzut încă ,,scenariul Trump“, iată câte ceva din ceea ce mi s-a spus mie aici. Mesajul lui Donald a prins pentru că s-a adresat TUTUROR celor trei secțiuni de imigranți care au format și formează America:
  .
  1. Pentru cei care vor ,,Novus ordo seclorum“ (vezi aici:https://en.wikipedia.org/wiki/Novus_ordo_seclorum), Trump a spus cam așa: ,,Nu aceasta este noua ordine pe care o dorește Amrica, cu alte entități mondiale care să preia conducerea, cu o Americă în declin și cu o alunecare spre un model european liberal depășit și falimentar“. N-am câștigat cel de al doilea război mondial ca să ne subordonăm Germaniei și Chinei.“
  .
  Pentru cei veniți în America ,,să caute aur“, Trump a spus: ,,Sunt un miliardar care vrea să vă îmbogățească și pe voi. Vreau o Americă bogată prin îmbogățirea fiecăruia dintre noi. I-am ajutat pe alții din alte părți până ne-am sărăcit pe noi. Este vremea să ne uităm și la buzunarele noastre“.
  .
  3. Pentru cei veniți (ca mine) ,,în căutarea libertății religioase“, Trump a spus: ,,Ajunge cu corectitudinea politică liberală care ne-a pus pumnul în gură. Asta nu este proverbiala libertate americană. Vom restaura vremurile vechi în care iudeo-creștinii au creat și au dus pe umeri societatea americană. N-am fost islamici și nu vrem să fim. Uitați-vă ce ,,americă“ au făcut în țările lor. Nu ne pot ajuta în eforturile noastre, dar ne pot împiedica teribil.“

 2. Cu tot respectul, Dlui Aligica: de acord. Trebuia sa se intample pentru ca se ajunsese prea departe. Occidentul e in aceasi situatie, poate chiar mai rea pentru ca ei dau tonul. America e si ea tot acolo, cu un pic mai multa departare, branza si masline. „Pozitionarea realist-tranzactionala” nu ii spune nimic atat votantului de la coada vacii cat si hipsterului care se preface ca intelege ce-i spuneti. „Structurile adanci ale statului, ale societatii”, „articulate cu determinare in motivatiile si directiile” lor le trezesc primilor doar indiferenta si celorlalti dorinta de a fi ceea ce au fost deja. Gandirea e un lucru obositor… Polarizarea Americii isi gaseste echivalentul de mamaliga rece in Romania. „Totul e in flux”. Pantha rhei. Si ce daca? „Memele” se vor exprima intr-o alta limba, chiar daca nu vor mai dansa calusarii, ci un joc de glezne cu aroma de sincretism multicultural.
  „E momentul unei mobilizari nationale”. Cine s-o faca? Inspre ce? Am intalnit aceasi situatie cand am plecat din tara: multi diagnosticieni, medici putini. Teoria e multa, dar la hambar merge doar Dragnea. Din departare se vede ca „haosul asta”, „iresponsabilitatea asta”, „disputele si […] circul asta” duc Romania inspre „dezastru garantat”. Fi-va consolarea mea doar ca am vazut si am ocolit dezastrul? Daca da, nu-mi ramane decat sa-mi perpetuez „mema”.
  De departe, insa, parintii mei isi dorm vesnicia acolo. Si ei, si altii trebuie rascumparati de noi. Spuneti ca „schimbarea vine […] nu de la un om sau o mana de politicieni”. De unde-atunci din „grass root”-ul romanesc veni-va ea?
  Dati-mi un punct de sprijin si… voi vota. Poate mai mult.

 3. Adica? Se poate explica despre ce e vorba?

  „E nevoie ca societatea sa fie pregatita pentru ce va urma.” – pentru ce sa fie pregatita? Ce va urma?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here