Dragos Paul Aligica: „O trasatura a spiritului german”… Pentru aceste randuri, Antoniade a fost arestat si deportat

Print Friendly, PDF & Email

Iata o explicatie posibila, de la Constantin Antoniade:

”O trasatura a spiritului german este facultatea de a merge pana la fundul lucrurilor, mai adanc decat orice alt popor. Numai ca aceasta profunzime nu trebuie inteleasa intr-o singura directie, de sus in jos, ci in toate directiunile posibile: numele ei adevarat e excesivitate. In nimic germanul nu se opreste la jumatatea drumului: in toate merge pana la capat si chiar dincolo de capat; nu e granita pe care sa nu vrea sa o transcenda. Masura, aceasta calitate greco-latina, ii este cu totul straina….

… In toate manifestarile lui, fie ca face filosofie si vrea sa prinda absolutul, fie ca face sentiment si lesina de-a binelea, fie ca face comert si inunda targul mondial, fie ca face politica si vrea sa acapareze intreaga lume, fie ca face razboi si vrea sa distruga tot ce-i iese in cale, gasim acelasi mistic incorijibil, aceeasi fire excesiva, acelasi furor teutonicus care-l mana in toate.”

Constantin Antoniade: alta figura majora din acea traditie intelectuala interbelica cu privire la care -din motive care ne scapa- ne prefacem ca n-a existat si chiar daca a existat, ca n-a contat….

PS
Pentru aceste randuri, Antoniade a fost arestat si deportat. A evadat, a revenit in tara incognito… dar asta e alta poveste cu evadati, refugiati si agenti acoperiti…

Dragos Paul Aligica

sura foto: Romanian Delegates Ex Prime Minister C.E.I. Gafencu, Ex Minister Constantin Antoniade and Paul Auer

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.