Dragoș Paul Aligică: Momentul adevărului. Ce este important de urmărit mâine

Print Friendly, PDF & Email

Ne asteapta un dur moment al adevarului. In mai putin de 48 de ore vom sti cum n-am stiut niciodata mai bine in istoria noastra unde suntem, cum suntem si incotro ne indreptam ca popor. Nu din anchete si sondaje, nu din speculatie filozofica ci din decizie simpla, pura si dura. O decizie informata. Vom arata in fata urnelor exact cine suntem ca popor. Fara ambiguitate, fara marja de interpretare. In oglinda tulbure vom intrezari pentru cateva secunde viitorul nostru ca natiune.

Dupa 22 de ani de experiment democratic, dupa 20 de ani de relativa libertate de miscare, de gandire, de exprimare, a venit momentul in care tragem linie si ne autoevaluam. Ar fi fost bine ca acest test sa nu aiba loc. Sa nu fie nevoie de el. Dar suntem obligati sa-l confruntam. Maine poporul nostru sta in fata propriei istorii. Isi va da masura. Curand vom avea toate datele pentru a trage o linie si a spune unde suntem ca popor si ca proiect national.

Alternativele sunt clare. Nu mai exista scuze.

Nu mai exista scuza inceputurilor. Nu mai exista scuza mostenirii trecutului. Sunt cei 22 de ani trecuti, privilegiul de a fi in mod formal parte integranta a Europei si membru al celei mai puternice aliante militare din istorie, o diaspora de milioane ce ne ancoreza in economia si societatea globale. Toate nu lasa loc de intors.

Nimeni nu mai poate spune ca romanii nu au azi conditiile sa fie bine informati cu privire la deciziile lor colective. Suntem de fapt si de drept parte a lumii civilizate, cu tehnologia ei, cu mii de canale de comunicare, cu internet si cu libertate a presei. Milioanele de canale deschise catre noi de catre economia si cultura occidentale, milioanele de drumuri in strainatate, milioanele de contacte culturale, stiintifice si profesionale cu lumea ar trebui sa-si spuna cuvantul.

[…]

Acestea fiind spuse, sa notam cateva lucruri de urmarit atent in cursul zilei de maine:

Frauda. Dat fiind faptul ca testul este atat de important, este important sa fie cat mai corect. Este bine sa stim cam cat vor fura si distorsiona. Ultima data estimarile au fost undeva intre 1,5 si 2 milioane de voturi fraudate. Trebuie sa monitoriam atent si acum. E un vot nu doar important politic ci si -asa cum am spus mai sus- important istoric.

Votul Diasporei. Votul Diasporei are o valoare simbolica imensa. Departamentul de Stat al SUA a vorbit, Europa a vorbit (si mai mult, a inceput sa treaca la fapte). Lucrurile sunt evidente. Indiferent de ce se va intampla in zilele urmatoare, este important ca al treilea pilon major prin care are loc racordarea Romaniei in lumea civilizata contemporana, Diaspora, sa vorbesca si ea pe acelasi ton si la fel de ferm. O poate face la urne, direct si fara echivoc.

Nu este o chestiune electorala conjuncturala. Este o chestiune de o importanta deosebita, greu de exagerat. Este o chestiune ce tine nu numai de vointa de a arata ca o parte importanta a Romaniei a vazut si inteles ce se intampla sau ca exista resursele si disponibilitatea unei reveniri. Este si o chestiune ce tine, in schema mare a lucrurilor, de marcarea ferma in fata istoriei a semnificatiei evenimentelor din ultimii ani, de onoarea nationala, un semnal catre generatiile actuale si catre posteritate. Este un gest ce va crea un bazin de legitimitate, un capital simbolic ce poate avea o valoare decisiva in viitorul nu foarte indepartat.

Duminica viitoare asadar, votul Diasporei vine cu o valoare simbolica imensa, pe care nu a avut-o niciodata pana acum. Sa urmarim deci Duminica votul sau. El ne va spune ceva important -in bine sau rau- despre viitorul Romaniei.

Votul in Transilvania. De vazut mai ales daca bastioanele ARD de acolo rezista.

[…]

Pe scurt, o zi mare maine. N-are rost sa mai speculam acum. Mai sunt cateva ore. Sa urmarim atent ce se intampla si sa revenim si discutam cand incep sa ne apara datele.

