Dragos Paul Aligica: „Moldova nu e România”. Despre esecurile administratiei Obama de politica externa

Print Friendly, PDF & Email

„Moldova nu e România”. O spune ambasadorul SUA in Moldova. Pana acum cazul Romaniei a fost unul dintre putinele succese de politica externa ale actualei administratii de la Casa Alba. Se alege acum praful si de asta.

Nu ajuta la nimic ca proamaericanii din Romania sa sara in ajutor aici cu explicatii. NU serveste cauza pro-americana sa iei apararea sau justifici asa ceva. E atat de gresit, atata de impolitic, de nestrategic, de irational sa declari chestiile alea din pozitia aia, incat nici nu stii de unde sa incepi sa explici. Si antiunionist sa fii, tot intelegi ca pentru Romania si aliatii sai reali, a mentine vie cauza Basarabiei si unionismului este de interes strategic urias.

A lasa Basarabia sa se desprinda definitiv de orbita occidentala acum, sau a incuraja prin ezitari si ambiguitate partea adversa, dovedeste o incapacitate funciara de a intelege nu doar logica conjuncturii istorice ci insasi logica structurala a regiunii si modul in care gandeste si actioneaza Rusia. Nu e o chestie de interesele si ambitiile nationale sau istorice ale Romaniei. E o chestie ce tine de interesele blocului occidental, in masura in care acesta mai exista in urma efectelor Administratiei Obama.

Si aici ajungem la adevarata problema: Presedintele Francois Hollande a afirmat marti ca Franta nu vrea sa „cultive iluzia” unui acord asupra tratatului trans-atlantic (TTIP) intre Europa si Statele Unite „inainte de sfarsitul anului” si „de finalul mandatului” presedintelui Barack Obama (Hotnews). Asadar alt esec de politica externa al actualei Administratii. Mai tine cineva statistica?! Nu masina de propaganda sub acoperire jurnalistica care a abandonat de mult orice pretentie de obiectivitate sau standard profesional. Turcia? Care Turcia? Israel? Ce e cu Israelul? samd samd samd.

In linia asta trebuie sa citim declaratia respectiva si toata povestea.

Pe harta dezastrelor, esecurilor sau pur si simplu blocajelor de politica externa generate de actuala administratie, Romania si zona de imediata vecinatate geopolitica erau o exceptie. Cum, necum, intamplare sau nu, era un succes.

Pana la urma Romania nu putea fi o exceptie la nesfarsit.

Dragos Paul Aligica

Un gând despre “Dragos Paul Aligica: „Moldova nu e România”. Despre esecurile administratiei Obama de politica externa

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.