Dragos Paul Aligica: Mircea Marian, o incercare grosiera de intimidare a jurnalistilor, marca Dragnea

0

Nu stiu daca e adevarat ca l-au dat in judecata pe Mircea Marian, sau e doar o manevra la intimidare. Suna insa plauzibil: Acesti oameni nu au inteles democratia. Au inteles doar cum regulile si legile societatii deschise si democratice pot fi folosite in mod pervers impotriva acesteia. La cate abuzuri au facut in acest sens, inca unul pare natural.

1. Absurditatea ideii ca adresa la care locuieste o persoana publica trebuie sa fie secreta, este strigatoare la cer. Un demnitar sau vedeta media care a ales in mod explicit si sistematic sa duca o viata publica, care a ales sa fie lider de miscare politica sau figura nationala si mediatica, nu se poate sustrage acestui satut public.

De altfel democratiile consolidate au desemnat cu vizibilitate publica institutionalizata locul unde figurile politice locuiesc. Cat despre restul figurilor publice, numai cine nu a facut un tur al Londrei sau Washingtonului sau Hollywoodului nu stie cum li se arata turistilor unde sta cutare sau cutare.

2. Se poate reprosa ca intr-o situatie de turbulenta publica s-a creat un pericol la adresa numitului Dragnea si a avutiilor lui, proprietate personala, acumulate la adresa facuta publica de Marian. Personal nu stiu sa fi avut loc astfel de violente. Poate ca au avut loc proteste in fata casei, nu stiu.

Dar este o enormitate sa acuzi pe cineva de incitare la violente care nu au avut loc. Sa acuzi oameni care protesteaza pasnic de fapte ipotetice, cand ei in vazul mapamondului nu au nici cea mai mica tangenta cu dorinta de a ataca si distruge domiciilii de demnitari, e absurd.

3. Ce urmeaza acum? Sa dam in judecata jurnalistii care atrag atentia ca in Teleorman pe drumul nu stiu care exista o megaconstructie kitsch facuta din resurse care sunt inexplicabile logicii pure a muncii si meritului si care apartine unei figuri politice nationale? Sa punem la secret de stat toate averile si posesiunile numitului Dragnea in ideea ca informatia publica incita la violenta?!

Pe scurt: Ceea ce vedem de fapt este o incercare grosiera de intimidare a jurnalistilor, marca Dragnea. Un individ primitiv care vrea sa beneficieze de toate avantajele democratiei, domniei legii si statusului de figura publica fara sa accepte nici cea mai mica responsabilitate si cost personal ale celor de mai sus. Mai mult, o face calcand in picioare tot ceea ce ar insemna democratie, domnie a legii si respect pentru restul societatii.

Nu e nevoie sa spun ca ne solidarizam public cu Mircea Marian. Mii de procese ii pot fi deschise lui Dragnea. Pe motive mult mai serioase decat cele inventate de el si specia cu care se inconjoara si pe care o reprezinta.

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here