Dragoș Paul Aligică: Ne-au scos rușii și țarul din mizeria evului mediu otoman?

  Print Friendly, PDF & Email

  Dragos Paul AligicaExista un cvasi-consens cu privire la rolul esentialmente nefast al Rusiei si Sovietelor pentru romani si Romania in secolul 20. (vezi ultima postare a lui Lucian Mindruta ). Cu privire la secolul 19 exista insa un punct in care propaganda rusa mai are inca ceva tractiune: Nu ne-au scos rusii si tarul din mizeria evului mediu otoman si ne-au adus in moderniate? Nu le datoram Romania moderna?

  Aici nu avem decat sa ne intoarcem spre vechiul nostru prieten, Karl Marx. Un observator atent, din epoca si al epocii. Karl Marx trateaza in manuscrisul B 91ocuparea rusă din timpul războiului ruso-turc din 1828-1829 (evenimentul cheie in retorica pro-rusa):

  „Au avut loc excese groaznice. Contribuţii de tot felul în produse, furaje, vite, corvezi, hoţii, omoruri etc. Bărbaţi şi femei au fost înhămaţi la care cu vizitii cazaci care nu-şi cruţau nici bâta, nici vârful lăncii”. Peste 30.000 de români au fost pur si simplu transformati in sclavi conjuncturali pentru 150000 de soldati rusi.

  „Ocupaţia asta de jaf şi haos a durat până în 1835, încă 6 ani după terminarea războiului şi a Păcii de la Adrianopol, până ce turcii vor plăti 125 mil. despăgubiri de război Ţarului Nicolae, timp în care ruşii, ca învingători, au dispus cum au dorit de Principatele Române. S-a mers aşa de departe încât Orloff, în numele Ţarului, propune sultanului să cumpere cele două Principate, preţul 31.000.000 fr”.

  „Un jaf enorm, hoţii de ale ofiţerilor, barbaria soldatului rus etc(…)”

  Instrumentele prin care Kiselef a introdus Regulamentului Organic (1831): surghiun, inchisoare, dictat, violenta. Exemplu: Văcărescu s-a opus dictaturii lui Kiselef iar judecătorii miliari ruşi l-au trimis exil. O intamplare: patru boieri români protestatari, mor accidental în aceeaşi săptămână (p. 119)…

  După 1837: „a fi suspectat de a nutri sentimente patriotice era egal cu a fi exclus din funcţii publice. Servilitatea faţă de interesele Rusiei era un titlu de promovare…” Kiselef „a încredinţat toate posturile parte favoriţilor, parte altor levantini… şi ca ofiţeri ruşi sau creaturi ruseşti!”

  samd.

  E si asta un punct de vedere cu privire la rolul rusilor in modernizarea Principatelor, nu?

  Un gând despre “Dragoș Paul Aligică: Ne-au scos rușii și țarul din mizeria evului mediu otoman?

  1. In cartea sa “Intre Orient si Occident – Tarile romane la inceputul epocii moderne”, Neagu Djuvara descrie dezastru adus de ocupatie ruseasca in timpul razboiului din 1828-1829. Potrivit marturiilor din epoca, guvernatorul rus contele Pahlen incercase sa tempereze la inceput brutalitatea tipic moscovita, dar fusese depasit in cele din urma de evenimente. El a fost inlocuit iar teroarea, constrangerea si batjocura s-au instapanit: “Cand li s-a spus generalilor rusi ca boierii nu mai au boi, ei au raspuns: Si ce daca? Sa fie inhamati boierii! Nu stiu daca, in locul boilor, au fost inhamati boierii, dar tarani au fost inhamati, ceea ce tot batjocorirea fiintei omenesti se cheama. Lipsa boilor arata pana unde ajunsesera lucrurile intr-o tara vestita pentru numarul ei mare de vite si care avea cu ce hrani armate de zece ori mai mari decat armata ruseasca…Cati boi mai aveti din cei 36000 pe care i-ati luat din curand din Principate? Il intreba pe la mijlocul razboiului, marele duce Mihail pe generalul care avea conducerea acestui serviciu. – Nici macar de-o friptura pentru inaltimea voastra, a raspuns generalul”.

   In 1831, in Moldova, nemultumirile au atins punctual culminant si au luat proportile unei adevarate rascoale. Au participat la ea peste 60000 de tarani. In judetul Roman, vestitul Kiseleff – carora romanii, pentru ca asa au invatat la scoala, ii sunt vesnic recunoscatori – a trimis armata contra celor cateva mii de tarani adunati. Au fost, in urma interventiei, 300 de morti numai acolo.

   Azi, oameni de la care ai pretentii, continua sa creada ca rusii ne-au civilizat, iar Kiseleff a fost un fel de Piedone care a facut parcuri si drumuri prin Bucuresti si ne-a dat prima Constitutie! Sunt curios, vorba vine, cati dintre absolventii Facultatii de Istorie stiu cine a fost Ion Campineanu sau Mitica Filipescu, ca de Kiseleff sunt sigur ca au auzit toti, bineinteles numai de bine.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.