Dragos Paul Aligica: O ciudatenie paralogica: ‘adevarata’ dreapta nationala

Print Friendly, PDF & Email

Una dintre cele mai mari ciudatenii ale istoriei noastre in secolul 20 este aceasta traditie a „adevaratei” drepte, „adevaratului” nationalism romanesc, a romanismului adevarat, integral. Chestia cu model, inflorire, si far calauzitor in anii 30, cu capitanii, ducii si fuhrerii lor, cu doctrinele lor paralogice si coregrafiile lor stradale. Cu ciudatii astia vad ca trebuie sa-si piarda timpul si sa se contreze chiar si acum -in secolul 21- cineva ca sussemnatul, adica cineva care in mod normal ar avea si alte prioritati publicistice si intelectual-doctrinare.

De ce spun „ciudati”, „paralogici”, „bizarerie” si implic stupiditate in stare primara?! Iata un exemplu. E suficient -cred eu- ca sa incheie orice discutie si sa risipeasca orice semn de intrebare cu privire la irationalul, dezaxarea ilogica sau paralogica a tututor celor care atunci si azi iau -ca ROMANI- pozitii ideologice si politice ce se revendica, imbratiseaza sau se inspira de la national socialism si Axa pentru a defini nationalismul romanesc. Asadar ca nationalist roman ai doua optiuni:

Optiunea A:

Te aliezi si sustii o doctrina a autodeterminarii nationale, o Europa si o lume a natiunilor, o idee de guvernare bazata pe coexistenta si colaborare internationala intre tari si natiuni suverane, egale in fata dreptului international, cu schimb liber si mecanisme internationale de arbitraj si mediere si cu garantii colective de securitate, cu o Liga a Natiunilor si cu drepturi ale omului universale bazate pe individ si nu colectivitati, mase, rase, clase etc. Nu e o ordine perfecta dar asa arata lumea in oferta democratiilor occidentale franco-anglo-americane. Ai zice ca suna excelent pentru un nationalist. Mai ales daca e unul dintr-o mica putere si un popor nu foarte competitiv aflat la periferia lumii occidentale si pe frontiera despotiilor asiatice.

Optiunea B:

Te aliezi cu si imbratisezi pe cei care sustin un drept al fortei, superioriatea unor rase si popoare, inferioritatea altora, o chemare mistica colectivista bazata pe darwinism social-national, bazarea dreptului international pe asimetria fortei si spun urmatoarele, negru pe alb, public, sistematic si repetat:
„Sarcina noastra este germanizarea Rasaritului”. Hitler.

„Sarcina noastra nu este germanizarea Rasaritului dupa vechea formula adica insusirea de catre populatia de acolo a limbii si legii germane ci sarcina noastra e ca la Est sa traiasca realmente oameni cu sange german”. Himmler.

„Noi national-socialistii vom porni de acolo de unde ne-am oprit acum 600 de ani. Stopam marsul germanilor spre Sudul si Vestul Europei si ne indreptam privirea spre pamanturile din Est”. Hitler.

„Daca alte popoare traiesc bine sau more de foame ma intereseaza numai in masura in care avem nevoie de ele ca sclavi pentru dezvoltarea culturii noastre”. Himmler.

„Niciodata nu vom fi brutali acolo unde nu e necesar. Noi germanii suntem singurii oameni din lume cu un comportament decent fata de animale. De aceea si comportarea noastra fata de acesti oameni-animale va fi decenta. Dar ar fi o crima fata de sangele nostru sa ne preocupam de soarta lor …astfel incat copiilor si nepotilor nostri sa le fie si mai greu”. Himmler.

„Sangele bun al rasei noastre care exista in aceste popoare ni-l vom insusi, luandu-le, daca va trebui, copiii pe care ii vom educa noi”. Himmler.

samd samd samd…

Acum: nu e nevoie sa spunem ca romanii, in aceasta viziune nu sunt chiar cine stie ce rasa superioara sau natie avansata. Cel putin in viziunea lui Himmler, Rosenberg, Goebbels & co. Aliati de conjunctura. Etapa in Marele Plan. Si sa notam ca sunt plasati geopolitic nu la Nordul, sau Vestul sau Sudul Europei ci in ceea ce era considerat atunci si azi, pana la urmatoarea deriva a continentelor, Estul. Pe scurt: Oricine poate face matematica, verifica si poate vedea daca 1 + 1 da 3.

Bun. Dintre optiunile A si B, pe care credeti dv ca s-a bazat si bazeaza si azi „adevarata” dreapta si „adevaratul” nationalism romanesc cu care ma freaca si acum la cap copiii astia plangaciosi si nostalgici pentru vremurile bune, eterna junime nationalista anti neoliberala, anti neoconservatoare etc etc, azi cu acces la internet si cont pe facebook?! Evident ca pe optiunea B. Logic, Nu?! Care e esenta nationalismului romanesc adevarat? Modelul: Cei care declarau ca daca iau puterea, a doua zi ar muta Romania in tabara Axei:

„Sunt atât de convins că atât Fuhrerul Adolf Hitler, cât şi Ducele Benitto Mussolini merg pe căile planului dumnezeiesc, încât aş prefera – dacă ar fi cazul – să se prăbuşească neamul nostru deodată cu Axa”.

