Dragoș Paul Aligică: O mostră de propagandă și malpraxis

Print Friendly, PDF & Email

Inca o lectie despre statistici comparative, propaganda, tupeu si prostie: In luptele politice interne din SUA date in jurul dezastruosului Obamacare, sectia de propaganda Bloomberg pune un material din care reiese nici mai mult nici mai putin decat ca “România are un sistem medical mai eficient decât SUA sau Danemarca”.

Ce sa faci? Analiza cantitativa comparativa serioasa, indicatori, statistica, numere… Impresionant.

Acum: pe baza de bun simt si instinct de conservare, orice roman normal si in deplinatatea facultatilor mentale intelege ca topul respectiv e o bataie de joc. E o insulta a logicii si realitatii. E prea gognata. Intuitia iti spune ca ceva e in neregula aici, nu?

Ii va impiedica asta pe propagandistii si idiotii utili occidentali sa rostogolesca acesta mostra de propaganda si malpraxis folosind-o in sustinerea formei lor favorite de etatism sai progresivism? Evident ca nu.

De ce aduc in discutie cazul? Pentru ca pentru cititorii mei romani evidenta manipularii, iresponabilitatii sau a incompetentei autorilor e atat de clara in cazul de fata. E studiu de caz. Cat de stupid poti sa fii sau cata rastalmacire semantica poti forta ca sa crezi asa ceva?
Intuitia iti spune ca ceva e in neregula aici, nu?

Ei bine, in jur de 90% din statisticile si clasamentele comparative vehiculate de mass media occidentala, si cu care bombardeza zilnic publicul neavertizat (plus a o buna parte a studiilor academice) sunt construite exact pe acelasi premise ca cel de mai sus si contin exact aceeasi abordari metodologice care duc la rezultate ce sfideaza bunul simt si experienta practica.

Spun asta nu ca simplu comentator ci ca cineva care studiaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala. Problemele metodologice si teoretice ce intra in astfel de exercitii sunt mult mai complicate decat pot duce majoritatea compilatorilor de astfel de statistici. Dar propaganda sub acoperirea mitului stiintei si statisticii este arma favorita unei intregi clase de politruci care opereza sub acoperirea etichetei de „jurnalisti” sau „cercetatori”.

Iar oamenii inghit insa astfel de facaturi pentru ca majoritatea datelor rezultatele sunt mult mai abstracte si nu contrasteaza atat de flagrant cu experienta vietii, asa cum o cunosc ei, precum contrasteaza in cazul acestei facaturi citate sau construite de Bloomberg.

Deci data viitoare cand mai vedeti clasamente si topuri de acest fel, indraznesc sa sugerez ca prima reactie ar trebuisa fie de precautie si scepticism. Probabilitatea ca sa fie o facatura propagandistica menita unei cauze sustinute de elita politico-mediatica etatista occidentala e cam de 9 din 10.

Dragoș Paul Aligică

21 de gânduri despre “Dragoș Paul Aligică: O mostră de propagandă și malpraxis

 1. Nimic nou sub soare. În pseudodocumentarul „Sicko”, pseudoregizorul Michael Moore compara sistemul de sănătate american cu cel cubanez. Ghici care a ieşit mai bine!

 2. ca medic de familie la un SRL medical si fiind atenta la politicile medicale pot sa spun ca sist asigurarilor medicale de stat romanesc are avantaje nete pentru asiguratii cu contributie sau fara, pentru neasigurati si pentru medici. (oare de ce 10.000 medici au ales emigratia si nu medicina asa-zis privata?). romanii recunosc acest lucru cand fac o boala cronica sau au o urgenta medicala.

