Dragoș Paul Aligică: O farsă, un spectacol, o circotecă alimentată de cele mai mundane ambiții și slăbiciuni

Print Friendly, PDF & Email

Fara suparare, pentru prietenii care au simpatii sau au venit in atingere cu Casa Regala in ultimii ani: Vine un moment in care ar trebui sa intelegeti: Voi ii inobilati pe ei cu sustinerea, simpatia si prezenta voastra, nu ei pe voi. Voi transferati capital simbolic catre ei, nu ei catre voi.

Vine un moment in care ar trebui sa realizati ca toata chestia cu monarhia a fost odata ce a fost, ar fi putut fi ceva dar nu mai poate fi caci au ratat tot ce se putea rata. Si a ajuns acum o imensa farsa:

Avem mai nou pe doamna printesa-ducesa (pozitia 5 in linia de succesiune la tron) organizatoare de lupte de cocosi (profit net, 2000 dolari pe sesisune; mancarea si bautura incluse) proaspat intrata si iesita din arestul politiei in … Oregon.

Avem pe Altetea Sa Voda Consortul, candidat la pozitia de Presedinte al Republicii Romania. Da. Aspiratii politice serioase. In rest, no comment din eleganta.

Avem pe Majestatea Sa: intr-o vreme datea premii de excelenta via reviste glossy lui Nastase Adrian, fost si probabil viitor condamnat cu executare pentru fapte de coruptie. Majestatea Sa: Mai nou gazda primitoare pentru Iliescu Ion si Voiculescu Dan, numarul 1 si 2 in topul patologiilor tranzitiei romanesti, cancerul social-politic al Romanei, daca exista asa ceva, astia doi sunt.

Apare din senin in peisaj, de undeva din Anglia, ala micu, alpinistul-motoristul: 28 de anisori, profesie si cariera incerte, venit sa preia o parte din functiile de reprezentare ale Casei si eventual conducerea tarii pe linia scurta la succesiune. Nu stie inca limba romana dar pana urca pe tron are timp sa o invete.

Sa continuam panglicarii si hahalerele care vorbesc in numele si in sustinerea monarhiei? Fostii hidrofori? Canaliile intelectuale arghirofile? Eternii aspiranti la glorie publica cu portofel si poleiala cu sclipici?

Sa facem lista momentelor ratate, a gafelor, a lipsei de viziune, generozitate, maretie sau noblete, a oportunismului si a incapacitatii de a onora o responsabilitate istorica?

Sa ne aducem aminte de isteria stupida cu care o parte a simpatizantilor regalitatii a primit rezultatul alegerilor dezastruoase, rusinoase la extrem pentru poporul roman, de anul trecut?

Sa recapitulam cum si de ce Casa Regala a tratat lovitura de stat cum a tratat-o, ratand astfel cea mai mare sansa din 1948 pana azi de a-si reafirma forta si menirea istorica?

Nu. Sa ne limitam la atat: Dragi preteni,voi ii inobilati pe ei cu sustinerea, simpatia si prezenta voastra, nu ei pe voi. Voi transferati capital simbolic catre ei, nu ei catre voi. Nu are rost sa va lasati prinsi in farsa asta. E pacat. Locul vostru nu e acolo … Detasati-va o secunda si priviti la ei cu neutralitate: o farsa, un spectacol, o ciroteca alimentata de cele mai mundane ambitii si slabiciuni.
____________________
P.S.
Monarhia salvează și decorează Grupul infracțional organizat. Oprescu decorat, Ciorbea e pe lista de așteptare.
Rusia celebrează Casa Regală – Radu Duda: În România, ultimul cuvînt îl are eleganța
Monarhia salvează România! … și “Grupul Infracțional Organizat”

4 gânduri despre “Dragoș Paul Aligică: O farsă, un spectacol, o circotecă alimentată de cele mai mundane ambiții și slăbiciuni

  1. De acord cu Aligica. Imi pare bine si ca nu a dat-o pe aia cu Romania care avea un sef de stat intre ’40-’44, altul decat Antonescu, ca ar fi fost cam marlan. Sau pe aia ca avea o misiune mai importanta in Romania in 1948 decat salvarea celor cateva mii de studenti care ar fi urmat sa fie impuscati, ca si aia e marlaneasca. Deci mi se pare o critica echilibrata si justa a Casei Regale.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.