Dragoș Paul Aligică: Mesaj către Vladimir Tismăneanu

Print Friendly, PDF & Email

[…]

Draga Volo, vad ca-ti pierzi timpul sa dai tot felul de explicatii, sa clarifici, sa precizezi… Crede-ma, nu are rost. Iti pierzi timpul. Nu conteaza. Oamenii de buna credinta si cu o minima inteligenta, au inteles de mult despre ce e vorba. Ceilalti… sa fie sanatosi. Nu stiu ce asteptari ai. Daca cineva nu a inteles ce era de inteles din datele existente si are nevoie de lamuriri suplimentare, e problema sa, nu a ta.

Chiar crezi ca poti sa schimbi ceva in mentalitatea unui nefericit care s-a autoconvins ca intre el si triumful sau social si intelectual stai doar tu, eventual in coniventa cu Basescu? Sau a sinecurstului de vocatie care isi face loc in lume vazand in toate si orice doua lucruri: sinecuri si potentiale sinecuri? Sau a simpaticilor aspiranti la glorie literara care din motive neclare lor si familiilor lor, cred ca a participa la viata intelectuala a cetatii presupune a-i injura non-stop pe Tismaneanu, Liiceanu, Plesu, Patapievici?

Tu nu observi ca este ceva patologic in toata chestiunea asta? Si nu vorbim aici de patologia spiritului, a la Noica. Nici macar de patologie intelectuala. Nici macar de patologia economica a distributiei resurselor in societate. E ceva patologic social, patologic psihologic: sociopatie si psihopatie.

E adevarat, multora dintre ei le dai un sens al vietii. Sunt oameni care au aspiratii intelectuale, de prezenta publica, de recunoastere sociala. Dar nu mai mult. Aspiratii. Se scoala de dimineata, cateva secunde de deruta, depresive. Apoi, brusc, isi aduc aminte: au o misiune, au de luptat, au de infaptuit ceva in viata, in cultura: Tismaneanu, Liiceanu, Plesu, Patapievici! Da, viata merita traita! Da, chemarea inaltei vieti intelectuale! La lupta! E o noua zi!

Nu stiu ce sa cred. A-i tine in priza, a-i baga in seama cu reactii si precizari, e intr-adevar o forma de caritate. Dar nu stiu daca merita.

Poti face altceva pentru ei. Mult mai caritabil: Scrii acum cartea asta pentru Cambridge University Press. Stim bine ca istoria acestor decenii –politica si intelectuala- va fi scrisa prin prisma lucrarilor catorva autori, prin prisma biografiilor lor, prin prisma interpretarii reactiilor la ei si la lucrarile lor. Oricine stie putina istorie si intelege cum se scrie istoria, a inteles deja ca esti de acum unul dintre acesti foarte putini autori. Place sau nu, convine sau nu, asta e realitatea.

Asadar: daca tot e o asa de crancena imbulzeala fara bon de ordine si lista de asteptare pentru pozitia de nota de subsol la viata si lucrarile tale, fa-le oamenilor un bine. Daca vrei cu adevarat sa ajuti niste concetateni, alege cativa si fa-le bucuria si scrie despre ei in cartea asta. Cine sunt, ce au infaptuit, ce au scris si au spus, ce au insemnat pentru epoca si contemporanii lor. Pune-le si poza, sa-i recunoasca stranepotii. Marcheza-le locul pentru posteritate. Cambridge University Press si Library of Congress se vor ocupa de restul.

[…]

Dragoș Paul Aligică

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.