 3. Eu cred că au plecat de fraieri ce sunt, nu și-au dat seama la ce șansă dau cu piciorul. Medicii sunt contaminați cu idei greșite pt că sunt expuși la literatură medicală străină (occidentală), care îi manipulează. Pe vremea lu împușcatu era mai bine, nu ajungeau așa ușor să puie mâna pe un xerox după un Harrisson vechi de 10 ani. Dar nu-i nimic, să plece, vom aduce bioenergeticieni din spațiul ex-sovietic și vom insista mai mult pe remedii tradițonale dacice.
  Românii în general recunosc superioritatea sistemului nostru de stat față de oricare țară occidentală, și nu le-ar trece prin cap să se îngrijească în SUA, Israel, Elveția, Austria, Germania, chiar și Turcia – oricâți bani ar avea. La noi, sistemul merge strună, nu există șpagă – ca la americani, unde spitalele nu au medicamente, și trebuie să vii cu ele de acasă, și unde nici o cană de apă nu ți se dă, fără să bagi fisa infirmierei în buzunar. Pe bună dreptate, la noi prin sălile de așteptare și prin saloane (numai în instituțiile de stat), pacienții și aparținătorii lor sunt adesea auziți cântând în cor „mai bine mort decât medicină capitalistă de import”.

 4. @4
  Da, ai dreptate cand spui „romanii in general”, pentru ca am observat ca mai sunt unii, spre lauda noastra nu multi, care aleg sa se trateze in SUA, Israel, Elvetia, Austria, Germania, Turcia si chiar Ungaria (pe astia din urma nu i-as mai primi inapoi). Uluit, am numarat printre ei si destui dintre conducatorii nostri din ultimii 20 de ani! Imi explic acest lucru numai prin prisma lipsei de informatie si nu a lipsei de patriotism. Spun asta, pentru ca in Romania cei care ne-au condus si ne conduc nu pot fi acuzati ca le-ar lipsi patriotismul. Altfel, nu ne-am mai fi laudat azi cu sistemul nostru de sanatate!

 5. Anca, tu esti medic ( de zeci de ani). Spune-ne, te rog, ca tu trebuie sa stii: sunt multi care „gandesc” ca doamna doctor Alina Ioana Dida?

  Ca eu am absolvit ( 1986) un liceu din care 90% din elevi dadeau si intrau la medicina ( eu sunt printre putinii care s-au ratacit pe la drept). Dupa 19,90 putini au mai ramas pe aici. Iar dintre cei care au ramas si cu care am pastrat legatura ( profesionisti de toata isprava), chiar si acum, la 45 de ani si chiar daca unii castiga bine, toti se gandesc sa-si ia familiile si sa plece din minunatul sistem sanitar romanesc. Chiar si Liliana care e medic de familie.

  Sau poate ca doamna/domnisoara doctor care a comentat mai sus a fost ironica si nu ne-am prins noi? Adica ce-a scris era din ciclul bancurilor cu Alinutza? Binecunoscuta pentru deficitele ei cognitive si psiho-emotionale …

  Nu. Nu-s rautacioasa. Doar ma intreb si incerc sa pricep.

 6. @ 6 Ioana

  Știi cum e, oamenii spun multe chestii, și nu se simt neapărat obligați să stea legați de realitate când le spun. Dar constatăm că dovedesc mai mult realism când e să ia decizii de viață, decât atunci când se pronunță – zic asta în sens statistic, desigur, nu neg că e posibil să existe cazuri individuale care să nu confirme asta.

  Statistic, se constată că medicii din România au tendința să plece în SUA, să rămână de tot și să lucreze acolo.
  Poate că, din gură, unii medici (români sau americani sadea) din SUA critică societatea americană și capitalismul, dar totuși, dacă e să ia o decizie, toți preferă să rămână în SUA, decât să vină în RO sau să se orienteze spre zări mai puțin capitaliste și americanizate, cum ar fi Rusia sau Pakistanul.

  Pacienții din România care pot să-și permită un tratament în străinătate, pleacă și îl fac în străinătate. Faptul că mulți dintre acești pacienți, de un anumit calibru financiar, pot fi legați de establishmentul postcomunist/postsecurist, că aceștia sunt caracterizați printr-un discurs politic antiamerican, nostalgic ceaușist, putinist sau protocronist, nu pare să-i influențeze în această plecare la tratament. Pt că, nu-i așa, poți să spui și să votezi tot felul de chestii, dar când e vorba de viața și sănătatea proprie sau a cuiva apropiat, parcă oamenii preferă să nu mai bată câmpii.