Dragoș Paul Aligică

10 gânduri despre “Dragoș Paul Aligică: Momentul adevărului. Ce este important de urmărit mâine

 1. Domnule Aligica, felul in care puneti dumneavoastra problema suna cam asa : ori votati cu viitorul civilizatiei ARD, ori votati cu trecutul impilarii USL. Nu este aceasta intentia dvs. voalata de alte idei „gri”.?? De ce sa fie natiunea speriata de guvernara USL ?. Aduceti-va aminte ca cea mai buna perioada dupa 89′ a fost guvernarea liberala cu sprijin parlamentar PSD. In comparatie cu aci ani , guvernarea Basescu-Boc a fost un adevarat cosmar pentru cetatenii romani. ARD reprezinta optiunea europeana , inregimentarea oarba la diktatele UE. Daca oligarhiile bancar-corporatiste instaureaza dictatura prin mijloace financiare , asa cum se pare ca se intampla acum, asta inseamna sa ne supunem orbeste contrar intereselor nationale si, sa urmam niste vanduti intereselor straine ca Basescu, MRU, Macovei ?? Sfatuiti poporul roman sa voteze PDL care a votat in PE. Impotriva cetatenilor romani? Domnule Aligica, eu am fost la Washington in comisia la referendum si ” diaspora” a votat 90 % contra lui Basescu. !! Cetatenii romani din diaspora nu vad cu ochi buni pe tradatorii neamului romanesc care se mentin cu sprijinul strainilor, in pofida votului romanilor !! Lasati-o moarta cu apropierea ‘fara discernamant, de occident, atata timp cat interesul occidentului este sa ne transforme intr- o colonie, banananiera !!

 2. PDL nu a votat in PE impotriva poporului roman, dar nu ma mira ca ne mai calca pragul, din cand in cand, cate un creier spalat de antenele lui Voiculescu.

  P.S.

  „eu am fost la Washington in comisia la referendum ”
  „Lasati-o moarta cu apropierea ‘fara discernamant, de occident, atata timp cat interesul occidentului este sa ne transforme intr- o colonie, banananiera !!”

  Tovarasu’, ce cauti la Washington, printre imperialisti? Hai acasa, hai sa salvezi Romania impreuna cu ambasadorul Rusiei, Malghinov.

 3. mda, e fascinant cum au descoperit socialiştii băştinaşi euroscepticismul şi cum uită de la mînă pîn la gură că ei au fost cei care au negociat in genunchi tratatul de aderare prin „tehnocratul” orban numit de năstase in 2001 in funcţia de obedient-şef pe preşul din faţa Comisiei. De asemenea, amnezia agitatorilor roşii funcţionează şi in legătură cu cedarea politrucilor autohtoni in faţa ocultei corporatiste străineze: acelaşi guru socialist -astăzi martir cu blog eurosceptic- este cel ce a patronat, din poziţia de premier, înstrăinarea celor mai importante active industriale ale României către companii austriece [petrom=>omv, bcr=>erste etc], indiene [sidex=>mittal] şi ruseşti [mechel].

 4. Vlad, to’ar’șu cu pricina nu e doar un spălat pe creier, eu cred că face parte din elită. Din elita spălătorilor de creiere! N-am votat în DC ca să-ți spun cam cine-ar fi tovul, dar am votat în mai multe rînduri în ultimii 8 ani, mai spre nord, în Philadelphia sau NYC. Erau foarte vizibili tovii, în peste o duzină de cincinale am învățat să le depistez mutrele. Fără putință de eroare!

 5. Dupa ce-l citesti pe Muncaciu, realizezi cat de fericiti sunt nord-coreenii ca „oligarhiile bancar-corporatiste nu au instaurat dictatura prin mijloace financiare” si in tara lor; cat de mandri sunt ca nu au in fruntea lor niste ” tradatori de neam si tara, care se mentin ( la putere) cu ajutorul strainilor”.
  Numai asa, pastrandu-si nealterata „fibra kimirsenista” a neamului, au reusit sa nu fie transformati de occident „intr-o colonie bananiera”.
  Vai de capul sud-coreenilor care, batuti de soarta, nu au avut norocul fratilor de la nord, incapand astfel pe mana imperialistilor americani, ce i-au colonizat fara sa mai stea pe ganduri.
  Citindu-l pe Muncaciu, nu poti sa nu regreti Romania si pe romanii lui Ceausescu! O tara mandra de independenta si realizarile ei, populata de niste oameni fericiti ca nu strainii le dicteaza, ci unii de-ai lor. Asa ca „lasati-o moarta cu apropierea de occident” si votati USL!

 6. Domnilor, va rog recititi ce am scris. PDL-ul nu a votat impotriva poporului roman in PE ci impotriva cetatenilor romani, de exemplu domnul Orban.
  Koreenii din sud au scapat cu mare greutate de IMF binefacerile creditilui cu dobanda si amestec in afacerile interne.Daca nu intelegeti ce se petrece acum in Europa , nu pot decat sa va sfatuiesc sa cititi si alceva decat media de propaganda europeana dim mainile bancherilor!!
  Despre persoana mea pot sa va spun ca am fost sef de campanie electorala a PNL la alegerile din 1990 dumneavoastra??

  Banca șefului de campanie PNL
 7. Tovarase Sprin, am sa-ti ascund adevarul si n-am sa-ti spun ca esti tampit ci, ca, esti doar plecat, un pic prea devreme, cu sorcova 🙂

 8. Domnilor, ati cam luat-o pe coaja, in acest context , cine este dus cu sorcova in gaga land ?? As zice ca sinteti in offside paralel cu realitatea!!

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.