Dragos Paul Aligica: Noua versiune geopolitica a funicularului lui Zorba Grecul

Print Friendly, PDF & Email

Despre strategia sau santajul cu Germania, Franta si Italia comasate, nucleu dur, viteza prima din mai multe viteze etc etc etc. Bun. Se face. Si? Care-i planul apoi? Se rezolva prin asta vreuna dintre problemele reale, concrete, de anvergura cu care se confrunta sistemul european si global daca astia trei isi fac cortul lor acolo in mijlocul peninsulei Eurasiatice, ii zic „Zairul European Industrial”, si ies in fata lui cu mainile puse in sold?! Nu.

Ajuta cu ceva ca in loc ca Germania sa bata din picior catre recalcitrantii din Est, vor bate toti trei odata?! Nu. Chestiunile demografice, economice, geostrategice tot alea sunt. Si daca nu esti capabil sa le rezolvi intr-o formula de cooperare extinsa precum UE sau NATO, ce te face sa crezi ca le vei rezolva la tine acolo, gesticuland cocotat in spatele gardului trilateralei noului Zair pe pamant?

Exista vreo deshidere de orizont in formula de guvernanta globala sau europeana care poate fi anvizajata sau imaginata daca are loc aceasta geniala mutare? Nu. Nu e nici cal, nici magar, nici structura federala, nici functionala, nici nationala. Ne-am adunat toti trei aici ca sa flexam muschii in trei. De ce? De-aia. Ca putem. Nu-i asa ca ne sta bine?!

Sa zicem ca fac un nato mai mititel. Si? Care-i amenintarea? Anglosaxonii? Nordicii? Est europenii? Spaniolii? Care-i problema de securitate imediata care ar fi rezolvata de geniala mutare? Neclar.
Pe scurt: o aflare in treaba ca sa mai treaca inca 20 sau 30 de ani fara a adresa la obiect problemele in cauzele lor. Inseamna asta ca nu se va discuta pe toate fetele aceasta gogorita, cu ruperi in figuri analitice si ideologice? Nu. Din contra.

Inseamna ca nu se va face? Nu. Din contra. Cu cat e mai iresponsabila si mai irelevanta, cu atat mai vartos se vor strofoca in jurul ei, tinanadu-ne pe toti ocupati, cu gura cascata, la noua versiune geopolitica a funicularului lui Zorba Grecul.

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.