  DAR:
  Chiar și când e vorba de opiniile exprimate de medicii care rămân în Romania, tendința majorității covârșitoare a acestora este să regrete că nu pot și ei să plece și să înjure sistemul românesc de stat. Și pacienții rămași să se trateze în țară au această tendință, chiar si cei care votează cu domnu iliescu și cu PSD.
  În plus, societatea românească întreagă are tendința de a da vina pe tagma medicală inclusiv pt multe lucruri de care nu doctorii sunt vinovați – fapt ce mărește și mai mult dorința de a pleca a tuturor categoriilor menționate mai sus.

  Mi-a fost foarte rar dat să aud un medic de familie fericit în acest sistem. De aceea, când aflu o veste bună, când un coleg e mulțumit de acest sistem și mândru de el, nu pot să nu mă bucur !

 7. Buna ziua tuturor.
  Daca-mi permiteti, fiind si eu medic – mai bine zis fost medic, pentru ca nu mai profesez in domeniu de mult, dar sotia este urgentista, avem prieteni care n-au parasit sistemul, etc.
  O parte a medicilor de familie, mai ales cei din orasele mari si cateva excceptii rurale fericite, castiga foarte bine. Daca ai o lista de 2500-3000 de pacienti, te-ai scos. Asadar d-na dr. de mai sus ori a fost ironica, ori are o lista de pacienti care-i ofera un trai civilizat.
  Vorba aia, totul trece prin stomac…
  Si acum, cu scuzele de rigoare pentru tagma medicilor de familie: nefacand decat prea putina medicina si prea multa birocratie !
  Medicina de familie in Romania este la ani-lumina de ce inseamna ea in tarile occidentale.
  Iar per ansamblu, intreaga medicina din Romania este cu mult sub cotele de avarie.
  Si inca ceva, mai ales ca sunt aici medici care inteleg ce vreau sa spun: sanatatea costa, si costa al naibii de mult, indiferent ca place sau nu cuiva. Sanofi nu face pilule din spirit caritabil, cum gresit isi pot inchipui unii. Sunt firme private care vor profit. Si este absolut normal sa fie asa.
  Dar, logic vorbind, 3 milioane de salariati (privatul din Romania) nu au cum, pe baza matematicii de clasa 1, sa sustina 15 milioane.
  Decat prin programe de sanatate falimentare, comuniste, in care chipurile toti sunt tratati de catre stat. Cu ce rezultate, se vede zilnic…
  Prostia aia socialista numita Obamacare…sa fim seriosi ! Dam la toti, dar ups ! stai asa, ca n-avem de unde ! Ei, mister John, ia cumpara matale niste antibiotic de la farmacie, ca in spital nu mai avem…aici vor sa ajunga americanii, ca in Romania ?!

 8. @10 Peter Manu
  D-le Dr., va multumesc pentru precizari. Evident ca nu cunosc personal situatia din state, ci doar din citite/auzite.
  Imi permit o intrebare: cum estimati ca va fi sustenabil proiectul Obamacare in timp ? Nu va duce la sincopele binecunoscute aici, plecand de la principiul „acelasi lucru pentru toata lumea” ?