Mai sus a grait Capitanul, pentru cine nu a inteles inca ce si cum cu nationalismul adevarat si dreapta romaneasca adevarata in Romania, ieri, azi si maine. Si cu asta am incheiat discutia. Din simplul motiv ca nu avem ce discuta despre cat fac 1 plus 1. Si doi eu sunt doar un publicist modest nu un neurochirurg capabil sa pun la loc circuitele logice scurtcircuitate de prea multa si intensa gandire nationala si de dreapta. Gandire Adevarata, evident.

Dragos Paul Aligica

5 gânduri despre “Dragos Paul Aligica: O ciudatenie paralogica: ‘adevarata’ dreapta nationala

 1. George Damian
  1 oră · București ·
  Se cârâie Dan Alexe cu În Linie Dreaptă (tâmpită denumire!). Țin cu Dan Alexe, este mult mai simpatic. Nu citesc ÎLD pentru că nu au nici un chichirez. Și vă spun și un secret: ÎLD nu are nici o legătură cu dreapta românească tradițională, sunt și ei niște băieți prin oraș.

  https://www.facebook.com/george.damian.35/posts/10205661038986492?comment_id=10205661212470829&notif_t=feed_comment_reply

  (vedeti si comentariile)

 2. 1) Daca George Damian nu citeste ILD de unde stie ca Dan Alexe este mult mai simpatic si, mai mult, ILD nu are legatura cu dreapta autentica?
  Remarc, in consecinta, performanta uimitoare a domnului George Damian ca, intr-o singura fraza, sa transmita o absurditate logica cu o candoare specifica unor personaje gen Becali.
  2) Inteleg ca al doilea citat este din Dorin Tudoran. Din cate stiu eu Dorin Tudoran a fost consilier al lui Voiculescu pe vremea cand Partidul Conservator infiintat de Voiculescu se revendica a fi conservator (sic!) si de dreapta! Nu stiu daca domnul Tudoran realizeaza enormitatea la care se expune si umorul involuntar pe care il genereaza.
  Sau poate este vorba de mult tupeu si foarte multa nesimtire.

 3. si tot de la „dreapta adevarata”, de data asta, libertariana, dar cu acelasi gen de atitudine, decat cu „neoconii”, ne dam in barci cu roncii:

  Problema rezidă mai degrabă în altă parte, şi anume în asocierea acestei platforme [ILD n.m.] cu tradiţia conservatoare românească. O pretenţie la fel de nejustificată dacă analizăm orientarea ideologică a principalilor autori.

  În linie dreaptă reprezintă o extensie autohtonă a unei anumite zone din cadrul mişcării conservatoare americane. Opiniile exprimate pe această platformă se încadrează cu destulă fidelitate în curentul neoconservator. Orientarea autorilor principali este evidenţiată mai ales de atitudinea faţă de politica externă.

  Pretinsul conservatorism al platformei În linie dreaptă ar fi pus la îndoială chiar şi în spaţiul american, unde curentul de la care se revendică este deosebit de contestat în interiorul dreptei.

  Revenind la spaţiul autohton, platforma În linie dreaptă privilegiază adeziunea României la NATO şi, în special, parteneriatul strategic cu Statele Unite. Atlanticismul reprezintă nu numai orientarea de politică externă, dar şi fundamentul poziţiilor sale în plan intern. Toate aspectele politicii româneşti apar subordonate exigenţei de a aprofunda colaborarea cu aliatul de peste ocean, solicitat să intervină şi în problemele domestice.

  În aceste condiţii, putem spune că platforma În linie dreaptă a dus aservirea externă la un nou nivel pentru o mişcare conservatoare.
  ….
  Orice încercare de regenerare a acestuia [ conservatorismului n.m.] ar trebui să pornească de la cunoaşterea profundă a specificului local religios şi cultural, dar şi să îmbrăţişeze moştenirea fecundă a Răsăritului ortodox, pentru că drept inspiraţie ar putea servi şi alte mişcări de secol XIX din spaţiul estic, precum cea slavofilă.

  Iniţiativele de genul platformei În linie dreaptă pot reprezenta în schimb eforturi apreciabile, însă din păcate orientate într-o direcţie cu totul greşită.

  http://lucianleca.ro/conservatorismul-de-import/

  sper ca ati inteles. daca vreti sa fiti „conservatori autentici”, trebuie sa „imbratisati mostenirea fecunda” de mai jos:

  via GIPHY

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.