 9. Chestiunea „sistemelor medicale” este un pic mai complexă decât ne dă de înțeles dl. dr. Aligică. Socialismul a schimonosit medicina atât în România cât și în SUA sau Canada. Orcât ar părea de diferite, sistemele de sănătate din SUA și România numitorul comun al ambelor este socialismul. Sigur, socialismul are meritul îndoielnic al polimorfismului, este greu să identificăm cauzele – identice – ale lipsei de umanitate pe care o constatăm zilnic în SUA sau România.
  Pe scurt avem de-a face cu următoare situație
  – în SUA sunt doua cauze principiale care fac ca medicina să devină inaccesibilă omului de rând. În primul rând aveam de-a face cu politicile de numerus clausus aplicate în universităție americane (asociațiile profesionale ale medicilor controlează numărul de studenți la medicină limitând astfel oferta de medici disponibili în piață) și în al doilea rând avem problema așa numitei „proprietăți intelectuale”. Prima problemă a apărut în prima jumătate a secolului XX ca urmare a fluxului important de medici veniți din Europa, medici obișnuiți cu practicile de tip breslă de pe Vechiul Continent. A doua problemă este o problemă mai largă, este o problemă de aceeași natură, o problemă specifică continentui american. Dl. dr. Aligică știe că atât numerus clausus cât și „proprietatea intelectuală” sunt politici socialiste, asta idiferent de particularitățile istorice ce pot ascunde natura unei anumite politici.
  – în România sistemul medical este în mare parte etatizat, nu avem însă decât parțial problemele legate de proprietatea intelectuală și de licențiere (medicamentele generice sunt ușor accesibile, școli și absolvenți de medicină avea prea destui deși problema licențierii farmaciilor ține costurile sus, soluția simplă de reducere a costurilor în sistem ar fi eliminarea licențelor de funcționare a farmaciilor – așa numitul criteriu demografic). Deși avem un sistem etatizat avem și o cultură a corupției care face actul medical suportabil, eficient și accesibil. Până la urmă mita înseamnă privatizare, înseamnă eliminarea statului dintr-un domeniu în care intervenția guvernului nu este legitimă. Este deci greu de estimat gradul în care sistemul românesc este „de stat” sau privat. Oameni simpli pot avea acces la un profesor universitar cu prețul a 500-1000 de euro, chestiune imposibilă în SUA. Socialismul are și dezavantajul de a ascunde, de a duce lipsa de transparență la paroxism, de aceea este, cred eu, imposibil de făcut o estimare, o ierarhizare etc.
  Cum am spus mai sus, în ambele cazuri avem de-a face cu un sistem în care interesele pacientului sunt ignorate, avem sisteme medicale golite de umanitate din care cu un dram de șansă putem scăpa relativ nevătămați.

 10. Comentariile lui Manu au fost sterse. Nu stiu de ce a trecut de filtrul nostru, de o saptamana a primit interizs.

  Peter Manu> Domnu’ doctor expert in minerit, n-ai ce sa cauti pe ILD. Du-te la „stimatul” Florin Poenaru, da-ti cu parerea pe Critic Atac, printre alti stangisti. Nu esti bun de ILD si nu ne intereseaza parerile tale.

 11. „Afirmațiile” din fostul comentariu #11 băteau cîmpii – era vorba de faptul că unele asociații medicale sprijină formal Obamacare. Realitatea „din teren” e alta: și medici și pacienți sînt împotriva acestei catastrofe. A se vedea de exemplu

 12. @ Pataphyl

  Nu stiu la ce comentariu va referiti (ordinea numerica e diferita decat acum 30 de minute). Despre ce organizatii era vorba? AMA?

 13. @ Pataphyl

  Fostul comentariu #11 este acum # 10. Pare sa sustina ideea ca practica medical din SUA este deja oarecum „socialista”. Nu-i vorba de nici o organizatie profesionala a medicilor din SUA. Probabil l-ati citit pe P. Manu in „Spam”. Stranie chestie.

 14. Nu-mi aduc aminte de un articol recent, dar sunt sigur ca au fost destule, mai ales in legatura cu prevederea despre contraceptie si avort pentru salariatii institutiilor confesionale. Nu cred ca subiectul a avut „tractiune” la alegerile din Noiembrie 2012; daca memoria nu ma inseala, in dezbateri O. spunea ca si Romney adoptase o lege similara cand era guvernator.

 15. @ Emil Borcean

  „E mai usor sa bati campii”.

  Esti prost crescut. Vorbeste asa cu/despre cei care-ti permit grosolaniile.

 16. L-am scos din Spam pe idiotul de Leki, dar am gresit. De ce? Pentru ca idiotul Leki este idiotul Peter Manu.

  Leki Peter Manu

  Cam penibil acest mosulet pe nume Peter Manu. Cum il caracteriza Lektor? Redutabil. Da, da, redutabil. 😆

  P.S. Nu mai editez nimic.

  Peter Manu se intoarce

  Penibil pana la sfarsit.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.